Γυμναστική με το μωρό σας

Είναι πράγματι τόσο δύσκολο να κάνετε γυμναστική ενώ πριν από λίγους μήνες γυρίσατε σπίτι με το μωρό σας αγκαλιά;

Η έλλειψη ύπνου και η προσαρμογή στην καινούργια σας ζωή σαν γονιός μάλλον σας έχουν στερήσει όλη την ενέργειά σας. 

Όμως κάνοντας μία ήπια άσκηση θα καλυτερεύσει τη διάθεσή σας και θα βοηθήσει το σώμα σας να ανακάμψει από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Εάν λοιπόν γυμνάζεστε τακτικά μετά τη γέννηση του μωρού σας, είναι πιθανό:

Να νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας και να έχετε λιγότερο άγχος. Η τακτική άσκηση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της μεταγεννητικής κατάθλιψης. 

Έχετε περισσότερη ενέργεια, επειδή γίνεστε όλο και πιο δυνατή και σε  καλύτερη φυσική κατάσταση.

Συνδυάζοντας την τακτική άσκηση με την υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσετε σταδιακά το βάρος που έχετε πάρει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τί άσκηση μπορείτε να κάνετε στο σπίτι:

Μπορείτε να ασκήσετε την πυελική περιοχή οποιαδήποτε στιγμή, ενώ ασχολείστε και με άλλες δραστηριότητες, όπως η αλλαγή πάνας, η ετοιμασία του δείπνου κ.λπ.

Μπορείτε επίσης να συνεχίσετε με απαλές ασκήσεις stretching και σιγά – σιγά να προσπαθείτε λίγο ακόμη, αφού όμως έχετε κάνει τον μεταγεννητικό σας έλεγχο και ο γιατρός δώσει το πράσινο φως. 

Κάθε μέρα προσπαθήστε λίγο ακόμη και σταδιακά αυξήστε το χρόνο της άσκησης, μόλις αισθανθείτε έτοιμη γι’ αυτό. 30 λεπτά την ημέρα για πέντε ημέρες την εβδομάδα, είναι ότι το καλύτερο για τους ενήλικες.

Πώς μπορείτε να γυμνάζεστε με το μωρό έξω από το σπίτι:

Το περπάτημα με το καροτσάκι ή έχοντας το μωράκι σας στο μάρσιπο, είναι από τους καλύτερους και πιο εύκολους τρόπους άσκησης. Εάν δε έχετε και παρέα, τότε είναι ακόμη πιο καλά.

Τα ομαδικά μαθήματα μαζί με το μικρό σας, όπως pilates ή γιόγκα, χορός, μαθήματα γυμναστικής ή ασκήσεις στο νερό, είναι πολύ ευχάριστα και αποτελεσματικά. 

Εάν πάσχετε από μεταγεννητική κατάθλιψη, ή άσκηση και η συντροφιά με άλλες μαμάδες θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Ιδίως αν αισθάνεστε μοναξιά και δεν έχετε κάποιο πρόσωπο που να μπορείτε να του μιλάτε σε καθημερινή βάση.

Εάν δεν είστε συνηθισμένες στην γυμναστική μην το αφήσετε να σας απογοητεύσει. Οι τάξεις για τις νέες μαμάδες έχουν πολλά επίπεδα. Θα βρείτε μητέρες που θηλάζουν,  άλλες που τα μωρά τους είναι πολύ ανήσυχα, άλλες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην άσκηση. Εφ’ όσον αρχίσατε να γυμνάζεστε, θα προχωρήσετε καλά. 

Πολλά γυμναστήρια έχουν εκπαιδευτές που ειδικεύονται στην μεταγεννητική άσκηση. Όπως επίσης και βρεφικό σταθμό. Εάν όχι, αφήστε το μωράκι σας στο σύντροφό σας, ή  σε ένα έμπιστο άτομο και βγείτε από το σπίτι!

Δώστε στο σώμα σας μερικούς μήνες να ανακάμψει πριν αρχίσετε να γυμνάζεστε πιο δυναμικά, όπως να τρέχετε, να κάνετε τζόκινγκ ή πηδήματα. Αυτό θα προστατεύσει τις αρθρώσεις σας, οι οποίες χρειάζονται λίγο χρόνο για να ανακάμψουν από την εγκυμοσύνη. 

Εάν έχετε ακράτεια από άγχος ή αισθάνεστε βάρος στην πυελική περιοχή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν προχωρήσετε σε δυνατή άσκηση.

Όποιο είδος άσκησης και αν επιλέξετε να βάλετε στη ζωή σας, θα βοηθήσετε το μωρό σας να είναι δραστήριο από την αρχή της ζωής του.

Οι μητέρες που γυμνάστηκαν με τα παιδιά τους, από τα πρώτα χρόνια, πριν ξεκινήσουν το σχολείο, τα βοηθούν να μεγαλώσουν καλά και να είναι πιο γερά και πιο αδύνατα. 

Γνωρίζοντας μόνο αυτό, θα σας παρακινήσει χωρίς καμία αμφιβολία, να βγείτε από το σπίτι ή να συνεχίσετε να γυμνάζεστε μια που αρχίσατε και να μην εγκαταλείψετε…