Το κατάλληλο περιβάλλον ύπνου για τα βρέφη και παιδιά

Το κατάλληλο περιβάλλον ύπνου για τα βρέφη και παιδιά

Στο βιβλίο της ειδικού σε θέματα συμβουλευτικής γονέων Gina Ford, παρέχονται στους γονείς πολύτιμες συμβουλές για το πώς να φροντίζουν ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες του μωρού τους, διευκολύνοντας τον ύπνο τους με τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος, το οποίο θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει σωστές συνήθειες ύπνου.

ypnos-paidi.blogspot.gr

Σύμφωνα λοιπόν με την Gina Ford:

• Θεωρείται πολύ σημαντικό να υπάρχει στο υπνοδωμάτιο ένα καλά τοποθετημένο ρολό στο παράθυρο ή βαριές κουρτίνες που θα εμποδίζουν το φως και θα εξασφαλίζουν απόλυτο σκοτάδι.

Ακόμη: Μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι.

metavasi-kounia-krevati

• Οι γονείς οφείλουν να διαμορφώσουν ένα χώρο ύπνου για το παιδί τους, μακριά από τους θορύβους και το άγχος της καθημερινότητας, προκειμένου το παιδί να μπορεί να χαλαρώνει και να ηρεμεί.

• Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι 18 βαθμοί Κελσίου. Ένα υπερβολικά ζεστό δωμάτιο μπορεί να ξηράνει τις βλεννογόνους της μύτης του βρέφους / παιδιού, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή του, ή ακόμα και να προκαλέσει σε βρέφη τον λεγόμενο αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

• Οι γονείς θα πρέπει να τοποθετούν το κρεβατάκι του μωρού / παιδιού μακριά από το καλοριφέρ, το παράθυρο ή τον εξωτερικό τοίχο.

• Τα σεντόνια και ο ρουχισμός του μωρού / παιδιού είναι σωστό να είναι 100% βαμβακερά. Προτείνεται η αποφυγή των πολύ ζεστών παπλωμάτων, των μαξιλαριών, των πολλών κουβερτών που ζεσταίνουν υπερβολικά το μωρό / παιδί.

• Τα σεντόνια του μωρού / παιδιού θα πρέπει να είναι πάντα καθαρά τα και να αερίζεται συχνά το παιδικό δωμάτιο. Το στρώμα του κρεβατιού επίσης είναι σωστό να είναι καθαρό, σκληρό και να εφάπτεται ακριβώς στο κρεβάτι.

• Οι γονείς προτείνεται να αποφεύγουν να φορούν στο νεογέννητο μωρό φορμάκια με κουμπιά, κορδέλες ή γιακάδες, ενώ κρίνεται σκόπιμο να αφαιρούν από τα ρούχα του ο, τιδήποτε μπορεί να το ενοχλήσει, όπως π. χ. σκληρές ετικέτες. Ο απλός ρουχισμός θεωρείται καλύτερος όπως και τα φορμάκια με κουμπιά στο εσωτερικό μέρος του ποδιού.

• Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό και η θερμοκρασία του σταθερή. Εάν υπάρχει στον χώρο κλιματιστικό, οι γονείς οφείλουν να μεριμνούν ώστε να μην κατευθύνεται ο αέρας στην κούνια ή το παιδικό κρεβάτι και να μην σκεπάζουν το μωρό / παιδί με βαριά σεντόνια.

• Οι γονείς συστήνεται να ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού, εξετάζοντας το πίσω μέρος του σβέρκου του και όχι τα χέρια ή τα πόδια του μωρού κι έπειτα να τροποποιούν ανάλογα τα ρούχα και τα σκεπάσματά του.

• Αποφεύγονται τα πολλά λούτρινα κουκλάκια εντός της κούνιας του μωρού, γιατί ενδέχεται να ξυπνήσουν το μωρό, αλλά κυρίως γιατί είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα διαφορετικό περιβάλλον για τον ύπνο, το οποίο θα πρέπει να διαχωρίζεται από την ώρα του παιχνιδιού.

• Δεν προτείνεται στους γονείς να μοιράζονται το κρεβάτι τους με το νεογέννητο μωρό τους για δύο λόγους: α. γιατί είναι επικίνδυνο και β. γιατί θα είναι δύσκολο για το μωρό να κοιμηθεί μόνο του αργότερα. Συστήνεται στους γονείς να τοποθετούν ένα λίκνο ή κούνια δίπλα από το κρεβάτι τους για τους πρώτους έξι μήνες, για να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα το μωρό.

• Η ασφαλέστερη θέση ύπνου για τα μωρά είναι ανάσκελα και όχι μπρούμυτα. Επίσης, κρίνεται σωστό να τοποθετούν οι γονείς το σεντονάκι του μωρού σας σφιχτά κάτω από το στρωματάκι, αφήνοντας αρκετή απόσταση από το κεφαλάκι του, για να αισθάνεται το μωρό άνεση και ασφάλεια.

• Απαγορεύεται να κοιμάται το μωρό στο σπίτι με τον ρουχισμό της εξόδου, όπως γάντια, καπέλο και παλτό. Οι γονείς είναι απαραίτητο να φροντίζουν ώστε να αλλάζουν το μωρό, όταν επιστρέφουν από την έξοδο.

• Απαγορεύεται το κάπνισμα στους γονείς ή σε οποιονδήποτε άλλο μπροστά στο μωρό / παιδί. Οι γονείς οφείλουν να μεριμνούν ώστε να υπάρχει καθαρός αέρας στο περιβάλλον του.

• Δεν επιτρέπεται σε μεγαλύτερα παιδιά και ζώα να είναι στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό.

• Εάν οι γονείς αισθάνονται υπνηλία, προτείνεται να αφήνουν το μωρό στην κούνια του για πέντε ή δέκα λεπτά, έως ότου ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να μην διατρέξουν τον κίνδυνο, λόγω της σωματικής κόπωσης, να αποκοιμηθούν μαζί με το μωρό στον καναπέ ή στα χέρια τους.