Ασφαλής προετοιμασία βρεφικής τροφής στο σπίτι & στις διακοπές

Ασφαλής προετοιμασία βρεφικής τροφής στο σπίτι & στις διακοπές

Και κάπου εκεί στον 5ο μήνα το μωρό μας ξεκινάει να τρώει φρουτόκρεμα και ρυζάλευρο. Κι έπειτα έρχεται η ώρα για να φάει τα πρώτα του γεύματα.

Κοτόπουλο, μοσχάρι, πατάτα κ.λ.π, πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε για την προετοιμασία του φαγητού του μωρού στο σπίτι, και τι πρέπει να φροντίσετε για να διασφαλίσετε την προετοιμασία;

Πρώτα από όλα πρέπει να παρασκευάζετε και να αποθηκεύετε (όταν χρειάζεται) την βρεφική τροφή με ασφάλεια.

Η βρεφική τροφή πρέπει να έχει την κατάλληλη υφή ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας.

Πρέπει να μαγειρεύετε κάθε τροφή με τέτοιο τρόπο που να διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, δεν πρέπει να προσθέτετε καθόλου υλικά που προτιμώνται από τους ενήλικες όπως η ζάχαρη και το αλάτι καθώς θεωρούνται βλαβερά για τα βρέφη.

Ποια σκεύη θα χρειαστείτε για την προετοιμασία;

Σίγουρα θα χρειαστείτε έναν ατμομάγειρα, για να μαγειρεύετε τα λαχανικά και τα φρούτα. Προτιμούμε την παρασκευή του φαγητού του μωρού στον ατμομάγειρα σε σχέση με το βράσιμο στην κατσαρόλα μιας και μ’ αυτόν τον τρόπο διατηρούνται  περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ένα Μπλέντερ, για να τα πολτοποιείτε. Ή μία συσκευή που να κάνει και τα δύο, όπως  τον συνδυασμό ατμομάγειρα και μπλέντερ της Philips Avent  που σας λύνει τα χέρια.

1ον δε χρειάζεται να είστε πάνω από την κατσαρόλα για να μαγειρέψετε το φαγητό του μωρού ! Απλά βάζετε τα υλικά μέσα, γυρίζετε τον διακόπτη και το φαγητό ετοιμάζεται ενώ εσείς κάνετε τις υπόλοιπες δουλειές σας.

2ον Μόλις ετοιμαστεί το φαγητό, απλά γυρνάτε ανάποδα το δοχείο και το τοποθετείτε πάλι πάνω στη βάση και ο ατμομάγειρας έχει μετατραπεί σε Μπλέντερ! Πολτοποιείτε το φαγητό του μωρού και είσαστε έτοιμοι για τάισμα!

Είτε είστε στο σπίτι, είτε σε κάποιο φιλικό σπίτι, είτε στο σπίτι της γιαγιάς, είτε στις διακοπές σας, η προετοιμασία του φαγητού του μωρού σας γίνεται πιο εύκολη από ποτέ, με μία μόνο συσκευή!

aaaaaaphilipsaventsm

Πώς αποθηκεύουμε τρόφιμα:

Όπως και για τους ενήλικες, φροντίζουμε κάθε τροφή να διατηρείται στη θερμοκρασία που ενδείκνυται.

Το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια αποθηκεύονται στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου και φροντίζετε να τα μαγειρέψετε όσο πιο άμεσα μπορείτε (το ψάρι μέσα σε 1 ημέρα, κρέας και πουλερικά εντός 1-2 ημέρων).

Καλό είναι να έχετε καλά τυλιγμένα το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια για να αποφύγετε πιθανή μόλυνση άλλων τροφίμων από υγρά που μπορεί να στάξουν.

Και τώρα η ώρα της προετοιμασίας του φαγητού του μωρού

Πρέπει να ακολουθούμε ευλαβικά τη διαδικασία προετοιμασίας του βρεφικού γεύματος, καθώς τα βρέφη είναι αρκετά πιο ευαίσθητα από εμάς τους ενήλικες.

Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα καλής ποιότητας. Μαγειρέψτε το φαγητό ακριβώς πριν έρθει η ώρα του ταΐσματος.

Σύμφωνα με παιδιάτρους, σε μωρό ηλικίας κάτω των 6 μηνών δε συνίσταται να δίνετε σπιτικό φαγητό από σπανάκι, παντζάρια, γογγύλια, καρότα, καθώς όλα αυτά τα λαχανικά μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες από νιτρικά.

Για να μαγειρέψετε κρέας πρέπει να επιλέξετε άπαχα κομμάτια και φυσικά να απομακρύνετε όλο το λίπος και τα κόκκαλα προτού τα μαγειρέψετε. Αν έχετε πουλερικό προς μαγείρεμα, φροντίστε να αφαιρέσετε το δέρμα.

Δε συνίσταται να δίνετε τροφές όπως αλατισμένο κρέας, μπέικον, επεξεργασμένο κρέας, καπνιστό κρέας και αλατισμένο ψάρι καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπος. Σε περίπτωση που θέλετε να μαγειρέψετε το ίδιο βασικό συστατικό για την οικογένεια σας αφαιρέστε τη μερίδα του μωρού σας προτού προσθέσετε μπαχαρικά και σάλτσες.

Η προτεινόμενη εσωτερική θερμοκρασία μαγειρέματος για κόκκινα κρέατα (μοσχάρι) είναι τουλάχιστον 70ο C, για το  ψάρι 63ο C, για τα λευκά κρέατα (πουλερικά) 73ο C και για τα σκούρα (χοιρινό) 82ο C.

Αφότου τελειώσετε την προετοιμασία, το μαγείρεμα της τροφής και το άλεσμα,  καλό είναι να το αφήσετε να κρυώσει για 10 περίπου λεπτά, αποφεύγοντας τον κίνδυνο εγκαύματος στο στόμα. Με ένα καθαρό κουτάλι μπορείτε να δοκιμάσετε. Μη ξεχνάτε, δεν ταΐζετε το μωρό με το κουτάλι με το οποίο δοκιμάσατε. Η ιδανική θερμοκρασία για να δώσετε το φαγητό στο παιδί είναι 73ο C.

Αφού τελειώσετε με το τάισμα, πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό παρέμεινε εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες ή περισσότερο από μια ώρα, αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 32ο C. Επίσης πετάξτε το αλεσμένο φαγητό που δεν έφαγε το μωρό σας, δεν πρέπει να το φάει την επόμενη μέρα.

Κάθε νέο ορόσημο στη ζωή του μωρού σας ξέρουμε ότι σας τρομάζει. Αν θα τα καταφέρετε, αν το μωρό σας μπορεί να περάσει σε αυτή τη νέα φάση της ζωής του με ασφάλεια και υγεία, αμέτρητοι καθημερινοί προβληματισμοί που σας βασανίζουν καθημερινά.

Η δική μας συμβουλή είναι ότι με καλή οργάνωση και ενημέρωση μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας το καλύτερο δυνατό. Η μετάβαση από το μπιμπερό στη στερεά τροφή είναι ένα σημαντικό βήμα του μωρού σας κι εμείς είμαστε εδώ για να σα λύσουμε κάθε σας απορία και ανησυχία!

#Ανήσυχες_Μανούλες