Επίσκεψη στα αξιοθέατα της πόλης με τα παιδιά

Επίσκεψη στα αξιοθέατα της πόλης με τα παιδιά

Μία τέτοια επίσκεψη με τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι διασκεδαστική για όλους…αν γίνει σωστά!
Πολλές φορές, οι γονείς δεν έχουν εναλλακτική λύση, παρά να πάρουν τα παιδιά μαζί τους, αν θέλουν να επισκεφτούν ένα μουσείο, μία έκθεση ζωγραφικής ή ότι άλλο αξιοθέατο θα ήθελαν.

Σίγουρα μία τέτοια απόφαση πρέπει να προγραμματιστεί και να γίνει με διαφορετικό τρόπο, αλλά ίσως έτσι έχουν την ευκαιρία οι γονείς να θαυμάσουν κάποια μέρη που δεν έχουν ακόμη δει.

Πριν λοιπόν ξεκινήσετε την επίσκεψή σας με τα μικρά παιδιά:

Επιλέξτε την καλύτερη στιγμή για να πάτε.
Μπορείτε να φύγετε νωρίς το πρωί και να γυρίσετε πριν τον απογευματινό του ύπνο; Θα μπορούσε να κοιμηθεί στο καρότσι του, ή θέλει οπωσδήποτε το κρεβάτι του; Σκεφτείτε πως θα μετακινηθείτε, με το αυτοκίνητό σας, ή τη συγκοινωνία, και προσπαθήστε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής, τα περισσότερα παιδάκια κουράζονται πολύ. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις ώρες που είναι ανοικτά τα αξιοθέατα που θέλετε να επισκεφτείτε.

Επιλέξτε το καλύτερο μέρος για να πάτε.
Ενώ πολλά αξιοθέατα που αρέσουν στους ενήλικες μπορεί να είναι διασκεδαστικά και στα μικρά μας, μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν πολύ μεγάλη υπομονή να περιμένουν στην ουρά ή να πρέπει να είναι υπερβολικά ήσυχα για πολύ ώρα. Έτσι θα θέλατε να παρακολουθήσετε ένα κονσέρτο στο μουσείο; Μάλλον δεν είναι καλή ιδέα. Όμως ένας κήπος με γλυπτά είναι θαυμάσια ιδέα, γιατί το παιδάκι μπορεί να τρέξει και να αγγίξει και να μιλήσει. Θυμηθείτε κάθε φορά η επίσκεψή σας να είναι κάτι απλό, όπως μία βόλτα στο παιδικό μουσείο, ή στο ζωολογικό κήπο είναι αρκετή.

Επιλέξτε να πάρετε μαζί σας μόνο τα απαραίτητα.
Μην κουβαλήσετε τα πάντα. Η ομορφιά της πόλης είναι ότι υπάρχουν τα πάντα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο! Έτσι αν χρειαστείτε ένα χυμό, ένα πακέτο χαρτομάντηλα είναι συνήθως μερικά βήματα μακριά σας. Βέβαια πρέπει να έχετε μαζί σας, πάνες, μια αλλαξιά ρούχα για το μικρό σας, και μερικά σνακς που μπορεί να χρησιμεύσουν όσο περιμένετε το γεύμα σας σε κάποιο εστιατόριο. Επίσης ένα δύο αγαπημένα του μικρά παιχνίδια που αποθηκεύονται εύκολα στο καρότσι του.

Πάρτε το σωστό μέγεθος καρότσι.
Πρέπει να είναι μικρό, ελαφρύ και εύκολα πτυσσόμενο, ή να το παραλείψετε τελείως αν το παιδί μπορεί να περπατήσει μικρές αποστάσεις μόνο του, ή μπορείτε να το έχετε αγκαλιά στο μάρσιπο ή στο ειδικό σακίδιο πλάτης.
Επίσης ορισμένα μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε δεν επιτρέπουν την χρήση του καροτσιού. Ή υπάρχει τόσος κόσμος που είναι δύσκολο να σπρώχνετε το καρότσι του.

Όταν φτάσετε στον προορισμό σας.
Περπατήστε στο ρυθμό του παιδιού σας.
Αν κοιτάζει με ενδιαφέρον ένα πίνακα ζωγραφικής,(!) μην το τραβήξετε για να δείτε μία πανοπλία, αν και είναι σίγουρο ότι θα του αρέσει πολύ περισσότερο.

Κάντε συχνά μία στάση.
Είτε είναι για να αλλάξετε πάνα, ή να φάει κάτι, ή να μείνετε για λίγο σε μία ήσυχη γωνιά, θα χρειαστείτε χρόνο και χώρο για να σταματήσετε και να πάρετε μια ανάσα. Συνήθως τα μουσεία, ο ζωολογικός κήπος, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα έχουν ένα ειδικό χώρο στους τουαλέτες που μπορείτε να περιποιηθείτε το παιδί.

Να είστε προετοιμασμένοι για να είστε ευέλικτοι.
Μην έχετε στο νου σας ένα μόνο αγαπημένο εστιατόριο, γιατί μπορεί μόλις φτάσετε να πρέπει να περιμένετε πολύ ώρα. Να έχετε πάντα ένα δεύτερο ή και τρίτο σχέδιο. Και ποτέ μην υποτιμάτε την δύναμη της παιδικής χαράς. Κάθε φορά που περνάτε μπροστά από μία παιδική χαρά, αφήστε το μικρό σας να τρέξει έστω και για λίγα λεπτά, και να κάψει μερική από αυτή την πελώρια ενέργεια που έχει.

Αν όμως όλα στραβώσουν!
Κάντε μεταβολή. Και δοκιμάστε μία άλλη φορά. Η επίσκεψη στα αξιοθέατα με ένα μικρό παιδί, είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα βρεις. Αλλά πολλές φορές είναι ακόμη καλύτερα από αυτό που νόμιζες ότι θα ήταν!!!