Φτιάξτε πρόγραμμα διατροφής για το μωρό σας

Φτιάξτε πρόγραμμα διατροφής για το μωρό σας

Έχει το μωρό σας απρόβλεπτες διατροφικές συνήθειες; Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κουράζει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας.
 
 
Γενικά να έχετε υπόψη σας ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό  το μωρό σας να έχει περίεργες  διατροφικές συνήθειες. Μπορεί ακόμη και να μπερδεύει την ημέρα με τη νύχτα. Γι’αυτό, μην εναντιώνεστε στους ρυθμούς του. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό για σας να μάθετε τα συνθήματά του - αυτά που σας λένε πότε πεινάει και πότε είναι εντάξει.
 
Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βάλετε ομαλά το μωρό σας σε ένα πρόγραμμα διατροφής:
 
  • Καθιέρωση άλλων προγραμμάτων. Κάντε το μωρό σας μπάνιο και  πηγαίνετε για μια βόλτα κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα συνηθίσει στην ιδέα της καθημερινής ρουτίνας. Στην πραγματικότητα, θα αρχίσει να νιώθει άνετα με αυτό και σιγά σιγά θα αρχίσει να μπαίνει πιο εύκολα σε ένα πρόγραμμα.
  • Βοηθήστε το μωρό σας να κοιμηθεί ήσυχα. Μερικές φορές, το μωρό σας θα κοιμηθεί στο τέλος του φαγητού, σαν να ήθελε να δείξει ότι έχει τελειώσει. Άλλες φορές, μπορεί να κοιμηθεί και στη μέση και να ξυπνήσει μισή ώρα αργότερα γιατί είναι ακόμα πεινασμένο. Έτσι, όταν θηλάζετε το μωρό σας ή του δίνετε φαγητό με το μπουκάλι, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι έχει χορτάσει πριν κοιμηθεί. Βάλτε μουσική , μιλήστε μαζί του ή αλλάξετε την πάνα του στη μέση του γεύματος αν νομίζετε ότι αυτό θα βοηθήσει.
  • Εάν θηλάζετε, προσφέρετε και τα δύο στήθη σε κάθε γεύμα. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας παίρνει το τελευταίο γάλα τουλάχιστον από το ένα στήθος. Δεν χρειάζεται να αδειάσει και τα δύο στήθη. Αυτό το τελευταίο γάλα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θα το βοηθήσει να κοιμηθεί περισσότερο μεταξύ των γευμάτων. Αν το μωρό σας έχει ασθενές πιπίλισμα, μπορείτε να το βοηθήσετε να πάρει το τελευταίο γάλα κάνοντας μασάζ το στήθος σας κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών του θηλασμού. Αν έχετε ένα ισχυρό μωρό με ένα δυνατό πιπίλισμα τότε το πιο πιθανό είναι ότι δε θα  έχει καμμία δυσκολία να λάβει το γάλα από μόνο του. Θυμηθείτε ότι τα μωρά είναι διαφορετικά. Ορισμένα μπορεί να αδειάσουν ένα μαστό σε τέσσερα ή πέντε λεπτά, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν 15 έως 20 λεπτά.
  • Δώστε προσοχή στους ρυθμούς του μωρού σας . Όταν το μωρό σας είναι πολύ μικρό, το ταΐζετε κάθε φορά που παρατηρείτε τα σήμαδια της πείνας - ακόμα και όταν φαίνονται εντελώς τυχαία. Αυτό μπορεί να είναι έως και δώδεκα φορές την ημέρα τις πρώτες εβδομάδες. Μόλις περάσει λίγος καιρός και αρχίσει να βρίσκει το ρυθμό του περίπου στις 4 εβδομάδες, το ίδιο το μωρό θα μειώσει τη συχνότητα  σε περίπου οκτώ γεύματα σε 24 ώρες. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να οργανώσουμε ένα σχέδιο για τη διατροφή του. 
Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, μπορείτε να είστε σε θέση να εντοπίσει και άλλες ενδείξεις. Σημείωστε πότε είναι σε εγρήγορση , πόσο χρόνο κοιμάται, και πότε έχει ενεργηθεί. Μερικές φορές το τελευταίο συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε σχέση με τον ύπνο και το φαγητό. Το μωρό σας μπορεί να μην είναι σε θέση να ακολουθήσει το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι έτοιμο να φάει αφού πρώτα έχει ενεργηθεί.