Blobterre

blobterreΈνας νέος φανταστικός κόσμος ανοίγεται στο Φουαγιέ του ισογείου του Μεγάρου για τους μικρούς εξερευνητές από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2013.

Το όνομά του, Blobterre (Μπλομπτέρ) και δημιουργός του η διάσημη Γαλλίδα designer Ματαλί Κρασσέ (Matali Crasset) που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία αυτή την πρωτότυπη εικαστική της εγκατάσταση, η οποία απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών, στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων (ατομικών, ομαδικών ή σχολικών) του κοινού στο Μέγαρο, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα ξεναγεί τους νεαρούς περιηγητές στο θαυμαστό κόσμο της Ματαλί Κρασσέ.

Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα και η επίσκεψη στο εργαστήρι (είτε πρόκειται για μεμονωμένα παιδιά είτε για σχολεία) γίνεται μόνο ανά ομάδες των 30 ατόμων το πολύ.

Η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού αρχίζει το 2005 και εγκαινιάζεται με το πρώτο εικαστικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα τους Ματίς-Πικάσο τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτής της σταθερής και εξαιρετικά επιτυχημένης συνεργασίας, το Blobterre, μια ακόμη ευφάνταστη παραγωγή του Κέντρου Πομπιντού, φθάνει στην Αθήνα για να κεντρίσει την φαντασία των παιδιών.

Η Ματαλί Κρασσέ σχεδιάζει για τα παιδιά έναν κόσμο πρωτόγνωρο και τα προσκαλεί σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι αφιερωμένο στο πνεύμα της εξερεύνησης και της φαντασίας.

Η διάσημη Γαλλίδα designer ανακαλύπτει εκ νέου την καθημερινότητα δημιουργώντας νέες συνθήκες και δράσεις, σ’ ένα χώρο διασκεδαστικό. Στο σύμπαν του Blobterre η αίσθηση του χρόνου είναι διαφορετική.

Άλλωστε τα πάντα, εκεί, λειτουργούν αλλιώς και έχουν παράξενα ονόματα: για παράδειγμα, τα φυτά του λέγονται εξτρατούφ και μινιτούφ, ο μοναδικός μυστηριώδης κάτοικός του ονομάζεται Φλομ.

Αυτό το τόσο ξεχωριστό σύμπαν είναι γεμάτο ασυνήθιστα σχήματα, χρώματα, μυρωδιές και ήχους, που σκοπό έχουν να παρασύρουν τα παιδιά μακριά από την καθημερινότητά τους. Ο περιβάλλων χώρος είναι υβριδικός, τεχνητός αλλά ταυτόχρονα πρωτόγονος με κυρίαρχα στοιχεία τη γη, το νερό και τη φωτιά.

Ωστόσο, ενώ βασίζεται σε οργανικές φόρμες και σχήματα, παραμένει μακριά από το βιολογικό του εαυτό, δηλαδή απομακρύνεται από την πραγματική φύση όπως τη γνωρίζουμε.

Τα παιδιά καλούνται να εξερευνήσουν το Βlobterre με όλες τους τις αισθήσεις, στη συνέχεια να γίνουν κάτοικοι αυτού του παράξενου τόπου και κατόπιν να προτείνουν διαφορετικά σενάρια ζωής για τον τόπο αυτό.

Κατασκευάζουν, με τα υλικά που διαθέτει το Blobterre, αντικείμενα, τροφή, οχήματα και ρούχα, ανακαλύπτουν και καθιερώνουν νέους τρόπους και κανόνες συμβίωσης μέσα στο φανταστικό σύμπαν του Blobterre, φροντίζουν τα φυτά και τα ζώα του, επινοούν νέα είδη φυτών και ζώων.

Στο τέλος της επίσκεψής τους, οι μικροί εξερευνητές της φανταστικής βιόσφαιρας της Ματαλί Κρασσέ αντιλαμβάνονται ότι, για να μπορέσουν να ζήσουν σ’ αυτό τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο και να συνυπάρξουν με τα φυτά και τα άλλα πλάσματά του, πρέπει να τον κατανοήσουν και να τον σεβαστούν.

H Ματαλί Κρασσέ σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο. Τη δεκαετία του 1990, θήτευσε δίπλα στα «ιερά τέρατα» του design Nτενί Σαντακιάρα (Ιταλία) και Φιλίπ Σταρκ (Γαλλία). Πριν από 10 περίπου χρόνια, δημιούργησε τη δική της εταιρεία αντιμετωπίζοντας το design ως ένα είδος έρευνας που προσεγγίζει την καθημερινότητα με διαφορετικό τρόπο, σχεδόν υπερβατικό.

Η μεθοδολογία της προέκυψε από την παρατήρηση των πράξεων της καθημερινότητάς μας και την ανατροπή των φυσιολογικών οργανωτικών αρχών της ζωής μας. Η Ματαλί Κρασσέ εγκαταλείπει την ασφάλεια του κεκτημένου για να μελετήσει γνωστές συνήθειες των ανθρώπων και να ανακαλύψει νέες τελετουργίες.

Σκοπός της είναι, μέσα από την αμφισβήτηση των παγιωμένων κωδίκων και στερεοτύπων της ανθρώπινης συμπεριφοράς και να προτείνει την απελευθέρωση του τρόπου ζωής μας από αυτούς. Συνδετικός κρίκος στο έργο της Κρασσέ παραμένει πάντα η αρχή του συμβιωτικού αλληλοσεβασμού.

Πληροφορίες και κρατήσεις: στα Εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής
Τηλ.: 210 7282333