Παχύσαρκο παιδί σημαίνει παχύσαρκος ενήλικας;

Τις δικές μας συνήθειες παρακολουθούν αλλά και τη δική μας λογική διατροφής και άσκησης. Μόνο που είναι σαφώς πιο ευάλωτα.

Η καλύτερη άσκηση για τα παιδιά δεν είναι η άσκηση στο γυμναστήριο, αλλά η εκμάθηση και η υιοθέτηση μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής εντός και εκτός σπιτιού. 

Όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά μπορούμε να συναντήσουμε, και συναντούμε όλο και πιο συχνά, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση αλλά και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αυτό σημαίνει ότι η συχνότητα του μεταβολικού συνδρόμου είναι ιδιαίτερα σημαντική στα παιδιά.

Το 75% των εφήβων που θεωρούμε παχύσαρκους, θα είναι αργότερα παχύσαρκοι και ως ενήλικες με την ίδια σχέση με τη σχετιζόμενη με την παχυσαρκία νοσηρότητα.

Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με κίνδυνο επίμονης παχυσαρκίας κατά την ενήλικη ζωή καθώς ο αριθμός των λιποκυττάρων αυξάνεται κατά κύριο λόγο στην παιδική ηλικία και στα αρχικά στάδια της εφηβείας, ενώ παραμένει σταθερός κατά την ενήλικη ζωή.

Η παχυσαρκία είναι ένα αποτέλεσμα της αύξησης του μεγέθους των λιποκυττάρων, του αριθμού τους και του συνδυασμού αυτών. Οπότε με την απώλεια του βάρους κατά την ενήλικη ζωή τα λιποκύτταρα μικραίνουν σε μέγεθος, ο αριθμός τους όμως παραμένει σταθερός με αποτέλεσμα να εναποθηκεύουν λίπος μετά τη διακοπή της δίαιτας και έτσι επαναπροσλαμβάνεται εκ νέου το σωματικό βάρος.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός τόσο ο ρόλος των γονέων όσο και του σχολείου. Από τη μία πλευρά οι γονείς πρέπει να ευαισθητοποιούνται από νωρίς με την εφαρμογή μιας υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με φυσική άσκηση και σε συστηματική βάση.

Απο την άλλη πλευρά το σχολείο έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας σε όλους τους τομείς.

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί αποτελούν θετικό πρότυπο για τα παιδιά και εκτός από τις γνώσεις που μεταδίδουν μπορούν να επηρρεάσουν σημαντικά τις διατροφικές επιλογές καθώς και τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών.

 

Αγγελική Μοράρη BSc,

MSc© στην Κλινική Διαιτολογία

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: angelikimorari@hotmail.com

diatrofiki-pyramida.gr

Περισσότερα άρθρα μου εδώ.