Παίρνοντας πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Παίρνοντας πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορεί να είναι εύκολο για μερικές γυναίκες να πάρουν κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα κι αν χρειάζεται να πάρετε όμως  κάποιο επιπλέον βάρος, κερδίζοντας πάρα πολλά κιλά μπορεί να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος. Αν προσθέσετε υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλαδή συνήθως πάνω από 40 κιλά, θα αυξήσετε τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης και υψηλή αρτηριακή πίεση. Και οι δύο αυτοί κίνδυνοι μπορεί να βάλουν εσάς και το μωρό σας σε κίνδυνο για επιπλοκές.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να κάνει την εγκυμοσύνη πολύ άβολη, προκαλώντας πόνο στην πλάτη και στα κάτω άκρα, κιρσούς και κόπωση. Παίρνοντας  πάρα πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να οδηγήσει στη γέννηση ενός  βαρύτερου μωρού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μερικοί εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν ότι οι εξαιρετικά υπέρβαρες γυναίκες τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στη καισαρική τομή.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν την τάση να πάρουν περισσότερο βάρος από αυτό που συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και  δεν έχουν χάσει το βάρος, εντός έξι μηνών από τον τοκετό, βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκες.

Τι πρέπει να κάνετε

Είναι σοφό να μην αμελείτε το να παρακολουθεί ο γιατρός το βάρος σας σε τακτική βάση. Εάν παίρνετε βάρος πάρα πολύ γρήγορα, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε το σχέδιο διατροφής στην εγκυμοσύνη σας στις ανάγκες σας. Ελέγξτε τι τρώτε για να βεβαιωθείτε αν φταίει η υπερκατανάλωση τροφής ή τα λάθος είδη τροφίμων που καταναλώνετε. Να είστε σαφής σχετικά με το πόσες επιπλέον θερμίδες θα πρέπει πραγματικά να προσλαμβάνετε καθημερινά, το μέγεθος των μερίδων και τον αριθμό των μερίδων που θα πρέπει να καταναλώνετε  από κάθε ομάδα τροφίμων.

Να θυμάστε ότι δεν τρώτε για δύο ενήλικες. Το μόνο που χρειάζεται να καταναλώνετε παραπάνω είναι  περίπου 300 θερμίδες κάθε μέρα. Το πιο σημαντικό, είναι ότι δεν βασανίζεστε για να αυξήσετε το  βάρος σας. Λάβετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να πάρετε κιλά, αλλά και να θυμάστε ότι αυτό πρέπει να γίνει με μέτρο. Όλες οι γυναίκες είναι διαφορετικές, οπότε το ποσό του βάρους που πρέπει να πάρετε μπορεί να διαφέρει από άλλων γυναικών. Εσείς απλά θα πρέπει να διατηρήσετε μια  υγιή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων στις σωστές μερίδες και στο επιθυμητό μέγεθος.  Καλό θα ήταν ακόμα να κάνετε ορισμένες περικοπές στο πρόχειρο φαγητό.

Ακόμα θα πρέπει να προσλαμβάνετε  αρκετές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Να πίνετε άφθονο νερό και να ασκείστε τακτικά. Κάνετε όλα αυτά, και κάνετε ό, τι μπορείτε για μια μέτρια αύξηση του σωματικού βάρους σας, παραμένοντας υγιείς. Εάν ανησυχείτε για τη διατροφή σας, επικοινωνήστε με έναν διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει, αναλύοντας  σωστά τα τρόφιμα που χρειάζεστε και δείχνοντάς σας μια υγιεινή διατροφή.

Μια ακόμα περίπτωση αν αισθάνεστε ότι παίρνετε πάρα πολύ βάρος χωρίς να γνωρίζετε το γιατί είναι η κατακράτηση υγρών. Οι γυναίκες που πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού μπορεί να εμφανίσουν οίδημα, στο κάτω μέρος των ποδιών τους  ή τα χέρια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείτε πραγματικά να βασιστείτε στην κλίμακα που να δείχνει αν τρώτε αρκετά ή πάρα πολύ.

Βεβαιωθείτε ότι πίνετε τη συνιστώμενη ποσότητα των υγρών που μπορούν να βοηθήσουν την κύησή σας. Ένας μικρός  βαθμό οιδήματος είναι φυσιολογικός, αλλά αν αισθάνεστε ότι αντιμετωπίζετε μια ακραία περίπτωση, μιλήστε με το γιατρό σας.