Το φαρμακείο στο σπίτι για το μωρό και το μικρό παιδί

Το φαρμακείο στο σπίτι για το μωρό και το μικρό παιδί

Μήπως θέλετε να οργανώσετε το φαρμακείο για το μικρούλι σας όσο καλύτερα μπορείτε;

Το ευαίσθητο δέρμα και το κορμάκι τους που αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα, χρειάζονται ειδική φροντίδα. Διαλέξτε με προσοχή τα προϊόντα που μπορεί να χρειαστείτε και τα οποία είναι ασφαλή για το μωρό και το μικρό παιδί. Προσέξτε η γνώμη του παιδιάτρου είναι απαραίτητη.

Αντιπυρετικά και παυσίπονα

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχει πυρετό, το ψηφιακό θερμόμετρο θα σας βοηθήσει να το μάθετε. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα στην αγορά που βοηθούν να πάρετε τη θερμοκρασία του πιο εύκολα.  Εάν έχει πυρετό, και είναι κάτω των 3 μηνών, επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιείστε οποιοδήποτε φάρμακο. Επίσης προσέξτε πολύ τη δοσολογία του φαρμάκου.

Ανακούφιση από δάγκωμα εντόμου

Για να καταπραΰνετε το μωρό σας από τη φαγούρα ή κάποιο τσίμπημα εντόμου, χρησιμοποιήστε μία λοσιόν κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού. Αλείψτε μία μικρή ποσότητα στο σημείο που είναι το σημάδι. Ένα τσιμπιδάκι θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε κάποιο μικρό αγκάθι ή σκλήθρα από το χέρι ή το ποδαράκι του. Πλύνετε καλά με λίγο οινόπνευμα το μέρος αυτό και επίσης το τσιμπιδάκι μετά από κάθε χρήση.

Γρατζουνιές και κοψίματα

Έχετε πάντα μαζί σας hansaplast για μικρά παιδιά σε διάφορα μεγέθη και ένα επίδεσμο, ειδικά όταν είστε έξω. Μία αντιβακτηριακή αλοιφή σε ένα μικρό κόψιμο ή γρατζουνιά θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Φροντίδα των νυχιών

Ακόμη και όταν τα νύχια του είναι μικροσκοπικά, είναι αρκετά σκληρά για να γρατζουνίσει το προσωπάκι του. Και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, ίσως να πρέπει να τα κόβετε μια δυο φορές την εβδομάδα. Τα ειδικά ψαλίδια για τα μωρά και ίσως μία μικρή λίμα θα είναι τα ιδανικά εργαλεία για την φροντίδα των νυχιών του.

Αντηλιακό

Για να προφυλάξετε το ευαίσθητο δέρμα του μικρού σας, χρησιμοποιήστε ένα καλό αντηλιακό ειδικό βέβαια για τα παιδιά. Επιλέξτε ένα «ευρέος φάσματος» το οποίο σημαίνει ότι προστατεύει τόσο από ακτίνες UVB και UVA. Ο βαθμός προστασίας να είναι SPF 15 ή υψηλότερος και αν είστε έξω, μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε συχνά.

Πολλοί επιστήμονες συστήνουν την επιλογή «φυσικού αντηλιακού», δηλαδή αυτό που γίνεται με οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου για τα μωρά και τα νήπια. Σε αντίθεση με τα συστατικά στα χημικά αντηλιακά που απορροφά το δέρμα, αυτά τα συστατικά απλώς κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος και σχηματίζουν ένα φράγμα ενάντια στις ακτίνες του ήλιου.

Εντομοαπωθητικά

Κρατήστε τα ενοχλητικά κουνούπια και όλα τα άλλα έντομα μακριά από το παιδί σας με ένα ασφαλές εντομοαπωθητικό.  Αυτά που περιέχουν citronella είναι πολύ καλά.

Ανακούφιση για τη βουλωμένη μύτη

Μέχρι να μεγαλώσει για να μπορεί να φυσήξει τη μύτη του, χρειάζεται τη βοήθειά σας.  Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά για να μπορέσετε να καθαρίσετε τη βλέννα από το μικρό σας, για να μπορεί να αναπνέει, να τρώει και να κοιμάται χωρίς δυσκολία. Οι σταγόνες με ορό (θαλασσινό) θα υγράνουν και θα χαλαρώσουν τη βλέννα για να μπορέσετε να την καθαρίσετε πιο εύκολα.

Περιποίηση μαλλιών και σώματος

Τα παιδιά έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα, έτσι πρέπει να προσέχετε πολύ όταν τα κάνετε μπάνιο και τα λούζετε. Διαλέξτε ένα πολύ απαλό σαμπουάν και αφρόλουτρο, μη βάζετε μεγάλη ποσότητα στο σφουγγαράκι του, που και αυτό πρέπει να είναι απαλό.  Η μαλακή βούρτσα θα βοηθήσει να φύγουν οι νιφάδες και το ξηρό δέρμα από το τριχωτό του κεφαλιού του.

Ξηρό δέρμα

Το τόσο λεπτό και ευαίσθητο δέρμα του κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τους μεγάλους να είναι ξηρό. Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά ενυδατική κρέμα, αλλά αν πρέπει, να του βάζετε αμέσως μετά το μπάνιο του μία καλή παχιά λοσιόν ή κρέμα. Και αν το δέρμα του είναι πολύ ξηρό, να του βάζετε δύο φορές την ημέρα.

Εξάνθημα από την πάνα του

Σχεδόν όλα τα μωρά και τα νήπια θα βιώσουν τουλάχιστον μία φορά ένα εξάνθημα από την πάνα. Για να το βοηθήσετε λοιπόν πρέπει σε κάθε αλλαγή της πάνας να το ξεπλύνετε καλά και να το στεγνώσετε πολύ καλά. Μην ξεχνάτε την κρέμα μετά από κάθε αλλαγή για να προστατεύετε το ερεθισμένο δέρμα και αφήστε το γυμνό όσο μπορείτε περισσότερο αν είναι ερεθισμένο.

Αέρια και κολικοί

Είναι κάτι που απασχολεί σχεδόν όλους τους γονείς. Αν πιστεύετε ότι και το δικό σας μωρό υποφέρει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο πριν δώσετε κάποιο φάρμακο.

Φροντίδα για τα μικρά δοντάκια και τα ούλα

Ακόμη και πριν βγάλει το πρώτο δόντι του, είναι μια καλή ιδέα για να συνηθίσει, να του τρίβετε τα ούλα με γάζα ή με ένα μαλακό βρεγμένο σφουγγαράκι κατά τη διάρκεια του μπάνιου του. Φυσικά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα.

Μόλις τα δόντια του αρχίζουν να εμφανίζονται, αγοράστε μία παιδική οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε τα δόντια του απαλά, τόσο στην εξωτερική όσο και την εσωτερική επιφάνεια δύο φορές την ημέρα. Αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα για να είναι πάντα σε καλή κατάσταση.

Οι οδοντίατροι συστήνουν να περιμένετε μέχρι το παιδί να γίνει 2 ετών για να χρησιμοποιήσετε μία φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Λοιπόν ετοιμάστε το φαρμακείο του παιδιού για να είστε ήσυχες, απλά να θυμάστε πάντα να επικοινωνείτε με τον παιδίατρο.