Κατάθλιψη και σε μπαμπάδες μετά τον τοκετό

Κατάθλιψη και σε μπαμπάδες μετά τον τοκετό

Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι η κατάθλιψη εμφανιζόταν σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αμέσως μετά τη γέννα. Μια έρευνα που έγινε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο απέδειξε ότι 1 στους 10 νέους μπαμπάδες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα λίγο πριν και κυρίως μετά τη γέννηση του παιδιού τους και στις περισσότερες περιπτώσεις δε γίνεται καν διάγνωση.

Το διάστημα κατά το οποίο υπάρχει μεγάλη περίπτωση κάποιος μπαμπάς να εμφανίσει κατάθλιψη είναι μεταξύ του τρίτου και του έκτου μήνα από τη γέννηση του παιδιού, τότε που το μωρό δίνει «ρεσιτάλ» κλάματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το 25% των ανδρών, δηλαδή ένας στους 4, μπορεί να εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης.

Οι περισσότεροι μπαμπάδες αδυνατούν  να χαρούν τη γέννηση του παιδιού τους, λόγω:

  • της αναπόφευκτης έλλειψης ύπνου
  • των αναγκαστικών αλλαγών στο στιλ της ζως
  • της μερικής απομάκρυνσης του ζευγαριού
  • και των διαφόρων νέων ευθυνών

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι νέοι μπαμπάδες ήταν γενικά πιο ευτυχισμένοι τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού τους. Όμως σε τρεις έως έξι μήνες πολλοί -σε ποσοστό 10% έως και 25%- είχαν εμφανίσει πλέον κατάθλιψη. Το ποσοστό των νέων μαμάδων που μπορούν να εμφανίσουν ανάλογα ψυχολογικά συμπτώματα , μην αντέχοντας το βάρος των νέων ευθυνών αγγίζει το 30% ενώ οι  άνδρες είναι πιθανότερο να νιώσουν άσχημα, αν και η γυναίκα τους έχει εμφανίσει κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα των γονιών μπορεί να επηρεάσουν τον ψυχισμό, τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη των παιδιών. Για αυτό το λόγο, προτείνεται να γίνονται πιο εντατικές προσπάθειες για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της κατάθλιψης και στους δυο γονείς την περίοδο μετά τη γέννα.