Δεν θέλει το μωράκι σας να κοιμηθεί μέσα στην ημέρα;

Οι γονείς δίνουν μεγάλη προσοχή στο να κοιμάται το μωρό την νύχτα, όμως πολλές φορές δεν προσέχουν αρκετά τον ύπνο στη διάρκεια της ημέρας.

Επειδή τα μωρά δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα μέχρι να γίνουν έξι μηνών και πολλές φορές όχι ακόμη και τότε, είναι εύκολο να παραβλέψουν οι γονείς τον υπνάκο του μωρού τους.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αυτός ο ελαφρύ ύπνος μέσα στην ημέρα βοηθά τα μικρά να πάρουν τις απαιτούμενες ώρες ύπνου που χρειάζονται. 

Όπως μεγαλώνουν, χρειάζονται λιγότερες ώρες ύπνου, αλλά ο «υπνάκος» είναι απαραίτητος για να συμπληρώσουν το νυχτερινό ύπνο και να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξή τους είναι σε καλό δρόμο. 

Αν λοιπόν το αγγελούδι σας αρνείται ή δεν κοιμάται αρκετά δείτε τις συμβουλές των ειδικών:

Γιατί δεν θέλει να κοιμηθεί;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για παράδειγμα:

Δεν είναι αρκετά κουρασμένο. Εάν έχει κοιμηθεί περισσότερο από όσο χρειάζεται τη νύχτα, ή ήταν πολύ δραστήριο προτού προσπαθήσετε να το βάλετε στο κρεβατάκι του, δεν πρόκειται να κοιμηθεί.

Προσπαθήστε να είναι ήρεμο και βεβαιωθείτε ότι δεν κοιμάται πάρα πολύ τη νύχτα. 

Το μωρό είναι πολύ κουρασμένο. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να ηρεμήσει και να κοιμηθεί ακόμη και τη νύχτα.

Προσπαθήστε να το βάζετε στο κρεβάτι του την ίδια ώρα και ακολουθήστε μία χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου.

Το δωμάτιο του είναι πολύ φωτεινό ή θορυβώδες. Τραβήξτε τις κουρτίνες, χαμηλώστε τα φώτα και σταματήστε κάθε θόρυβο ή δραστηριότητα. 

Δημιουργήστε μία ρουτίνα για το μεσημεριανό του ύπνο. Μπορεί οι συνήθειες του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας να φαίνονται τυχαίες, όμως δεν είναι.

Καθιερώστε μια καθημερινά ρουτίνα για ώρες παιχνιδιού και γεύματος και στη συνέχεια ενσωματώστε τις ώρες του ύπνου γύρω από αυτό το πρόγραμμα.

Χρησιμοποιήστε κάτι από τις νυχτερινές συνήθειες ώστε να καταλάβει ότι τώρα πρέπει να ξεκουραστεί, όπως για παράδειγμα να του διαβάσετε ένα παραμύθι, να ακούσει ένα τραγουδάκι κ.λπ.

Βάλτε το να κοιμηθεί στην κούνια του. Ενώ πολλές φορές είναι εύκολο να το αφήσετε να κοιμηθεί στο καρότσι του ή σε ένα καρεκλάκι του, είναι πολύ καλύτερο να κοιμηθεί στο κρεβατάκι του.

Προσέξτε να γυρίσετε εγκαίρως στο σπίτι, και καθώς το παιδάκι μεγαλώνει ο χρόνος μεταξύ της ώρας του ύπνου μεγαλώνει επίσης.

Μην είστε απόλυτοι. Εσείς θα θέλατε να πηγαίνετε στο κρεβάτι ακριβώς την ίδια ώρα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει; Μάλλον όχι. Αυτό ακριβώς μπορεί να αισθάνεται και το μωρό σας.

Ενώ ορισμένα μωράκια ανταποκρίνονται καλά σε μία αυστηρή ρουτίνα, άλλα χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν. 

Προσέξτε για σημάδια κούρασης και ύπνου. Εάν δείτε ότι αρχίζει να χασμουριέται, να τρίβει τα μάτια του ή σας φαίνεται εκνευρισμένο βάλτε το αμέσως για ύπνο.

Ο κίνδυνος να αγνοήσετε αυτά τα σημάδια είναι ότι θα χαθεί η σωστή στιγμή που θέλει να ξεκουραστεί. 

Κρατήστε το μωράκι άνετο. Τα μωρά είναι σαν τους ενήλικες, θέλουν να νιώθουν ζεστά, στεγνά, χορτασμένα και άνετα για να πέσουν για ύπνο.

Επομένως, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι οι βασικές τους ανάγκες ικανοποιούνται πριν από τον ύπνο. 

Προσεγγίστε σταδιακά την ώρα του ύπνου. Έχετε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ύπνου στη διάρκεια της ημέρας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να διακόψετε κάτι σημαντικό, όπως είναι το παιχνίδι, απλά επειδή είναι «ώρα».

Δώστε στο παιδάκι σας λίγο χρόνο για να αλλάξει «ταχύτητα» και να σταματήσει σταδιακά αυτό που κάνει. Έτσι θα αυξήσετε τις πιθανότητες να κοιμηθεί χωρίς διαμαρτυρία. 

Φροντίστε να είναι δραστήριο. Και εσείς δεν κοιμάστε καλύτερα μετά από μία κουραστική ημέρα; Έτσι και το μικρούλι σας. Παίξτε μαζί του όσο περισσότερο μπορείτε, βάλτε το μπρούμυτα για να ασκηθεί (εσείς φυσικά πάντα δίπλα του).

Όλη αυτή η δραστηριότητα θα το κουράσει και θα είναι έτοιμο για ένα καλό ύπνο. 

Μην ανησυχείτε για την έλλειψη ύπνου. Το μωρό σας δεν θα κοιμηθεί περισσότερο τη νύχτα επειδή δεν κοιμήθηκε στη διάρκεια της ημέρας.

Πράγματι πολλές μητέρες έχουν παρατηρήσει ότι αν κοιμηθεί μία ή δύο φορές μέσα στην ημέρα, θα κοιμηθεί πολύ πιο καλά τη νύχτα. 

Τα μωράκια δεν γεννιούνται γνωρίζοντας ότι πρέπει να κοιμούνται σωστά και το να τα βοηθήσετε είναι μέρος της δουλειάς σας. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει όταν το μικρό είναι 4 έως 6 μηνών και είναι αρκετά μεγάλο για να ηρεμήσει μόνο του.

Επιλέξτε μία μέθοδο που να ταιριάζει στο μωρό σας και κάντε λίγο υπομονή. 

Το να μάθετε το παιδάκι σας να ηρεμεί και να κοιμάται μόνο του χωρίς τη βοήθεια ή παρέμβαση από εσάς, το προετοιμάζεται για καλές συνήθειες ύπνου, μεσημεριανού και βραδινού, ώστε να κοιμάται το σωστό χρόνο που χρειάζεται. 

Ίσως να είναι δύσκολο να συνηθίσει να κοιμάται στη διάρκεια της ημέρας. Αλλά τα οφέλη αξίζουν τον κόπο.

Ο «υπνάκος» αυτός αποτελεί ζωτικό μέρος της ανάπτυξης του μωρού, και όταν κατορθώνει να κοιμάται ήρεμα και αρκετά, αναλόγως με την ηλικία του, θα το βοηθήσει να κοιμάται καλά και τη νύχτα.