Η υπέροχη Ελληνική νηστεία

Η υπέροχη Ελληνική νηστεία

Έτσι λοιπόν φτάσαμε και στην περίοδο της νηστείας πριν το Πάσχα σύμφωνα με τα έθιμά μας. Βασικά πρέπει να αποφύγουμε τελείως τα ζωικά προϊόντα μέχρι το Πάσχα, δηλαδή το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.

Συνήθως η λέξη νηστεία συνδέεται με πολύ αυστηρούς κανόνες διατροφής, όμως η δική μας νηστεία πριν το Πάσχα, για την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία είναι μοναδική, γιατί πράγματι μπορούμε να ακολουθήσουμε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούν μία νηστεία σύμφωνα με τους κανόνες της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας μας, έχουν χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους, λιγότερες θερμίδες και περιορισμένο συνολικό λίπος και υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, συνδυασμός που προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι πηγές πρωτεΐνης που δεν προέρχονται από ζώα, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, είναι πολύ πιο υγιεινές διότι περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθούν επίσης στην απώλεια του βάρους, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Ελλείψεις στη διατροφή αυτή είναι σπάνιες. Μία μελέτη από Βρετανούς και Έλληνες ερευνητές, έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν τη νηστεία αυτή, είχαν υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης σιδήρου σε σύγκριση με εκείνους που δεν νήστευαν.

Οι παραδοσιακοί κανόνες νηστείας δεν επιτρέπουν τη χρήση του ελαιόλαδου και του κρασιού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Έτσι τα πιάτα της εβδομάδας είναι αλάδωτα, χωρίς λάδι!

Αυτά αποτελούνται από πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι, φασόλια, βραστά χόρτα, λαχανικά ραγού χωρίς λάδι και φυσικά φρούτα. Τα μόνα ζωικά προϊόντα που επιτρέπονται είναι τα οστρακοειδή, το χταπόδι και τα καλαμαράκια. Το ταχίνι χρησιμοποιείται ως πηγή λίπους.

Τα τελευταία χρόνια, πολύ λίγα άτομα αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα για 40 και ημέρες και είναι ακόμη πιο σπάνιο η αποφυγή του ελαιόλαδου στη διάρκεια της εβδομάδας. Κυρίως οι καλόγριες και οι μοναχοί ακολουθούν μια αυστηρή θρησκευτική νηστεία, που αν το καλοσκεφτούμε δεν είναι και τόσο αυστηρή!

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι νηστεύουν την εβδομάδα πριν το Πάσχα, και δεν είναι παρά μια δοκιμή αυτοσυγκράτησης, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά προϊόντα στην αγορά σήμερα, για χορτοφάγους, ή με γάλα σόγιας κ.λπ. που μόνο νηστεία δεν είναι.

Αποφεύγοντας τα ζωικά προϊόντα μόνο και μόνο για χάρη της αποφυγής ενώ τα αντικαταστούμε με άλλα υποκατάστατα, χάνει το νόημα η νηστεία, όχι μόνο πνευματικά και θρησκευτικά αλλά και διατροφικά.

Τα οφέλη για την υγεία μας, της ελληνικής ορθόδοξης νηστείας προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, του καλού λίπους από καρύδια, ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και τις λιγότερες θερμίδες.

Δυστυχώς, η πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα διατροφή, ακόμη και χωρίς ζωικά προϊόντα δεν μας εξασφαλίζει τα αναμενόμενα οφέλη.

Μια αυστηρή νηστεία χωρίς ελαιόλαδο, μπορεί να μην είναι εφικτή για τους περισσότερους από εμάς, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τη διατροφή αυτή. Εμείς οι Έλληνες, πιστεύουμε ίσως ότι κάνουμε καλό στην ψυχή μας, αλλά οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν ότι κάνουμε καλό στην υγεία μας.

Καλή Σαρακοστή.