Πρώτος αποχωρισμός - Οδηγός υποστήριξης

Σύμφωνα με τη Θεωρία του Δεσμού, ο δεσμός του παιδιού με το φροντιστή του επιδρά στην ψυχική, κοινωνική και συναισθηματική του υγεία.

Το άγχος στα παιδιά

Από την ημέρα που γεννιόμαστε βιώνουμε διάφορα άγχη. Για παράδειγμα, στη βρεφική ηλικία, το βρέφος βιώνει άγχος όταν απομακρύνεται από τα οικεία πρόσωπα, «τους σημαντικούς άλλους», δηλαδή τους γονείς και κυρίως την μητέρα του.

“Πέφτει κάτω, χτυπιέται και κλαίει. Τι να κάνω;” - Τι είναι το tantrum και τρόποι αντιμετώπισης

Συχνά καλούν γονείς στη γραμμή 11525 της ένωσης “Μαζί για το παιδί” απελπισμένοι γιατί δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα ξεσπάσματα του παιδιού τους.

Κατάθλιψη σε Παιδιά και Εφήβους: Αιτίες Εμφάνισης και Συμπτώματα

Η κατάθλιψη σαν ιατρικός όρος περιγράφει μια μακροχρόνια έντονη κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας και δεν πρέπει να συγχέεται με φυσιολογικές αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις.

Παιδί και σεξουαλικότητα - Μιλώντας για το σεξ

 

Είναι καλό οι γονείς να ξεκινούν συζητήσεις για το σεξ και τη σεξουαλικότητα αρκετά νωρίς, καθώς τα παιδιά από μικρά είναι περίεργα να μάθουν για το σώμα τους και πώς αυτό αλλάζει όσο μεγαλώνουν.

Αδελφική ζήλεια και γονική διαχείριση

Ένα φλέγον ζήτημα για τους γονείς αποτελεί η ζήλεια μεταξύ των παιδιών τους. Στο παρόν άρθρο θα γίνει λόγος για την αντιζηλία αυτή και τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπισθεί με στόχο την ενίσχυση του αδελφικού δεσμού έναντι της σύγκρουσης.

Η τιμωρία… δεν βγήκε από τον Παράδεισο

-Σταματήστε να τρέχετε μες το σπίτι σαν τρελά. Δεν θα σας πάρω παγωτό.

- Δεν φάγατε το φαγητό σας; Δεν θα πάμε στην παιδική χαρά το απόγευμα.

-Δεν συγύρισες το δωμάτιό σου; Δεν θα βγεις σήμερα.

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν το παιδί για το φύλο του και το σώμα, την προστασία της υγείας του, την προφύλαξη από τη σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και να το προετοιμάσουν για τις αλλαγές στην εφηβεία και τις ερωτικές σχέσεις. Ωστόσο, συχνά νιώθουν αμηχανία όταν τα παιδιά τους αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις για το σεξ ή φοβούνται ότι η συζήτηση για τέτοια θέματα θα εξάψει την περιέργεια των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό να μη διστάζουν να συζητήσουν με τα παιδιά τους, καθώς έτσι μόνο θα διασφαλίσουν τη σωστή ενημέρωσή τους. Η συζήτηση των αποριών είναι αυτή που θα σπάσει το “ταμπού” που περιβάλλει συχνά το θέμα, θα ανακουφίσει τα παιδιά και θα διασφαλίσει ότι δε θα αναζητήσουν πληροφόρηση σε αναξιόπιστες πηγές.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Γραμμή 11525