Ατυχήματα στο σχολείο

Παιδί και ατυχήματα στο σχολείο – τι μπορούμε να κάνουμε

Καταλαβαίνεις πως είσαι γονέας όταν αρχίσεις να αισθάνεσαι ένα ασταμάτητο άγχος για την υγεία του παιδιού σου. Μην πάθει κάτι, πώς θα προστατευτεί μόνο του, κ.ο.κ. Την πρώτη μέρα δε, που το παιδί σου πάει σχολείο τα συναισθήματα ειδικά το πρώτο διάστημα, εντείνονται. Βλέπετε αγαπημένοι μας γονείς, τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια να εξερευνήσουν κάθε σπιθαμή και ειδικά σε νεαρή ηλικία η αίσθηση του κινδύνου ε, δεν είναι έμφυτη με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από μικρά ή όχι τόσο μικρά ατυχήματα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να διδαχθούν από μικρή ηλικία πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους αποφεύγοντας κινδύνους.

Σχολικά ατυχήματα: Τι μπορείτε να κάνετε για να είσαστε «ήσυχοι»

Μιας και τα παιδιά περνούν μεγάλο διάστημα της καθημερινότητάς τους στο σχολείο είναι σημαντικό μαζί με τους σχολικούς υπεύθυνους να αφιερώσετε χρόνο στην σωστή εκπαίδευση τους σε ζητήματα κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα:

Οδική συμπεριφορά από και προς το σχολείο.

Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας την σωστή οδική συμπεριφορά. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας, ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών, δεν έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα για να χρησιμοποιήσουν πάντα,  τα όσα έχουν μάθει. Για το λόγο αυτό, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες, από και προς το σχολείο ή τη στάση του σχολικού λεωφορείου. Κρατάμε πάντα τα μικρά  παιδιά από το χέρι και τα έχουμε από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.  Και μη ξεχνάμε, ότι τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας, για αυτό πρέπει να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας οι ίδιοι τους κανόνες της σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Εφόσον πηγαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο με το αυτοκίνητο, πρέπει να τους μάθουμε να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα, δεμένα με τον σωστό τρόπο. Πρέπει επίσης να μάθουμε στα παιδιά, να μπαίνουν και να βγαίνουν από το αυτοκίνητο, πάντοτε από την πλευρά του πεζοδρομίου. Στην περίπτωση που τα παιδιά πηγαίνουν με σχολικό, πρέπει να  τους εξηγήσουμε γιατί πρέπει και εκεί να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας και να προσέχουν πολύ την ώρα που μπαίνουν και βγαίνουν από το λεωφορείο.

Αν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατο, πρέπει να γνωρίζουν ότι, εφόσον βγαίνουν στο δρόμο με το δίκυκλό τους, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα άλλα οχήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φορούν πάντα κράνος και τον απαραίτητο εξοπλισμό, κατάλληλα προσαρμοσμένο στο σωματότυπό τους, καθώς και να γνωρίζουν καλά και να ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Η προστασία του παιδιού αποτελεί το Α και το Ω. Επίσης, θεωρούμε εξίσου σημαντικό να προβλέψετε όταν ξεκινάτε να κάνετε ποδήλατο με το παιδί σας. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική  δημιούργησε δύο προγράμματα ασφάλισης ποδηλάτου τα MINETTA Bike1&2, τα οποία διατίθενται για άτομα ηλικίας από 5 έως 70 ετών, στοχεύοντας στην πληρέστερη κάλυψη του ποδηλάτη, αλλά και του ποδηλάτου, καλύπτοντας από την αστική ευθύνη, ακόμα και σε περιπτώσεις ατυχήματος μεταξύ ατόμων με συγγένεια α’ βαθμού, μέχρι και ολική κλοπή του ποδηλάτου.

Τα παιδιά που πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο πρέπει να φορούν  ανοιχτόχρωμα ρούχα ή ρούχα με ένθετο ανακλαστικό υλικό, για να διακρίνονται από τους διερχόμενους οδηγούς, ειδικότερα το βράδυ.

 Στην έξοδο όλων των σχολείων, πρέπει να υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωμα, ώστε τα παιδιά να μη μπορούν να βγουν απευθείας στο δρόμο.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο σχολικός τροχονόμος στην πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων. Αρμοδιότητά του είναι η ρύθμιση της κυκλοφορίας στην γύρω από το σχολείο περιοχή κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, με στόχο την ασφαλή διέλευση αυτών. Προκειμένου, όμως, οι οδηγίες του σχολικού τροχονόμου να επιτελούν τον σκοπό τους θα πρέπει αφενός οι γονείς να εξηγήσουμε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του και αφετέρου οι οδηγοί να σέβονται την παρουσία του και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Όλα τα σχολεία πρέπει συνεχώς να ελέγχουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις ώστε να είναι ασφαλείς για τα παιδιά που στεγάζουν. Οι γονείς των μαθητών με σωστές παρατηρήσεις και εποικοδομητικές προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Θα πρέπει να μην υπάρχουν στους χώρους του σχολείου σκουριασμένα ή αιχμηρά αντικείμενα στα οποία τα παιδιά θα μπορούσαν να χτυπήσουν (π.χ. σκουριασμένα κάγκελα). Εφόσον το σχολείο διαθέτει χημείο, θα πρέπει αυτό να παραμένει κλειδωμένο εκτός από τις ώρες του μαθήματος που υπάρχει υπεύθυνος εκπαιδευτικός. 

Στην αρχή κάθε σχολικού έτους πρέπει να γίνεται μία ανοικτή συζήτηση μεταξύ δασκάλων και μαθητών, για θέματα πρόληψης παιδικών ατυχημάτων, κυρίως στους σχολικούς χώρους. Οι ιδέες των ίδιων των παιδιών μπορούν κάποιες φορές να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και να προάγουν την δημιουργία ενός ασφαλέστερου σχολικού περιβάλλοντος.

Η ύπαρξη συστήματος πυρασφάλειας είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε σχολείο. Επιπλέον, θα πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται άσκηση ασφαλούς εγκατάλειψης του κτιρίου σε περίπτωση φωτιάς. 

Σε περίπτωση σεισμού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος όχι μόνον εξαιτίας της σεισμικής δόνησης αλλά και λόγω του πανικού που δημιουργείται. Μόνος τρόπος για την προσπάθεια ελέγχου μίας τέτοιας κατάστασης είναι η πραγματοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα ασκήσεων σεισμού.

Εάν το σχολείο διαθέτει παιδική χαρά ή γυμναστήριο, πρέπει να γίνεται συνεχής έλεγχος, ώστε το υλικό (κούνιες, τσουλήθρες, μονόζυγα, μπασκέτες) και ο γύρω χώρος, να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Πρέπει επίσης, τα παιδιά να ενημερώνονται ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του υπάρχοντος εξοπλισμού από τους γυμναστές του σχολείου.

Την ώρα του διαλείμματος πρέπει πάντα να είναι παρόντες κάποιοι υπεύθυνοι.

Όλα τα σχολεία πρέπει να διαθέτουν πλήρες φαρμακείο για την παροχή  Α΄ Βοηθειών, με κάποιον υπεύθυνο για αυτό, και αν είναι δυνατόν ένα Νοσηλευτή ή μια Νοσηλεύτρια. Σημαντικό είναι ακόμη οι γονείς να ενημερώσουν έγκαιρα το ιατρείο του σχολείου εάν το παιδί τους τυχαίνει να έχει κάποια αλλεργία. Πρέπει επίσης να υπάρχουν εμφανώς αναρτημένα τα τηλέφωνα του πλησιέστερου Κέντρου Υγείας ή Νοσοκομείου. Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι, Καθηγητές και Γυμναστές, πρέπει ιδανικά να εκπαιδεύονται στις βασικές Α' Βοήθειες. Στις μεγάλες τάξεις αυτό μπορεί να γίνεται και για τους μαθητές.

Συνοψίζοντας, είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων, όμως είναι εξίσου σημαντική η σωστές βάσεις που παρέχουν οι ενήλικες στα παιδιά να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να αυτοπροστατεύονται.

Υγ. Προσοχή όμως διότι είναι διαφορετικό να προστατεύεις από το να υπερπροστατεύεις ένα παιδί…

Να θυμάστε:

Δεν διστάζουμε ποτέ να τηλεφωνήσουμε στον παιδίατρό μας και φυσικά να πάμε το παιδί στο γιατρό ή στο νοσοκομείο αν παρατηρήσουμε κάποιο από τα παραπάνω ή και ακόμη αν αισθανθούμε πως η κατάσταση του παιδιού μας είναι εκτός της φυσιολογικής. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερα για το νέο νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας MINETTA Top Plus το οποίο παρέχει πλήθος καλύψεων και παροχών σε ανταγωνιστικά ασφάλιστρα, ανακουφίζοντας κάθε οικογένεια με μία λιγότερη έγνοια.