Διεθνές συνέδριο για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών

Διεθνές συνέδριο για την πρόληψη της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών.

[Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών (Διευθυντής: Γεώργιος Νικολαΐδης]

Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στο πλαίσιο της υλοποίησης και ολοκλήρωσης του Ερευνητικού Προγράμματος B.E.C.A.N. (Επιδημιολογική Μελέτη για την Κακοποίηση και Παραμέληση του Παιδιού στα Βαλκάνια) ανακοινώνει τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο:
«Το φάσμα της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών στα Βαλκάνια και τον κόσμο εν μέσω κρίσης: τεκμηριωμένη πρακτική και τεκμήρια από την πρακτική»,
στις 13 και 14 Σεπτέμβρη και ώρα 08.30 έως 18:00,
στην Αθήνα (Ξενοδοχείο President, Λεωφόρος Κηφισίας 43, Αίθουσα Ευρώπη).

Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ερευνητικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος BECAN, το οποίο μελέτησε το μέγεθος του φαινομένου της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών σε εννέα (9) Βαλκανικά κράτη (Ελλάδα, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μ. και Ρουμανία) έχει στόχο την ανάδειξη των σύγχρονων ζητημάτων που προκύπτουν όσον αφορά την έρευνα, πρόληψη, καταγραφή και αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα η συνάντηση αυτή της επιστημονικής και ευρύτερης κοινότητας στοχεύει να διερευνήσει το γενικότερο φαινόμενο της επιθετικότητας ή/και βίας σε βάρος των ανηλίκων στις δυτικές κοινωνίες, καθώς και σε διαφορετικές κοινωνικές συγκροτήσεις, πλαίσια και δομές ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως η σημερινή στην οποία η ανάπτυξη πολιτικών προστασίας των παιδιών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
 
Στο Συνέδριο αυτό συμμετέχουν εξέχοντες ερευνητές και ακαδημαϊκοί με εξειδίκευση στην μελέτη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών από 15 χώρες όπως οι κ.κ. Prof. M. Ajdukovic (Croatia),Dr. D. Bianchi (Italy), Prof. J. Brkic (Bosnia), Prof. K. Browne (UK), Dr. Cenko (Albania), Prof. P. Durning (France), Dr. J. Fluke (USA), Dr. B. Gudbradsson (Iceland), Prof. Haxhiymeri (Albania), Prof. V. Ispanovic(Serbia), Dr. Z. Olmezoglou (Turkey), Dr. B. Van Puyenbroeck (Belgium), Prof. M. Raleva (FYROM), Prof. M. Roth (Romania), Prof. V. Stancheva (Bulgaria). Επίσης, συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί επιστήμονες του χώρου, ενώ στη διάρκεια των εργασιών του θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα ερευνητικά δεδομένα για την έκταση και τα χαρακτηριστικά της κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών και στην Ελλάδα.
 
Σημειωτέον ότι το εν λόγω ερευνητικό διακρατικό πρόγραμμα, το οποίο ο φορέας μας έχει την τιμή να συντονίζει εδώ και τρία (3) χρόνια είναι η μεγαλύτερη ερευνητική δράση στην Ευρώπη αναφορικά με την αποτύπωση της έκτασης και των χαρακτηριστικών του φαινομένου της βίας κατά ανηλίκων με ερευνητικό δείγμα άνω των 60.000 παιδιών και 60.000 γονέων αλλά και την καταγραφή αναφορών κακοποίησης παιδιών από πάνω από 1.000 φορείς υγείας, πρόνοιας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Από τα, δε, αποτελέσματά του σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις τεκμηριωμένης κοινωνικής πολιτικής με γνώμονα πάντα την βελτιστοποίηση της προστασίας των παιδιών από κάθε μορφής βία ή θυματοποίηση.
Επίσης, να σας ενημερώσουμε πως αν θα επιθυμούσατε να ενημερωθείτε πληρέστερα για το διακρατικό πρόγραμμα “Balkan Epidemiological Study on Child Abuse and Neglect - BECAN” του οποίου τα ερευνητικά στοιχεία για τη χώρα μας και τις 9 συμμετέχουσες Βαλκανικές χώρες θα παρουσιάσουμε στο Συνέδριο, μπορείτε να μας ζητήσετε περαιτέρω πληροφορίες ή και να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες του Προγράμματος (www.becan.eu) ή της Διεύθυνσής μας (www.ich-mhsw.gr).