Γιατί τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους;

Γιατί τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους;

Η αγαπημένη του κουβέρτα, το σεντόνι, η λαστιχένια πάπια στο μπάνιο, ένα φύλλο χαρτί που μόλις κατάφερε να σκίσει, τα κρόσσια του χαλιού, και ότι άλλο βρεθεί στο δρόμο του, καταλήγει αστραπιαία στο στόμα του!

Όταν βάζει στο στόμα του ότι βρει

Είναι πολύ δύσκολο να εμποδίσεις ένα μωρό από το να βάζει στο στόμα του τα πάντα, και όπως μαθαίνουμε από τους γιατρούς για τον τρόπο που αναπτύσσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τότε μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς για όλα αυτά που καταλήγουν στο στόμα του μωρού εκτός βέβαια από τα επικίνδυνα για την υγεία του.

Όλοι γνωρίζουμε ότι έτσι το μωρό μαθαίνει τον κόσμο γύρω του, και ενώ αυτό είναι αλήθεια, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι υπάρχει ακόμη κάτι περισσότερο στη συνήθεια αυτή, ότι δηλαδή ωφελεί γενικά την υγεία του!

Όταν το μωρό σας παίρνει κάτι από το πάτωμα, όπως για παράδειγμα την πιπίλα του, σκονισμένη πλέον πίσω από την πολυθρόνα ή ακόμη και ένα σκοτωμένο έντομο έξω στον κήπο ή την βεράντα σας και το βάλει στο στόμα του, δίνει μία ευκαιρία στο ανοσοποιητικό του σύστημα να παλέψει τα βακτήρια και τους ιούς στους οποίους έχει εκτεθεί κάνοντας έτσι τον οργανισμό του πιο ισχυρό.

Διαβάστε ακόμη: Αρχίζοντας στερεή τροφή στο μωρό σας

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε το μωρό να βάλει στο στόμα του πράγματα επικίνδυνα, βλαβερά για την υγεία του που μπορούν να το κάνουν να αρρωστήσει βαριά.
Ούτε φυσικά κανείς προτείνει την επιστροφή στη βρωμιά. Όμως αντίθετα ξεχάστε τον υπερβολικό φόβο των μικροβίων.

Αφού λοιπόν βεβαιωθείτε ότι ο χώρος σας είναι ασφαλής για το μωράκι σας, δείτε κάποιες συμβουλές των ειδικών για την ασφαλή αλλά όχι με υπερβολές, ανατροφή των παιδιών:
Εξετάστε με μεγάλη προσοχή, όλα τα αντικείμενα στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό σας, για τον κίνδυνο πνιγμού.

Αν είναι τόσο μικρό ώστε να χωρέσει στο στόμα και μετά να κατέβει προς το λαιμό του μωρού, όπως για παράδειγμα ένα μικρό νόμισμα, κομμάτια από ένα παιχνίδι, κροκέτα του σκύλου ή της γάτας αν φυσικά έχετε, μην τα αφήσετε.
Αποθηκεύστε τα όλα ψηλά, ώστε να μην μπορεί να τα φτάσει.

Το μωρό δεν ξέρει τι είναι ασφαλές και τι όχι, είναι όλα συναρπαστικά και καινούργια για κείνο.
Έτσι προσέξτε να έχετε όλα τα καθαριστικά, τα φάρμακα, το βερνίκι νυχιών, κρασί, μακριά από τα χεράκια του και τα μάτια.

Διαβάστε ακόμη:Όταν το μωρό πιπιλάει τον αντίχειρα του

Το δημητριακά που ήταν πριν από λίγο στο πάτωμα της κουζίνας και τώρα είναι στο στόμα του, δεν θα του κάνει κακό. Αλλά κάποιο τρόφιμο που έχει χαλάσει ή είναι σχεδόν χαλασμένο όπως το φαγητό στο μπολ του σκύλου σας, είναι βλαβερό.
Τα βακτήρια που έχουν ήδη δημιουργηθεί είναι βλαβερά για την υγεία του.

Επίσης προσέξτε, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα σε υγρές επιφάνειες, (μια μπουκιά που την έφτυσε, ή μια κουταλιά που έπεσε κάτω.
Αφήστε το μωρό σας να εξερευνήσει τον έξω κόσμο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι μία χούφτα άμμο στην παραλία ή λίγο γρασίδι θα καταλήξει στο στόμα του.

Αν κάνετε μία γκριμάτσα και του πείτε δεν έχει ωραία γεύση, θα το βοηθήσετε να ενισχύσει αυτό που έμαθε μόνο του, δηλαδή η άμμος δεν είναι ωραία!

Δεν μπορείτε να το κάνετε να σταματήσει να δοκιμάζει τα πάντα, αλλά μπορείτε να το «καθοδηγήσετε» τελικά.
Δεχτείτε ότι δεν έχει σημασία τι θα κάνετε, ή πόσο θα προσπαθήσετε, το μωράκι σας θα βάλει στο στόμα του πολλά κακά πράγματα!

Κάντε μία καλή προσπάθεια να διατηρείτε τα πράγματα γύρω του καθαρά, όχι όμως αποστειρωμένα, και να μην το αφήσετε να κινδυνέψει.
Έτσι θα ξεπεράσετε όμορφα και ήρεμα μαζί, άλλο ένα εμπόδιο στη δύσκολη εργασία σας της ανατροφής του.

Διαβάστε ακόμη: Κολικοί και μωρό (βίντεο)