Μία άνοιξη γεμάτη κοράλλια

Μία άνοιξη γεμάτη κοράλλια

Μία άνοιξη γεμάτη κοράλλια Σε μια βουτιά στα υπέροχα νερά των κοραλλιογενών υφάλων, μας προσκαλεί από την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 το Ίδρυμα Ευγενίδου . Την ευκαιρία δίνουν, από την μία η  νέα ταινία θόλου «Κοράλλια και Ύφαλοι», που ξεκινά να προβάλλεται στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και βέβαια η ειδική θεματική έκθεση «Κοράλλια και Κοχύλια» που διοργανώνεται  σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος.

Το κοινό θα έχει κατά αρχήν την χαρά να παρακολουθήσει την πετυχημένη ταινία θόλου «Κοράλλια και Ύφαλοι», που φέρει την υπογραφή της Mac Gillivray Freeman Films . Η ταινία μέσα από μία εναλλαγή απίστευτων εικόνων όλων των ζωντανών οργανισμών που φιλοξενούνται στα πανέμορφα νερά των υφάλων του πλανήτη μας, δίνει στην ταινία μια μοναδική διάσταση!

Οι Κοραλλιογενείς Ύφαλοι, αποτελούν τα πλουσιότερα οικοσυστήματα στη θάλασσα, ένα ιδανικό περιβάλλον για αναρίθμητες μορφές ζωής. Στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, που παρουσιάζεται στην ταινία θόλου «Κοράλλια και Ύφαλοι»,  περισσότερα από 400 είδη κοραλλιών, 1500 είδη ψαριών, 4000 είδη μαλακίων, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια κ.α., βρίσκονται σε μία φυσική εκπληκτική αλλά ευαίσθητη, βιολογική ισορροπία.

Οι θεατές θα ταξιδέψουν, μαζί με γνωστούς επιστήμονες, σε υφάλους που ελάχιστες κάμερες έχουν φιλμογραφήσει και θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τους λόγους που ακόμη και αυτά τα πιο "αθώα" μέρη του πλανήτη μας κινδυνεύουν ή έχουν ήδη αρχίσει να κινδυνεύουν με καταστροφή. Γιατί η θεαματική ταινία «Κοράλλια και Ύφαλοι» επιθυμεί να προβάλλει τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της Γης , θυμίζοντας σε όλους μας ότι: "Δεν κληρονομούμε τον πλανήτη από τους γονείς μας... Αντίθετα τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας".

Τις φωνές τους χαρίζουν στους ήρωες της ταινίας οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Μαρκάτης, Υρώ Λούπη, Γιάννης Στεφόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος και Ίριδα Μάρα ενώ η σκηνοθεσία μεταγλώττισης έγινε από τον Αργύρη Παυλίδη.

Κοράλλια και Κοχύλια

Παράλληλα, το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνουν στους ισόγειους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου την ειδική θεματική έκθεση «Κοράλλια και Κοχύλια», αφιερωμένη στον υποθαλάσσιο πλούτο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται κοράλλια απ’ όλες τις θάλασσες του κόσμου όπως και απολιθωμένα κοράλλια που μαρτυρούν την παρουσία τους στο ελληνικό χώρο από τον παλαιοζωικό αιώνα.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν τα πιο ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Έμφαση δίδεται στα κοχύλια από τις ελληνικές θάλασσες αλλά και στο μεγαλύτερο απ’ όλα, την Tridacna gigas (Αυστραλία) που με τη συμμετρία, τις πτυχές, τις ραβδώσεις τους, αναδεικνύουν το Κοχύλι ως τέλειο αρχιτεκτόνημα. Αυτή η κατασκευαστική του τελειότητα ενέπνευσε τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, τις φωτογραφίες, τα σχέδια και τις απεικονίσεις, ο επισκέπτης βυθίζεται και ανακαλύπτει τη μαγεία του υποβρύχιου κόσμου.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα - Τρίτη 10:00-13:00, Τετάρτη έως Κυριακή 10:00-20:00.

 

*Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας.