Λανθασμένη κίνηση το άμεσο κόψιμο του ομφάλιου λώρου

Λανθασμένη κίνηση το άμεσο κόψιμο του ομφάλιου λώρου

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, το κόψιμο του ομφάλιου λώρου αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού είναι λάθος. Το σύνηθες είναι να γίνεται 30 -60 δευτερόλεπτα μετά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας, ακόμη και μετά τη γέννηση το βρέφος συνεχίζει να τροφοδοτείται με αίμα και βλαστικά κύτταρα από τη μητέρα. Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο παραμείνει ο λώρος ανέπαφος, τόσο περισσότερο ενισχύεται ο οργανισμός του μωρού. 

 

Αυτό οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος συστέλλονται και στέλνουν αίμα στο νεογέννητο.  Όσο διαρκεί η διαδικασία μεταφοράς του αίματος, ο ομφάλιος λώρος πάλλεται. Μόλις σταματήσει η ροή του αίματος σταματούν και οι παλμοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μαιευτήρες θα πρέπει να κόβουν τον λώρο όταν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία γιατί έτσι διασφαλίζεται ότι  το μωρό θα έχει λάβει όλες τις διαθέσιμες ποσότητες αίματος και βλαστικών κυττάρων. 

Υποστηρίζεται, επί παραδείγματι, ότι η πλήρης απορρόφηση του αίματος από τον πλακούντα θα αποτελέσει ασπίδα απέναντι σε διάφορες ασθένειες, όπως για παράδειγμα η αναιμία, μία από τις πιο κοινές παθήσεις του αίματος η οποία προκαλείται από έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων.