Μητρότητα = Ένα μόνιμο αίσθημα αποτυχίας…;

Γυρνώντας τώρα πίσω σε εκείνη την εποχή, σκέφτομαι, μακάρι να μου είχαν δώσει περισσότερες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσω τη μητρότητα και λιγότερες για τους 3.000 διαφορετικούς τρόπους που πρέπει να κουνήσω το μωρό για να κοιμηθεί! Αυτό που πραγματικά έπρεπε να γνωρίζω για τη μητρότητα είναι ότι θα αμφισβητούσα τον εαυτό μου και θα ένιωθα ότι αποτυγχάνω διαρκώς… Ή ότι ο ερχομός του μωρού θα καταπατούσε το γάμου μου και την προσωπική μου ζωή, αν το επέτρεπα… Συζητώντας με πολλές μαμάδες, συνειδητοποίησα ότι όλες παλεύαμε με τα ίδια ζητήματα, για τα οποία κανείς δε μας προειδοποίησε. Έτσι λοιπόν, έφτιαξα αυτή τη λίστα με 6 πράγματα που πιστεύω ότι οι μελλοντικές μαμάδες πρέπει να τα γνωρίζουν από πριν και όχι να τα ανακαλύψουν διά της σκληρής οδού….

1. Άκου το ένστικτό σου και όχι τον Dr Google! Με τόσες συμβουλές για γονείς στο διαδίκτυο και τόσα βιβλία “πώς να …” που κυκλοφορούν σήμερα -τα οποία αναιρούν το ένα το άλλο- μην πέσεις στην παγίδα να σκεφτείς ότι αυτά ξέρουν καλύτερα από εσένα!
Για παράδειγμα, αν βλέπεις ότι το μωρό σου πεινάει απλά τάισε το! Ποιος νοιάζεται αν έχουν περάσει δύο ώρες και το βιβλίο λέει τρεις! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκνευρίσεις το μωρό σου, μόνο και μόνο για να ακολουθήσεις τους κανόνες ενός βιβλίου! Εμπιστέψου το ένστικτό σου, 9,5 φορές στις 10, θα έχεις δίκιο!

2. Η απόφαση σου για το αν θα θηλάσεις ή θα δώσεις ξένο γάλα στο μωρό δε θα πρέπει να την κάνεις Μεσανατολικό ζήτημα! Ο θηλασμός απαιτεί κόπο (πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που φαντάζεσαι), εξάσκηση, χρόνο και δυσφορία που κρατάει καιρό (και εννοώ εβδομάδες, όχι μέρες!) Ζήτησε βοήθεια, βρες μια σύμβουλο θηλασμού. Να είσαι προετοιμασμένη για μια εσωτερική μάχη… Μπορεί ο θηλασμός να μην κάνει για σένα, ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ! Μπορεί, είτε εσύ, είτε το μωρό σου, να έχετε ένα πρόβλημα και να μην μπορείς να θηλάσεις. Μπορεί απλά να μην σου αρέσει η ιδέα, μπορεί να θεωρείς ότι δεν είναι για σένα. Είναι πολύ συνηθισμένο, μην θεωρείς τον εαυτό σου αποτυχημένο! Απλά, ή θα θηλάσεις ή δε θα θηλάσεις! Ανεξαρτήτως από το τι θα κάνεις, το μωρό σου θα είναι όμορφο και υπέροχο και έξυπνο και αρτιμελές. Κάνεις το καλύτερο για σένα και το μωρό σου, μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει για το αντίθετο. Δεν είσαι αποτυχημένη!

3. Ερμήνευσε τα σημάδια που σου δίνει το μωρό σου. Τα μωρά επικοινωνούν μόνο με τη γλώσσα του σώματος και το κλάμα. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θα αρχίσεις να παρατηρείς συμπεριφορές και διαφορετικά είδη κλάματος, με τα οποία το μωρό σου, ξεκάθαρα, προσπαθεί να σου πει κάτι. Για παράδειγμα, το μωρό θα σου δώσει σημάδια ότι πεινάει, πολύ πριν αρχίσει να κλαίει, όπως να φέρνει χέρια και πόδια στο στόμα και να πιπιλάει το δάχτυλό του. Ταΐσε το πριν μπήξει τα κλάματα! Αν το μωρό σου είναι κουρασμένο, θα αρχίσει να χασμουριέται, μπορεί να τρίβει τα μάτια ή τα αυτιά του ή να κάνει γρήγορες και σπασμωδικές κινήσεις. Παρατήρησε αυτές τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και μέσα σε μια βδομάδα εύκολα θα μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις τι θέλει και έτσι θα γλυτώνεις τα ανεξέλεγκτα κλάματα!

4. Μην πέσεις στην παγίδα να γίνεις η τέλεια μαμά! Δεν υπάρχει η τέλεια μαμά! Για να είσαι η καλύτερη μαμά για το μωρό σου, πρέπει απλά να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Το να είσαι γονιός αποτελείται εξίσου με επιτυχίες και αποτυχίες. Μην είσαι σκληρή με τον εαυτό σου και μην απογοητεύεσαι αν αποτυγχάνεις. Όπως και με όλα τα πράγματα στη ζωή, χρειάζεται εξάσκηση για να καλυτερεύσουμε. Πάνω απ’ όλα μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια! Αν κάποιος προσφέρθηκε να μαγειρέψει, άφησέ τον. Αν κάποιος θέλει να προσέχει το μωρό για να κάνεις ένα μπάνιο ή να πάρεις έναν υπνάκο, άφησέ τον. Δέξου ευγενικά όση βοήθεια σου προσφέρουν, μάλλον πρόκειται για άτομα που έχουν βρεθεί στη θέση σου και ξέρουν πόση ανάγκη έχεις κάθε προσφορά βοηθείας.

5. Μην αμελείς να περνάς χρόνο με το σύντροφό σου! Είναι πολύ εύκολο να χάσετε την επαφή μεταξύ σας κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων και μηνών της μητρότητας. Μεταξύ της εξάντλησης από τις άγρυπνες νύχτες , του απαιτητικού προγράμματος ταΐσματος και τις φροντίδας του νοικοκυριού ή της δουλειάς , μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ποιοτικό χρόνο για να περάσετε μαζί, ωστόσο, είναι σημαντικό να τον βρείτε! Για παράδειγμα: κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων δημιουργήστε μια όμορφη στιγμή, πείτε σ’ αγαπώ, αν είναι δυνατόν φάτε μαζί και κατά τη διάρκεια του γεύματος προσπαθήστε να μιλήσετε για οτιδήποτε άλλο εκτός από το μωρό. Το κλειδί δεν είναι να χτίσουμε μια νέα ζωή γύρω από το μωρό, αλλά να αναμείξουμε το μωρό στην υπάρχουσα ζωή μας.

6. Μην ξεχνάς να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου! Είναι απαραιτήτως σημαντικό να βρίσκεις χρόνο για σένα σε καθημερινή βάση. Βάλε στόχο κάθε μέρα να κάνεις μπάνιο, να φοράς καθαρά ρούχα και να τρως τουλάχιστον δύο ολοκληρωμένα γεύματα. Μέτα βάλε στόχο να φεύγεις από το σπίτι για δέκα λεπτά, ακόμα και μέρα παρά μέρα. Δε θα το πιστεύεις τι θαύματα κάνει μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Ίσα να ξεφεύγεις από το μωρό για να “αλλάξεις τον αέρα σου”, αλλιώς κάποια στιγμή θα εκραγείς!

Αν έχω μάθει πια κάτι ως μητέρα, είναι ότι η μητρότητα είναι ένα ταξίδι με τα πάνω και τα κάτω της. Μόλις νομίζω ότι έχω καταλάβει το “παιχνίδι”, οι όροι αλλάζουν, αλλά και πάλι προσπαθώ να εφαρμόζω τα παραπάνω. Ακολουθώ το ένστικτό μου και τις ανάγκες του μωρού μου, αφιερώνω χρόνο στο σύντροφό μου και προσπαθώ να βρίσκω και λίγο χρόνο για μένα, αν και το ομολογώ, ακόμα δεν το καταφέρνω… Μα πάνω απ’ όλα, αντί να προσπαθώ να γίνω η τέλεια μητέρα, προσπαθώ να γίνω η καλύτερη μητέρα για το μωρό μου, δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό…