Η κρυοσυντήρηση εμβρύων δίνει νέες αναπαραγωγικές δυνατοτητες

Ένα νέο επίτευγμα της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει στις γυναίκες νέα περιθώρια στην περίπτωση που επιθυμούν να «μεταθέσουν» χρονικά μια εγκυμοσύνη για το μέλλον. Η νέα αυτή δυνατότητα δίνεται από την τεχνική της κρυοσυντήρηση εμβρύων.

Πριν από 20 χρόνια, το 1990, ένα έμβρυο καταψύχθηκε και το 2010, αφού το έμβρυο εμφυτεύτηκε στη μήτρας μιας γυναίκας, που αντιμετώπιζε αναπαραγωγικές δυσκολίες, γεννήθηκε ένα υγιέστατο μωρό.

Η ιστορία της συγκεκριμένης γυναίκας συνοπτικά έχει ως εξής: Η 42χρονη γυναίκα προσπαθούσε για δέκα χρόνια ανεπιτυχώς να κάνει παιδί. Πέρυσι όμως της δόθηκε το έμβρυο, που είχε καταψυχθεί προ εικοσαετίας, και τον περασμένο Μάιο έφερε στη ζωή ένα υγιέστατο αγοράκι. Το μωρό προήλθε από μία ομάδα πέντε εμβρύων που είχαν καταψυχθεί πριν από 20 χρόνια, τα οποία είχαν δωριστεί από ένα ζευγάρι που είχε ήδη καταφέρει να αποκτήσει παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση. Για πολλά χρόνια, τα έμβρυα ήταν διαθέσιμα για «υιοθεσία», μέχρι που τελικά διαπιστώθηκε πως είναι συμβατά με τη γυναίκα και τον σύζυγό της, οι οποίοι ακολούθησαν τη θεραπεία στην Αμερική.

Τα έμβρυα καταψύχθηκαν όταν ήταν μιας ημέρας και είχαν σχηματίσει ένα κύτταρο. Από την τήξη, έπειτα από 19 χρόνια και επτά μήνες, επιβίωσαν μόνο δύο. Προτού εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας, διατηρήθηκαν για δύο ακόμη ημέρες στο εργαστήριο, προκειμένου να αναπτυχθούν.

Η ιατρική κοινότητα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσα χρόνια μπορεί να καταψυχθεί ένα έμβρυο. Θεωρητικά, δεν υπάρχει περιορισμός. Οι γιατροί τώρα πιστεύουν ότι τα έμβρυα, που έχουν καταψυχθεί είναι δυνατόν να επιβιώσουν για 40 χρόνια και από αυτά να γεννηθούν υγιέστατα μωρά. Η επιτυχημένη προσπάθεια αυτής της μητέρας δίνει ελπίδες σε πολλές νεαρές γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο και θέλουν να καταψύξουν τα ωάριά τους μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος και να κάνουν οικογένεια.

Όπως είναι φυσικό, τέτοιου είδους ιατρικές εξελίξεις εγείρουν ηθικά ζητήματα αφού μια γυναίκα μπορεί να γεννήσει ένα μωρό, που η σύλληψή του έγινε προτού η ίδια γεννηθεί ή να γεννήσει το βιολογικό απόγονο της μητέρας της, ακόμη και της γιαγιάς της.