Παιδιά και ψάρεμα

Παιδιά και ψάρεμα

Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν συμμετέχουν σε εναλλακτικές δραστηριότητες και αγαπούν να είναι απασχολημένα. Στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σας μαζί με το κολύμπι και την εξερεύνηση του βυθού με την μάσκα και τον αναπνευστήρα, θα μπορούσατε να τους μάθετε πώς να ψαρεύουν.

 Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορείτε να τους μάθετε να είναι υπεύθυνα για μικρά πράγματα όπως την πετονιά, τα σωσίβια κτλ.

Η θάλασσα μας παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για να διδάξουμε τα παιδιά μας για το περιβάλλον, την αλιεία και την ασφάλεια. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε αυτές τις διδασκαλίες σε διασκεδαστικές δραστηριότητες και να μάθετε στα παιδιά, σταδιακά, νέα πράγματα. Για παράδειγμα, οργανώστε ένα παιχνίδι που διδάσκει ναυτική ορολογία, όπως το τι είναι το λιμάνι, η πλώρη, η πρύμνη, τη χρησιμότητα των φάρων και των χρωμάτων.

Οργανώστε οικογενειακές εξορμήσεις.

Εάν έχετε σκάφος, συγκεντρώστε την οικογένεια, επιτρέψτε στα παιδιά να καλέσουν κάποιο φίλο και ξεκινήστε για μία ωραία βόλτα. Είναι πολύτιμος και ποιοτικός χρόνος για όλη την οικογένεια.

Όμως και αν δεν έχετε σκάφος, δεν πειράζει. Οργανώστε μία ημερήσια εκδρομή στη θάλασσα, πάρτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και διασκεδάστε. 

Συμβουλές για το ψάρεμα με τα παιδιά

Αποφύγετε τον πολύπλοκο εξοπλισμό. Ένα ελαφρύ καλάμι είναι ότι πρέπει για τα παιδιά. Χρησιμοποιήστε μικρά αγκίστρια. Τις περισσότερες φορές είναι αρκετά για να πιαστεί το ψάρι. Επίσης το μικρό ψάρι μπορεί να «καταπιεί» το αγκίστρι πιο εύκολα και αν θέλετε να το ρίξετε ξανά στο νερό, απλά κόψτε την πετονιά όσο πιο κοντά στο αγκίστρι μπορείτε και ελευθερώστε το ψάρι. Προσοχή όμως! Μην αφήσετε τα παιδιά να ασχοληθούν με το αγκίστρι γιατί μπορεί να τρυπηθούν ή να τραυματιστούν.

Χρησιμοποιήστε ελαφριά πετονιά

Εκτός αν έχετε στο νου σας να πιάσει το παιδάκι σας ένα καρχαρία, δεν χρειάζεται να έχετε βαριά πετονιά!
Τα βαρίδια κρατούν την πετονιά μας στο βάθος που χρειάζεται.

Πρέπει να διδάξετε τα παιδιά να έχουν υπομονή γιατί πολλές φορές το ψάρι μπορεί να δαγκώσει το δόλωμα και να φύγει χωρίς να πιαστεί στο αγκίστρι.

Σήμερα, τα υλικά του ψαρέματος είναι ελαφριά, λεπτά και κατασκευασμένα από ποιοτικά υλικά ώστε να είναι κατάλληλα και για τα παιδιά.

Και τέλος, δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιείται πολύ μεγάλα δολώματα. Άλλωστε η ουσία είναι να περάσετε χρόνο με τα παιδιά μαθαίνοντας τους νέα πράγματα και νέες εμπειρίες.

Καλή διασκέδαση. Και καλή ψαριά!