Επικίνδυνα συστατικά σε προϊόντα ευρείας χρήσης

Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε προϊόντα που εμπεριέχουν πληθώρα χημικών στοιχείων, των οποίων την επίδραση αγνοούμε. Πρόσφατα, επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα συστατικό που περιέχεται σε πολλά από αυτά, η τρικλοζάνη, σχετίζεται με πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών στα έμβρυα.

Η τρικλοζάνη είναι μια ισχυρή αντιβακτηριακή ουσία που χρησιμοποιείται εδώ και περίπου μισό αιώνα. Συναντάται σε πλήθος προϊόντων, όπως οι οδοντόκρεμες, τα αποσμητικά, τα υγρά σαπούνια για τα χέρια, τα υγρά απορρυπαντικά για πλύσιμο των ρούχων, ακόμη και σε κάποια παιχνίδια.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDΑ) ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με την ασφάλεια της τρικλοζάνης. Πειράματα που έχουν ήδη γίνει σε πρόβατα έδειξαν ότι η ουσία αυτή επηρεάζει ένα ένζυμο, το οποίο επιτρέπει στα οιστρογόνα να κυκλοφορούν στη μήτρα. Τα οιστρογόνα βοηθούν να παραμένει ανοιχτή η κεντρική αρτηρία που τροφοδοτεί το έμβρυο με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Αν υπάρχει έλλειψη της ορμόνης, η αρτηρία εμφανίζει στένωση και μειώνεται η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες.