Μωρό και διατροφή: εισαγωγή στερεάς τροφής

Μωρό και διατροφή: εισαγωγή στερεάς τροφής

 
Το μωρό σας σιγά σιγά μεγαλώνει. Το στάδιο εισαγωγής στερεάς τροφής στη διατροφή του είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξή του.
Η εισαγωγή στερεάς τροφής γίνεται οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 4 και 6 μηνών εάν το μωρό σας είναι έτοιμο. Μέχρι τότε, το μητρικό γάλα ή το έτοιμο γάλα του εμπορίου παρέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία για την κάλυψη των τροφικών ανάγκών του μωρού σας. 
 
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τουλάχιστον έξι μήνες - αν και οι γονείς βεβαιώνουν ότι μερικά μωρά είναι πρόθυμα και έτοιμα να φάνε στερεά τροφή νωρίτερα .
 
Το μωρό μου είναι έτοιμο για στερεά τροφή ;
 
Το μωρό σας θα σας δώσει σαφείς ενδείξεις όταν είναι έτοιμο να προχωρήσει στη στερεά τροφή.
 
Ενδεικτικά σημάδια:
  • Έλεγχος του κεφαλιού. Το μωρό σας πρέπει να είναι σε θέση να κρατήσει το κεφάλι του σε μια σταθερή, όρθια θέση. 
  • Η απώλεια του "αντανακλαστικού εξώθησης". Για να διατηρήσει τη στερεά τροφή στο στόμα του και στη συνέχεια να την καταπιεί, το μωρό σας θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να ωθήσει τα τρόφιμα έξω από το στόμα του.
  • Ευκολία στο να κάθεται. Ακόμα κι αν δεν είναι αρκετά έτοιμο για ένα καρεκλάκι φαγητού, το μωρό σας πρέπει να είναι σε θέση να καθίσει σε όρθια θέση για να καταπιεί καλά.
  • Κινήσεις μασήματος. Το στόμα και η γλώσσα του μωρού σας αναπτύσσονταιταυτόχρονα με το πεπτικό του σύστημα. Για να ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή, θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρει τα τρόφιμα στο πίσω μέρος του στόματος και να τα καταπιεί. Όταν μαθαίνει να καταπίνει αποτελεσματικά, μπορεί να παρατηρήσετε λιγότερα σάλια να τρέχουν - αν το μωρό σας βγάζει δόντια, μπορεί να δείτε ακόμα αρκετά σάλια. 
  • Η αυξανόμενη όρεξη. Φαίνεται πεινασμένο - ακόμη και μετά από οκτώ έως δέκα ταΐσματα, είτε μητρικού γάλακτος είτε έτοιμου, την ημέρα.
  • Η περιέργεια για το τι τρώτε. Το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να κοιτάει το φαγητό σας καθώς "ταξιδεύει" από το πιάτο προς το στόμα σας.
 
Πώς πρέπει να εισάγουμε στερεά τροφή;
 
Για τα περισσότερα βρέφη, μπορείτε να ξεκινήσετε με οποιαδήποτε πολτοποιημένη στερεά τροφή, δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η εισαγωγή στερεών τροφών με μια συγκεκριμένη σειρά θα ωφελήσει το μωρό σας. Καλά τρόφιμα για να ξεκινήσετε είναι οι γλυκοπατάτες, τα μήλα, οι μπανάνες, τα ροδάκινα, και τα αχλάδια.
Αρχικά, δώστε στο μωρό σας γάλα. Στη συνέχεια, δώστε του ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού πολτοποιημένη στερεά τροφή. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πλαστικό κουτάλι όταν ταΐζετε το μωρό σας, για να αποφύγετε κάποιο τραυματισμό στα ούλα του. Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα τροφής στην άκρη του κουταλιού.
Εάν το μωρό σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την κατανάλωση φαγητού από το κουτάλι, αφήστε το να μυρίσει και να γευτεί το φαγητό και περιμένετε μέχρι να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι τρώει κάτι στερεό. 
Ξεκινήστε δίνοντάς του στερεή τροφή μια φορά τη μέρα, όποτε είναι βολικό για σας και το μωρό σας, αλλά όχι σε μια περίοδο που το μωρό σας φαίνεται κουρασμένο. Μπορεί να μην τρώει πολύ στην αρχή, αλλά δώστε του χρόνο να συνηθίσει την καινούρια κατάσταση. Μερικά μωρά χρειάζονται εξάσκηση στο να διατηρούν το φαγητό στο στόμα τους και να το καταπίνουν.
Από τη στιγμή που θα συνηθίσει στην νέα διατροφή του, θα είναι έτοιμο για λίγες κουταλιές της σούπας φαγητό την ημέρα.
 
Πως θα ξέρω ότι το μωρό μου είναι χορτάτο;
 
Η όρεξη του μωρού σας διαφέρει κάθε φορά, έτσι το πόσο έφαγε την προηγούμενη μέρα δεν είναι αξιόπιστο κριτήριο για το αν έχει χορτάσει. Αν το μωρό σας γέρνει προς τα πίσω στην καρέκλα του, γυρίζει το κεφάλι του μακριά από το φαγητό, αρχίζει να παίζει με το κουτάλι ή αρνείται να ανοίξει το στόμα για την επόμενη μπουκιά, μάλλον έχει φάει αρκετά. Μερικές φορές ένα μωρό θα κρατήσει το στόμα του κλειστό γιατί δεν έχει ακόμη τελειώσει με την προηγούμενη μπουκιά, έτσι φροντίστε να του δώσετε αρκετό χρόνο για να καταπιεί.