5 ευρέως διαδεδομένες ασθένειες που κορυφώνονται το φθινόπωρο, το χειμώνα

Καθώς το καλοκαίρι απομακρύνεται σταδιακά και η ζωή μας επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς η επιστροφή στην πόλη, την εργασία, τα σχολεία συνοδεύεται από την αύξηση των μολυσματικών νόσων που μεταδίδονται συνήθως με την αναπνοή και με το άγγιγμα.

Έτσι λοιπόν, οι μεταβολές του καιρού και η συσσώρευση των παιδιών πίσω στα σχολεία, συνοδεύεται συχνά από ένα χάος μικροβίων το οποίο με τη σειρά του προκαλεί την έναρξη μιας νέας εποχής ασθενειών που πλήττουν όλες τις περιοχές της χώρας μας.

Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές ασθένειες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτές;

Εποχική γρίπη

Η μετάβαση στο φθινόπωρο πυροδοτεί την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, η οποία ξεκινάει τους φθινοπωρινούς μήνες και μπορεί να επιμείνει μέχρι το Μάιο.Η γρίπη συνήθως κορυφώνεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ως συνήθης ασθένεια του αναπνευστικού, η γρίπη εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο, κυρίως μέσω του βήχα, του φταρνίσματος και γενικά μέσω της ομιλίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή. Σε ετήσια βάση παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες για την αποφυγή των βαρύτερων συμπτωμάτων της νόσου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η πνευμονία και η αναπνευστική δυσχέρεια.

Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε εποχή του χρόνου, ωστόσο η μέγιστη συχνότητα εμφάνισής του παρατηρείται το το χειμώνα και τους βροχερούς μήνες. Ο αριθμός των πάσχοντων από κοινό κρυολόγημα υπολογίζεται σε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανά έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως και στην περίπτωση της γρίππης ή νόσος εξαπλώνεται είτε μέσω του αναπνευστικού ή της σωματικής επαφής (χειραψίας, άγγιγμα επιφανειών στις οποίες συγκεντρώνεται ο ιός). Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται η ρινική συμφόρηση, ο πονεμένος λαιμός και το φτέρνισμα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο μέτρο πρωτογενούς πρόληψης. Παρόλα αυτά η εξασφάλιση ενός υγιούς τρόπου ζωής, με αποφυγή των προσβεβλημένων ανθρώπων, εξασφάλιση επαρκούς (όχι όμως υπερβολικής) τροφής και ικανοποιητικού ύπνου μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να προλάβουν κάποια από τα κρούσματα.

Νοροϊός

Ο νοροϊός αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία γαστρίτιδας και γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενηλίκους και η συχνότητα εμφάνισης του στο γενικό πληθυσμό εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Η μετάδοσή του πραγματοποιείται είτε μέσω μολυσμένης τροφής, είτε με κακή υγιεινή στο χώρο της τουαλέτας. Για την πρόληψή της θα πρέπει να αποφευχθεί η παρασκευή των τροφών από το μολυσμένο άνθρωπο (έτσι λοιπόν αν η μαμά ασθενεί είναι καλύτερο να αποφύγει την προετοιμασία του φαγητού) και η σωστή υγιεινή των χεριών, των μαγειρικών σκευών και της τουαλέτας.

Οξεία ωτίτιδα

Πολλά παιδιά εμφανίζουν επεισόδια οξείας ωτίτιδας κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, ενώ το καλοκαίρι είναι πιο συχνή η εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας, από τις συχνές βουτιές στις θάλασσες και τις πισίνες, το χειμώνα αυξάνεται σημαντικά η επίπτωση της οξείας μέσης ωτίτιδας. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί η ωτίτιδα που οφείλεται σε ιούς, από αυτή που οφείλεται σε βακτήρια, διότι στην πρώτη περίπτωση δε χρειάζεται να χορηγηθεί κάτι περισσότερο από απλά αντιπυρετικά και αναλγητικά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η συμβολή του παιδιάτρου για τη σωστή αντιμετώπιση της πάθησης.

Βρογχιολίτιδα

Η βρογχιολίτιδα αποτελεί λοίμωξη των πνευμόνων που προσβάλει κυρίως τα βρέφη. Σχεδόν πάντα οφείλεται στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Στους ενήλικες και τα παιδιά η λοίμωξη από τον ιό οδηγεί σε ένα απλό κρυολόγημα με συμπτώματα που σπάνια διαφέρουν από αυτά του κοινού κρυολογήματος. Η μετάδοση του ιού όμως στα βρέφη συνοδεύεται από βαρύτερα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής δυσχέρειας (δυσκολία στην αναπνοή). Όταν η δυσκολία αυτή γίνει πιο έντονη, μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει τις εργώδεις κινήσεις στο θώρακα (στήθος) και το λαιμό του βρέφους, ενώ σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί κυάνωση (μπλάβιασμα) γύρω από το στόμα και τα ακροδάκτυλα. Οι γονείς θα πρέπει να επαγρυπνούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και εάν το μωράκι εμφανίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, η σε περιπτώσεις που ο πυρετός συνοδεύεται από έντονη αδιαθεσία ή όταν δεν περνάει μετά από 3 ημέρες θα πρέπει να ενημερώνουν τον παιδίατρό τους καθώς το παιδί μπορεί να χρειάζεται να νοσηλευτεί για να αντιμετωπισθεί η νόσος.

 

 

Η Ελεάνα Γκιώκα είναι επιμελήτρια στη Β` Παιδιατρική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ενώ παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 2005. Από το 2006 έως το 2007 εργάστηκε ως αγροτική ιατρός στο Γ.Ν. Χαλκίδας και στο Κέντρο Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», όπου είχε την ευκαιρία να εμπλουτίσει την εμπειρία της στις παιδικές δηλητηριάσεις. Ταυτόχρονα διετέλεσε επιστημονική υπεύθυνος για την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα παρακολούθησης δηλητηριάσεων από paraquat. Από το 2008 έως το 2010 αποτέλεσε επιστημονική συνεργάτη της Α` Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” συμμετέχοντας στο πρόγραμμα παρακολούθησης παιδιών με παιδική παχυσαρκία στα Εξωτερικά Ιατρεία Παιδικής Παχυσαρκίας, της Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη. Παράλληλα εργάστηκε στη Μονάδα Φύλαξης Βλαστοκυττάρων του Μαιευτηρίου «Ιασώ». Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Γ.Ν. Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Το 2014 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα, με γνωστικό αντικείμενο την παιδική παχυσαρκία. Από το Μάρτιο του 2015 αποτελεί επιστημονική συνεργάτη του Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης «Ν. Σ. Χρηστέας», της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στοιχεία επικοινωνίας: 2114088890 – 6936160787 Διεύθυνση Ιατρείου:Χαϊμαντά 22 (Πεζόδρομος) Χαλάνδρι

Περισσότερα άρθρα της παιδιάτρου με ένα κλικ εδώ.

 

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ελεάνα Γκιώκα είναι επιμελήτρια στη Β` Παιδιατρική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ενώ παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου...