Χριστουγεννιάτικες επισκέψεις και σπίτι γεμάτο παιδιά

Χριστουγεννιάτικες επισκέψεις και σπίτι γεμάτο παιδιά

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, το e mail σας θα είναι γεμάτο προσκλήσεις. Πείτε ναι, αλλά πρώτα ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές για να περάσετε όμορφα μαζί με τα μικρά παιδιά.

Οι γιορτές είναι η εποχή των κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά τα πάρτι είναι κάτι τελείως διαφορετικό, τώρα που είστε υποχρεωμένοι να έχετε μαζί σας ένα μικρό παιδί!

Το οποίο τώρα πια δεν είναι ικανοποιημένο να μένει καθισμένο στο καρεκλάκι του, τώρα πλέον περπατά, μιλά (!) και είναι έτοιμο να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις οικογενειακές συγκεντρώσεις σας.
Δείτε λοιπόν κάποιες συμβουλές για να ευχαριστηθείτε τις γιορτές και να περάσετε ήρεμα εσείς και όλοι οι άλλοι!

Πότε πρέπει να πείτε ναι και πότε όχι.
Ακριβώς επειδή είστε καλεσμένοι μαζί με το μικρό σας σε μία φιλική ή οικογενειακή συγκέντρωση δεν σημαίνει ότι η συγκέντρωση αυτή είναι κατάλληλη και για το παιδί.

Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι διαφορετικές από μία απογευματινή πρόσκληση για να παίξουν τα παιδιά.
Έτσι πριν πείτε ναι, σκεφτείτε:

Την ώρα της πρόσκλησης. Θα του επιτρέψει να κοιμηθεί ή θα χάσει τον ύπνο του;

Τη διάρκεια.
Θα είστε υποχρεωμένοι να μείνετε μία συγκεκριμένη ώρα (δηλαδή είστε καλεσμένοι για φαγητό) ή μπορείτε να πάτε και να φύγετε ότι ώρα θέλετε; (Ανοικτή πρόσκληση).
Τους καλεσμένους.

Ρωτήστε ποιοι έχουν προσκληθεί. Κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας; Σκεφτείτε πολύ καλά να πάτε με το παιδί σας.

Το χώρο. Μήπως το σπίτι που θα πάτε είναι γεμάτο αντίκες και κρυστάλλινα αντικείμενα;
Ή είναι ένα σπίτι που το παιδάκι σας μπορεί να παίξει με τα ξαδελφάκια του ή τους φίλους χωρίς να προξενήσουν καταστροφές;
Αν υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες για ένα μικρό παιδί, πείτε όχι αυτή τη χρονιά.

Μην στενοχωριέστε θα υπάρξουν πολλές προσκλήσεις στο μέλλον!
Πριν πάτε.
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, συζητήστε με την οικοδέσποινα, ποιοι θα είναι στη γιορτή και τι ακριβώς έχει στο νου της να κάνει.
Έτσι θα ξέρετε εκ των προτέρων τι θα αντιμετωπίσετε για να περάσετε όσο το δυνατόν καλύτερο και οι δύο σας.
Διαβάστε. Βρείτε απλά βιβλία, ανάλογα με την ηλικία του, με εικόνες και δείξτε του πως είναι οι γιορτινές συγκεντρώσεις.

Πείτε του ιστορίες. Ένα ακόμη πλεονέκτημα για να περάσετε όμορφες γιορτές με τα μικρά παιδιά: προσπαθήστε να γίνετε και εσείς πάλι παιδιά!
Πείτε του πως γιορτάζατε εσείς με τους γονείς σας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τι γλυκά έκανε η μητέρα σας πότε ανοίγατε τα δώρα σας. Δείτε μαζί φωτογραφίες.
Ακούστε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Βάλτε χριστουγεννιάτικη μουσική και τραγουδήστε αυτά τα υπέροχα τραγούδια που μπορούμε να απολαύσουμε μόνο λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο.

Σωστή τακτική πριν το πάρτι.
Ετοιμάστε κάποιες επιλογές για απασχόληση.
Έχετε έτοιμα μερικά μικρά παιχνίδια, όπως ένα παζλ, μπογιές και ένα μικρό μπλοκ ζωγραφικής, αν κουραστεί και πρέπει να το απασχολήσετε με κάτι μέχρι την ώρα του φαγητού.
Αν έχει συμπληρώσει τα δύο χρόνια του μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα παιδικό DVD για να περάσει λίγη ώρα χωρίς να είναι κολλημένο στη φούστα σας.

Πάρτε μαζί σας τις πιτζάμες του. Νυκτερινή πρόσκληση; Φορέστε του τις πιτζάμες πριν φύγετε από το πάρτι, ώστε να είναι έτοιμο και ίσως να κοιμηθεί πριν φτάσετε στο σπίτι.

Ταΐστε το μικρό σας. Οι πιθανότητες είναι να μην θέλει να αγγίξει τίποτε από τα γιορτινά φαγητά που θα είναι απλωμένα στο τραπέζι.
Δώστε του να φάει πριν φύγετε και έχετε μαζί σας κάποιο αγαπημένο του σνακ μήπως πεινάσει στο πάρτι.
Προσέξτε την ασφάλεια του παιδιού.
Οι γονείς σας μάλλον έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του παιδιού τώρα πλέον που περπατάει.
Όμως αν είστε καλεσμένοι σε σπίτι φίλων σας, μιλήστε μαζί τους για την ασφάλεια του μικρού σας.
Μήπως υπάρχουν σκάλες; Μήπως πρέπει να πάρετε μαζί σας κάποια καλύμματα για τις πρίζες, μήπως έχουν εκτεθειμένα εύθραυστα αντικείμενα που καλό θα ήταν να κρύψουν;

Όταν φτάσετε.
Δείτε αν το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει σε κάτι. Οι γιορτές με ένα μικρό παιδί, είναι πιο διασκεδαστικές όταν αυτό συμμετέχει.
Θα μπορούσε να προσθέσει λίγο μαϊντανό στη σαλάτα, να βάλει πετσέτες στο τραπέζι ή να πει σε όλους ότι το φαγητό είναι έτοιμο!

Πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο αν χρειαστεί. Ακόμη και το πιο κοινωνικό και ευγενικό παιδάκι, μπορεί να εκνευριστεί αν βρεθεί σε άγνωστο περιβάλλον.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πηγαίνετε μαζί του σε ένα άλλο δωμάτιο έως ότου ηρεμήσει. Και βέβαια να έχετε στο νου σας ότι μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να φύγετε, αν δεν μπορεί να ησυχάσει.

Απασχολήστε το, αν ξαφνικά θέλει να φύγει. Ακριβώς επειδή σας το ζήτησε δεν είναι ανάγκη να φύγετε.
Προσπαθήστε να το απασχολήσετε με κάποιο παιχνίδι, να του δώσετε το αγαπημένο του γλυκό.
Αν δείτε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν και δεν καλυτερεύουν μάλλον πρέπει να πάτε σπίτι.

Έχετε το νου σας στο μικρό σας, αν υπάρχουν και άλλα παιδιά στο σπίτι.
Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις με μικρά παιδιά, μπορεί να υπάρξουν καυγάδες μεταξύ τους.

Να είστε έτοιμη να επέμβετε ιδίως αν κάποιο μεγαλύτερο παιδί πειράζει το μικρό σας ή πάει να τσακωθεί μαζί του.
Αν όμως δείτε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά δεν θέλουν να παίξουν με το δικό σας μικρότερο παιδί, προσπαθήστε εσείς να παίξετε έστω και για λίγο μαζί του.
Να είστε ήρεμη και ψύχραιμη σε κάθε συγκέντρωση που έχετε να πάτε με το παιδάκι σας. Και θυμηθείτε ότι κάποτε όλοι είμαστε παιδιά.