Η χρήση κινητού στα μωρά μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ομιλία

Για να συζητήσουμε για την καθυστέρηση ομιλίας ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν κατανοητά. Κάθε παιδί μαθαίνει να μιλά με το δικό του τρόπο και με το δικό του ρυθμό. Αλλά σε ορισμένα στάδια ηλικίας θα πρέπει να υπάρχουν αποτελέσματα.

Στις μέρες μας έχουν εμφανιστεί πολλές νέες ιατρικές καταστάσεις, όπως αυτές που προκαλούνται από τη χρήση τεχνολογικών συσκευών. Εάν το μωρό σας είχε συχνή επαφή με κινητό τηλέφωνο, μπορεί να καθυστερήσει να μιλήσει.

Πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει μία σχέση μεταξύ της καθυστέρησης ομιλίας και χρήσης συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο που το προκαλεί, αλλά τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν μεγάλη ευθύνη.

Συχνά συγκρίνουμε τα δικά μας παιδιά με άλλα, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξή τους, όπως αν το δικό μας άρχισε να μπουσουλάει, ή αν το δικό τους παιδί περπατά ήδη. Ωστόσο αυτές οι δραστηριότητες αποκτώνται σε ένα κοινό στάδιο ζωής, όμως κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο.

Μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών, τα νήπια πρέπει ήδη να έχουν πει λίγα λόγια. Όπως μαμά, μπαμπά, ή να ζητήσουν νερό. Ωστόσο, εάν δεν το έχουν κάνει δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι καθυστερούν αναπτυξιακά.

Οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει καθυστέρηση ομιλίας μόνο όταν παρατηρούνται τα εξής:

  • Μεταξύ 12 και 15 μηνών, το παιδί δεν έχει πει ή προφέρει σαφείς λέξεις. Στην περίπτωση αυτή εννοούμε απλές λέξεις, όπως «μαμά».
  • Στους 18 μήνες δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν τα λόγια μας, για παράδειγμα το «όχι». Οδηγίες όπως «σταμάτησε» ή «κάθισε» συνήθως γίνονται κατανοητές σε αυτήν την ηλικία ακόμη και αν το παιδί δεν τις λέει.
  • Στα τρία χρόνια του, δεν είναι σε θέση να φτιάξει σύντομες προτάσεις.
  • Στην ηλικία των 4 ή 5 ετών δεν μπορούν να διηγηθούν μικρές ιστορίες ή απλά δεν προσπαθούν να το κάνουν.

Πώς η χρήση του κινητού τηλεφώνου επηρεάζει και καθυστερεί την ομιλία;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα νήπια που χρησιμοποιούν συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα ή tablets κινδυνεύουν. Και ενώ οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτές οι συσκευές αποσπούν την προσοχή των παιδιών και ενώ ξέρουν ότι δεν είναι καλό τα αφήνουν έτσι και αλλιώς. Το γαλάζιο φως που εκπέμπουν καθώς και οι δυνατοί θόρυβοι είναι επίσης επικίνδυνα. Η παραπάνω μελέτη αφορά κυρίως τους λόγους για τους οποίους μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη της ομιλίας.

Έτσι λοιπόν οι ερευνητές δηλώνουν ότι η επαφή με ένα κινητό έστω και μισή ώρα την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ομιλία του νηπίου. Φαίνεται ότι η επαφή με τη συσκευή κατά κάποιον τρόπο εξαλείφει την ανάγκη επικοινωνίας.

Ενώ αποσπάται η προσοχή τους, δεν ακούν πλέον τους ανθρώπους που μιλούν γύρω τους. Και επιπλέον, δεν χρειάζεται να πουν τίποτα σε κανέναν.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην έρχονται σε επαφή με κινητά τηλέφωνα παρά μόνο μετά τα ενάμιση χρόνια τους, όταν μπορούν να αποφύγουν κάποιους κινδύνους. Αυτή η συμβουλή βασίζεται σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 800 παιδιά ηλικίας από 24 μηνών έως 6 ετών. Διήρκησε από το 2011 έως το 2015 και παρακολούθησε την περίπτωση κάθε παιδιού.

Συστάσεις ειδικών.

Κάποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο όταν συζητάμε για τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών. Βέβαια μία καθυστέρηση στην ομιλία δεν θα συμβαίνει μόνο από τον χειρισμό ενός κινητού τηλεφώνου. Πρόκειται περισσότερο για το χρόνο που αφιερώνεται στη χρήση της συσκευής καθώς και τι κάνουν σε αυτήν.

Έτσι λοιπόν η επικεφαλής της έρευνας προτείνει στους γονείς τα εξής:

  • Η πιο κατάλληλη ηλικία για να επιτρέψετε στα μικρά να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και tablet είναι μετά τους 18 μήνες.
  • Η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα και δεν πρέπει να είναι συνεχής.
  • Βάλτε παιχνίδια που είναι προσαρμοσμένα στην ηλικία τους, κατά προτίμηση αυτά που είναι εκπαιδευτικά και πρακτικά.
  • Μην τα αφήνετε από τα μάτια σας, ακόμη και όταν είναι σαφώς πολύ απορροφημένα σε μία δραστηριότητα.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην ψυχολογική ή ψυχοκινητική ανάπτυξη.
  • Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, μην σταματήσετε ποτέ να τους μιλάτε. Προκειμένου τα μικρά να αναπτύξουν σωστά την ομιλία τους πρέπει να σας ακούν όλη την ώρα!

Έτσι σε λίγο καιρό θα συζητάτε μαζί τους γεμάτοι υπερηφάνεια!