Έθιμα και παραδόσεις του Πάσχα

pasxalina ayga sΣε λίγες μέρες κάθε γωνιά της Ελλάδας θα γιορτάσει το Πάσχα τη μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας με το δικό της μοναδικό τρόπο. Τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια, το κάψιμο του Ιούδα, ο Επιτάφιος, οι λαμπάδες με το Άγιο Φως, τα βαρελότα που χαιρετίζουν την Ανάσταση είναι μερικά από τα πιο γνωστά έθιμα του Πάσχα μας.

Τα λαϊκά μας έθιμα περιλαμβάνουν το δείπνο μετά την Ανάσταση με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών το φιλί της αγάπης και το σούβλισμα του αρνιού την Κυριακή του Πάσχα.

Όμως σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, το σούβλισμα του αρνιού γίνεται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, όπως στην Κέρκυρα και σε ορισμένες πόλεις της Ηπείρου. Στην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο, μετά την πρώτη Ανάσταση, οι κάτοικοι πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, τους μπότηδες, από τα μπαλκόνια τους! Θέαμα που προκαλεί πάντα ενθουσιασμό στο πλήθος.

Η πανέμορφη Πάτμος το νησί της Αποκάλυψης, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται, γιατί εκεί έγραψε ο Ιωάννης την Αποκάλυψη, συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο τις ημέρες του Πάσχα, γιατί ακολουθεί πιστά όλες τις παραδόσεις μας. Ένα από τα ωραιότερα έθιμα είναι αυτό της Μεγάλης Πέμπτης, όπου γίνεται η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και του Νιπτήρα, τους ρόλους των 12 Αποστόλων υποδύονται μοναχοί ή κληρικοί και το ρόλο του Χριστού ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου.

Την Κυριακή του Πάσχα, στο μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η 2η Ανάσταση, όπου το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες από τον ηγούμενο και μοιράζονται κόκκινα αυγά.

Όλοι βέβαια γνωρίζουμε τον ρουκετοπόλεμο στην Χίο. ΄Εχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας και γίνεται ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής.
Οι κάτοικοι της Κοζάνης, κάνουν ανάσταση στο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου. Με αναμμένη τη λαμπάδα τους περιμένουν στο μνήμα του νεκρού τους το Χριστός Ανέστη και αφήνουν ένα κόκκινο αυγό στο μνήμα.

Στην Κύθνο, την Κυριακή του Πάσχα, στήνεται στην πλατεία του νησιού μία κούνια στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον δεσμεύεται για γάμο!

Ατέλειωτα τα Πασχαλινά ήθη και έθιμα της πατρίδας μας. Οι Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, μακριά από την Ελλάδα, θα γιορτάσουν το Πάσχα με πίστη, κατάνυξη, χαρά και ελπίδα!

Και οι μικροί μας φίλοι, χωρίς τη σκοτούρα των μαθημάτων, μη ξεχάσουν την Μεγάλη Πέμπτη να βοηθήσουν τις μανούλες να ετοιμάσουν μυρωδάτα τσουρέκια και κουλουράκια και να βάψουν όμορφα κόκκινα αυγά.

Κατασκευάστε ένα πολύ όμορφο πασχαλινό καλαθάκι