Νύχτα και ημέρα Μουσείων 2010

Μουσεία για την αρμονική συνύπαρξη

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά , διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. Το φετινό θέμα του εορτασμού είναι  «Μουσεία για την αρμονική συνύπαρξη»

Η «Νύχτα των Μουσείων» (La Nuit des Musees) θεσπίστηκε το 2005 από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, που αποτελεί το φορέα-συντονιστή του εορτασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αποσκοπώντας στην προσέλκυση νέων ομάδων κοινού, η «Νύχτα των Μουσείων» πραγματοποιείται μία ημέρα το χρόνο, κατά την οποία τα μουσεία, που συμμετέχουν στον εορτασμό, παραμένουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο από τη δύση του ηλίου έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ενώ παράλληλα διοργανώνουν εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Νίκη Κάπαρη αφηγείται  «Τα μάρμαρα μιλούν για τη φιλία», με αφορμή τον εορτασμό «Μουσεία για την αρμονική συνύπαρξη» της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων .

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τα παιδιά γιορτάζουν στο Παιδικό Μουσείο , με ένα πρόγραμμα ειδικά φτιαγμένο για αυτά που θα πραγματοποιηθεί Σάββατο και Κυριακή!

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Την Κυριακή, 16 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα  σε συνεργασία με το Διαπολιτισμικό Κέντρο Προώθησης και Ένταξης Προσφύγων «ΠΥΞΙΔΑ» του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά χρειάζεται η δήλωση συμμετοχής.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης προσφέρει ελεύθερη είσοδο το Σάββατο από τις 10.00- 8.00μ.μ.και την Κυριακή από τις 11.00 έως και τις 2.00 μ.μ., παρουσιάζοντας το έργο "το δέντρο του ονείρου"  του ζωγράφου Τάσου Μαντζαβίνου. Παράλληλα, πραγματοποιεί δύο οικογενειακά θεατρικά εργαστήρια ,με θέμα "ζωντανεύοντας το δέντρο του ονείρου" το Σάββατο 15 Μαΐου, 17.30-1830 και 19.00-20.00.

Μουσείο Ηρακλειδών 

Το Μουσείο Ηρακλειδών, συμμετέχοντας στις κοινές δράσεις του ΔIKTYOΥ, πρόκειται να φιλοξενήσει, από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010, στην εσωτερική αυλή του, μέρος της έκθεσης  «Ερυσίχθων. Σύγχρονη ανάγνωση του μύθου», προσφέροντας ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξενάγηση. Τις απογευματινές ώρες και μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ο ραδιοφωνικός σταθμός KOSMOS 93.6 fm θα επιλέξει "Γαλλικές Νότες" και άλλες μουσικές από τη δισκοθήκη του, ειδικά για την ημέρα, ζωντανά, στο χώρο του Μουσείου! 
Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.                                          

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου 2010 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα και Νύχτα των Μουσείων οργανώνοντας μια σειρά εκδηλώσεων. Βήμα στους νέους / Ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις Louise Bourgeois, Sarah Lucas / Αφήγηση για ενήλικες /

Μουσική / Βίντεο στη νοηματική γλώσσα / Happenings / Bazaar / Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά /...Έκθεση με έργα παιδιών από τα δημιουργικά εργαστήρια . Την Κυριακή, πολλές από τις δράσεις αφορούν παιδιά.

Δείτε το πρόγραμμα

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Κέντρο Γαία

Σάββατο 15 Μαΐου, 17:00-22:00

Προβολή ταινιών περιβαλλοντικού περιεχομένου, Ξεναγήσεις στην έκθεση «Μύρτις – Πρόσωπο με Πρόσωπο με το Παρελθόν», Ξεναγήσεις στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου ΓΑΙΑ , Ξεναγήσεις στην έκθεση «Πλανήτης Γη – Κλιματική Αλλαγή και Ανθρώπινη Παρέμβαση», 8.30 Αφήγηση Παραμυθιού : Η Αγνή Στρουμπούλη αφηγείται στην Μύρτιδα το παραμύθι του Έρωτα και της Ψυχής. Μαζί της ο Παναγιώτης Στέφος παίζει με αρχαία μουσικά όργανα. (η παρακολούθηση γίνεται μόνο με πρόσκληση)

Κυριακή 16 Μαΐου

Από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στους χώρους και των δύο μουσείων θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, προβολές ταινιών και γενικότερα δράσεις οικολογικού και κοινωνικού περιεχομένου . 

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Σάββατο 15 Μαϊου, ώρα 21:30,

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων,  το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προσκαλεί το κοινό σε ειδική νυχτερινή προβολή (ώρα 21:30)  της ψηφιακής παράστασης:«Τα  επτά θαύματα του κόσμου» με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προσέλευσης κατά την είσοδο)

Επίσης παρατείνεται έως τις 22:30 η ελεύθερη είσοδος στις εκθέσεις: «ΚΟΡΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΧΥΛΙΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ 1945-1995»,

 που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.