Το μικρούλι σας ξεσκεπάζεται τη νύχτα. Τί μπορείτε να κάνετε;

Κάθε βράδυ μία σιωπηλή μάχη ξετυλίγεται στην κρεβατοκάμαρα του μικρού σας. Εσείς το σκεπάζεται εκείνο ξεσκεπάζεται! Και πάλι από την αρχή.

Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι μία κουραστική μάχη, όπου οι γονείς φοβούνται μην κρυώσει το παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως το ξέρουμε ότι το μικρούλι πάντα θα κερδίζει την μάχη αυτή και θα κοιμάται χωρίς την κουβερτούλα του.

Γιατί τα παιδιά δεν θέλουν να είναι σκεπασμένα;

Πρόκειται για μία θεμελιώδη ερώτηση, ιδιαίτερα πριν φτάσουν οι γονείς στα άκρα. Το παιδί πετάει τα σκεπάσματά του επειδή είναι ζεστό κάτω από όλα αυτά. 

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά αισθάνονται λιγότερο κρύα από τους  ενήλικες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι όταν προσθέτετε κουβέρτες, δεν νιώθουν πιο άνετα, αντιθέτως αισθάνονται σαν να τους λείπει ο αέρας. 

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να παρατηρήσετε το παιδί σας πριν αρχίσετε να ανησυχείτε επειδή δεν είναι σκεπασμένο. Αγγίξτε το δέρμα του, τις πιτζάμες γύρω από την πλάτη του και το μαξιλάρι. 

Μήπως είναι υγρά; Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αν το παιδί είναι ιδρωμένο. Πραγματικά κρυώνει όσο νομίζετε;

Επίσης, ξέρετε γιατί τα παιδιά έχουν ένα ξερό βήχα μερικές φορές; Στην πραγματικότητα δεν οφείλεται στο κρύο, αντίθετα παράγεται ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ζέστης.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γρήγορη λύση γι’ αυτό το είδος του βήχα, είναι να βγάλετε το παιδί έξω στον καθαρό αέρα.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά κουνιούνται πολύ στον ύπνο τους. Με αποτέλεσμα να στριφογυρίζουν στην κούνια ή το κρεβατάκι τους επειδή είναι ακόμη μικρά και χωράνε σε όλες τις κατευθύνσεις.

Έτσι είναι πράγματι απίθανο να μένει σκεπασμένο όλη τη νύχτα. Και βέβαια, μπορεί να αισθάνεται υπερβολική ζέστη, φορώντας τις πιτζάμες του και κάτω από όλα τα σκεπάσματα που του έχετε βάλει.

Τί πρέπει να κάνετε για να μην ανησυχείτε αν το μικρό σας κρυώνει τη νύχτα;

  • Μην φτάνετε στην υπερβολή με τις κουβέρτες. Γιατί θα ιδρώσει και θα κάνει τα πάντα για να απελευθερωθεί από αυτές! Όπως δηλώνουν οι ειδικοί, κατά την πρώτη φάση ύπνου, τα παιδιά τείνουν να ιδρώνουν και σίγουρα δεν θα θέλατε το μικρό σας να ιδρώσει και να κρυώσει.
  • Σκεπάστε το ελαφρά για την πρώτη φάση του ύπνου. Και μετά αν έχει ήδη ιδρώσει βάλτε του μία κουβερτούλα. 
  • Τι θα λέγατε αν δεν το σκεπάσετε καθόλου; Είναι μία πολύ καλή ιδέα αλλά κάπως ασυνήθιστη! Είναι όμως σωστή για τα παιδάκια που είναι πολύ ανήσυχα στον ύπνο τους. Φυσικά βεβαιωθείτε ότι οι πιτζάμες τους είναι ζεστές και δεν θα κρυώσουν. Έτσι τα προφυλάσσετε και από τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας (είναι σκεπασμένο και ζεστό και μετά όχι πετώντας την κουβέρτα τους.)
  • Για τα πολύ ανήσυχα μωρά, μπορείτε να καταφύγετε στη λύση της πιο ζεστής ολόσωμης φόρμας. Έτσι δεν θα μπορεί να ξεσκεπαστεί. Η φόρμα αυτή είναι μαλακή και ζεστή όσο χρειάζεται χωρίς να δημιουργεί άγχος στο παιδάκι γιατί είναι ελεύθερο να κινείται και να μην κρυώνει.

Στην αγορά υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Υπάρχουν και τα κλιπς που κρατούν την κουβέρτα του στη θέση της. Ή και ότι άλλο θεωρείται σωστό. Όπως μία μεγαλύτερη κουβέρτα από το κρεβάτι του που θα την βάλετε κάτω από το στρώμα και από τις δύο πλευρές της κούνιας ή του κρεβατιού για να μην μπορεί να την βγάλει.

Προσέξτε τις ανάγκες του δικού σας μικρού, όμως μην κάνετε υπερβολές. Δεν το προστατεύετε αντιθέτως μπορεί να του δημιουργήσετε πρόβλημα.