Δερματοφυτία στα μωρά

Δερματοφυτία στα μωρά

Τι είναι η δερματοφυτία και τι πρέπει να γνωρίζετε;

Μπορεί η ονομασία της στα αγγλικά να ακούγεται απαίσια (ringworm = δακτυλίδι σκουληκιού), στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο κακή όσο ακούγεται.

Και ένα πράγμα είναι σίγουρο, η δερματοφυτία δεν έχει καμία σχέση με το σκουλήκι. Είναι πραγματικά μία μυκητώδη λοίμωξη του δέρματος που παίρνει το όνομά της από το σχήμα των στρογγυλών κηλίδων που δημιουργεί.

Στα περισσότερα μωρά μεταδίδεται με την άμεση επαφή με ένα άλλο μωρό, παιδί ή ενήλικα που τη μεταφέρει. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την χρήση μολυσμένου καπέλου, βούρτσας ή χτένας. Οι κηλίδες προκαλούν φαγούρα και μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα του μωρού.

Τρία κάπως "διασκεδαστικά" γεγονότα για τη δερματοφυτία:
αρχικά οι κηλίδες μπορεί να μην μοιάζουν με δαχτυλίδι.
Αντ’ αυτού μπορεί να δείτε ένα ή περισσότερα κυκλικά σημάδια με υψωμένο και φολιδωτό γύρο.
Καθώς μεγαλώνουν, θα παρατηρήσετε ότι στο κέντρο η επιδερμίδα είναι κανονική.

Μπορεί να έχει μολυνθεί το κατοικίδιό σας.
Το μωράκι μπορεί να κόλλησε από το σκύλο ή τη γάτα ή μπουσουλώντας εκεί που ήταν το μολυσμένο ζώο.
Δεν θα περάσει μόνη της. Αν νομίζετε ότι έχει αυτή τη λοίμωξη πηγαίνετε στο γιατρό.

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη δερματοφυτία απλά κοιτάζοντας τα σημάδια, ή μπορεί να ξύσει κύτταρα και να σταλούν για ανάλυση στο εργαστήριο.
Ο παιδίατρος θα σας συστήσει μία κρέμα αντιμυκητιασική κρέμα ή ακόμη και αγωγή από το στόμα ανάλογα με τη θέση της μόλυνσης.

Ακόμη και όταν το δέρμα του μωρού αρχίζει να φαίνεται και πάλι φυσιολογικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε τελειώσει η θεραπεία που σας έχει συστήσει ο γιατρός, για να είστε σίγουροι ότι αντιμετωπίσατε σωστά τη λοίμωξη.

Διαβάστε ακόμη: Δυστροφική πομφολυγώδη επιδερμόλυση 

Πηγή:pregnancy videos