«Γεια σου κύριε Φόβε!»

«Γεια σου κύριε Φόβε!»

Πρόγραμμα Οκτωβρίου 2013

Η Νέα δριαδραστική έκθεση του Μουσείου Συναισθημάτων
«Γεια σου κύριε Φόβε!» - 2013-2016

Το Μουσείο Συναισθημάτων παρουσιάζει τη νέα διαδραστική έκθεση  «Γεια σου κύριε Φόβε!» Μια έκθεση για τους διαφορετικούς φόβους που νιώθουν τα παιδιά και πώς να ζήσουν μαζί τους καλύτερα.

Ο σκοπός της νέας έκθεσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους ενήλικες που τα φροντίζουν, να γνωρίσουν, να επεξεργαστούν και να προσεγγίσουν το συναίσθημα του φόβου μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα!

Η διαδραστική έκθεση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να δώσει την ευκαιρία στους ενήλικες με τα παιδιά που συνοδεύουν να παίξουν, να μοιραστούν και να ψυχαγωγηθούν παρέα, μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα.

Ημερομηνίες: Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10π.μ. έως 1μ.μ.
Είσοδος στην έκθεση: 4 ευρώ

Ετήσιο Παιδικό Εργαστήρι 2013-2014  για παιδιά 5 έως 9 χρονών
«Ο Θαυμαστός Κόσμος των Αισθήσεων»

Βλέπουμε μόνο ότι κοιτάμε; Ακούμε μόνο με τ’ αυτιά μας;
Μυρίζουμε μόνο φαγητά κι αρώματα;
Αγγίζουμε μόνο αυτά που είναι κοντά μας;
Γευόμαστε μόνο ότι τρώμε;
Κι ενώ όλοι έχουμε τις ίδιες αισθήσεις γιατί νιώθουμε και αντιδρούμε διαφορετικά σ’ αυτά που συμβαίνουν;

Οι αισθήσεις μας είναι η γέφυρα που ενώνει το εξωτερικό περιβάλλον με τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να αναπτύξουν τα παιδιά με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τη δυνατότητα μέσα από τις αισθήσεις τους να μαθαίνουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Πώς οι αισθήσεις γεννούν τα συναισθήματά (ευχάριστα ή δυσάρεστα) που νιώθουν, τα οποία στη συνέχεια γεννούν τον τρόπο που αντιδρούν στη ζωή τους;

Η δράση της ομάδας των παιδιών περιλαμβάνει μυθοπλασία στο έκθεμα του μουσείου «Ο Κόσμος των Παραμυθιών», όπου τα παιδιά με βάση τις πέντε αισθήσεις (αφή, όραση, γεύση, ακοή, όσφρηση) ανακαλύπτουν την κάθε αίσθηση χωριστά, παίζοντας μέσα στο χώρο,  φτιάχνοντας τα δικά τους παραμύθια και ιστορίες τις οποίες θα ζωντανεύουν μέσα από παιχνίδια ρόλων και εκφραστικής κίνησης, μέσα από τη ζωγραφική και τα εικαστικά.

Με στόχο να εμπνεύσουμε στα παιδιά την ανάγκη να διατηρήσουν στη ζωή τους τη δημιουργική ικανότητα των αισθήσεων θα δούμε με τα μάτια της φαντασίας, θα ακούσουμε με τα αυτιά της καρδιάς, θα μυρίσουμε ακόμα και κινδύνους, θα αγγίξουμε τις εύφορες κοιλάδες της ψυχής, θα γευτούμε τη ζωή και τις χάρες της μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών!

Έναρξη: 19 Οκτωβρίου
Ημερομηνίες: Σάββατα 19 Οκτωβρίου, 2, 16 και 30 Νοεμβρίου, 14 Δεκεμβρίου, 11 και 25 Ιανουαρίου, 8 και 22 Φεβρουαρίου, 8, 22 Μαρτίου, 5 Απριλίου, 3, 17 και 31 Μαΐου
Ώρα: 10:00μ.μ. έως 11:30μ.μ.
Διάρκεια εργαστηρίου: από 19 Οκτωβρίου έως 31 Μαΐου, σύνολο 15 συναντήσεις.
Μέγιστος αριθμός παιδιών στην ομάδα: έως 10 παιδιά
Συμμετοχή: 240 ευρώ για όλο το χρόνο, 30 ευρώ το μήνα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα 2013 -2014 για σχολικές ομάδες

Τι είναι ο φόβος; Τι φοβόμαστε εμείς οι άνθρωποι; Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν νιώθουμε φόβο;  Ο φόβος μας προστατεύει ή μας δυσκολεύει; Μπορούμε να μη φοβόμαστε να φοβόμαστε;

Η ανασφάλεια και ο φόβος συχνά οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές. Όταν δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τους φόβους τους μέσα από το παιχνίδι, τους χαρίζουμε τη δυνατότητα να τους κατανοήσουν καλύτερα, να ζήσουν αρμονικά μαζί τους και να βρουν το δικό τους δημιουργικό τρόπο να τους αντιμετωπίσουν. Επιπλέον επεξεργαζόμενα τους φόβους τους τα παιδιά ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους.

Ο σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» δεν είναι η θεωρητική προσέγγιση του θέματος αλλά η δημιουργική προσέγγιση του μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα. Οι μαθητές παίρνουν ερεθίσματα μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του Μουσείου Συναισθημάτων για να γνωρίσουν καλύτερα, να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν δημιουργικά το συναίσθημα του φόβου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανάλογα προσαρμοσμένα για:
•    νηπιαγωγείο,  Α’ και Β’  δημοτικού
•    Γ΄, Δ΄, Ε΄ , ΣΤ΄ δημοτικού
•    Α΄, Β΄ και Γ΄ γυμνασίου
•    φοιτητές και επαγγελματικά λύκεια

Εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους τα Σαββατοκύριακα

«Παραμυθοκαμώματα του Φόβου!»

Λίγα λόγια για το εργαστήρι…
«…στο χωριό όλοι μα όλοι φοβούνται τρομερά. Στο μεγάλο δάσος υπάρχει ένας καθρέφτης μαγικός που μπορεί να τους βοηθήσει…!!!»

Ένα δημιουργικό εργαστήρι που μας βοηθάει μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι να επεξεργαστούμε μικροί και μεγάλοι μαζί το συναίσθημα του φόβου.
Ημερομηνίες:  5, 12, 13, 19, 26, 27 Οκτωβρίου  
Ηλικίες: 5 έως και 12 χρονών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10 π.μ. έως 1μ.μ.)

«Τα δυο πρόσωπα του φόβου»

Ο φόβος μας δυναμώνει ή μας κάνει αδύναμους; Μας προστατεύει ή μας βάζει σε κίνδυνο; Μας σπρώχνει ή μας κρατάει; Μήπως μας διασκεδάζει καμιά φορά; Ένα δημιουργικό εργαστήριο για να γνωρίσουμε καλύτερα μικροί και μεγάλοι μαζί το συναίσθημα του φόβου.
Ημερομηνία: 6 Οκτωβρίου
Ηλικίες: 6 έως και 12 χρονών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10π.μ. έως 1μ.μ.)

 

mousio sinaisthimaton

 

 

 

 

 

 

 Για πληροφορίες και κρατήσεις η γραμματεία λειτουργεί καθημερινά 10:00 – 14:00

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Καρατζά 7, τηλ. 210 9218329