Πάμε Σαββατοκύριακο

 kid.jpgΟ Ιανουάριος έφτασε στο τέλος του και τα παιδιά παίρνουν στα χέρια τους τέμπερες για να τον ζωγραφίσουν… οικολογικά! 
Από τη μακρινή Ινδία και την Ιαπωνία, οι εικόνες στα χέρια τους παίρνουν πνοή, ενώ η κηπουρική έχει την τιμητική της! Μουσικοί στο δάσος, ονειρόπετρες σε λίμνες, ο μαγκούφης κύριος Green και μια φεγγαρόσουπα με λίγο λάδι από την αρχαία Ελλάδα, χρωματίζουν το Σαββατοκύριακο, φυσικά… πράσινο!

Παίζω και μαθαίνω

…Για τον μελανόμορφο και τον ερυθρόμορφο ρυθμό σε Αγγεία διαφόρων εποχών , τα οποία θα συναντήσουμε στον Πολυχώρο Άγκυρα. Θα μάθουμε πώς κατασκευάζονταν και σε τι χρησίμευαν, αλλά και θα φτιάξουμε τα δικά μας μοναδικά σχέδια!

Και στη συνέχεια, θα δώσουμε Κίνηση… στα τρένα , που, με αφετηρία το Παιδικό Μουσείο, θα μας οδηγήσουν στα μυστικά της θερμότητας της τρενο-μηχανής! Πολλές οι ιδιότητές της, μεγάλη και η χαρά των παιδιών…

Που θα τα κάνει, στη συνέχεια, να δημιουργήσουν μια συμμετρική ορχήστρα των χρωμάτων και των ήχων , χρησιμοποιώντας τέμπερες και έχοντας ως έμπνευση τους πίνακες διαφόρων καλλιτεχνών, οι οποίοι αποτυπώνουν τη μουσική και τους μουσικούς!

…Τι μουσικούς?  Μουσικούς του δάσους  …οι οποίοι έρχονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με αφορμή τη διασκευή της γνωστής ιστορίας των αδερφών Grimm, «Οι μουσικοί της Βρέμης». Οι ήρωες, ένας κόκκορας, ένας γάιδαρος, μια αγελάδα κι ένας σκύλος, ζωντανεύουν μέσα από την ξεχωριστή απεικόνιση της Ινδής εικονογράφου και εμπνέουν τα παιδιά να συνδυάσουν σχήματα και χρώματα, ώστε να φτιάξουν τα δικά τους έργα, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική.

Αλλά και ιστορίες με χαρακτήρα… παλιού, γιαπωνέζικου comic θα μας ταξιδέψουν, για να γνωρίσουμε στο Μουσείο Ηρακλειδών, το Kamishibai, ένα θέατρο από χαρτί . Μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά θα δώσουν πνοή στο κουτί του θεάτρου και τους ήρωες που ξεπηδούν από αυτό, γνωρίζοντας την τεχνική του kamishibai.

Μύθοι και Παραμύθι

…Στο Κινητήρας Studio, όπου όλα ξεκινούν με το ζύμωμα, το πλάσιμο κι έπειτα το φορμάρισμα και το ψήσιμο των μπισκότων. Αν αναμίξουμε τα υλικά και τα πασπαλίσουμε με αφηγήσεις για κόσμους μαγικούς, τότε έχουμε… Παραμυθοφουρνίσματα . Ένα γλυκό εγχείρημα για παιδιά και γονείς, που θα μας παρασύρει σε διηγήσεις και μοσχοβολιές μέχρι τα πέρατα του κόσμου.

Και για όλους τους μικρούληδες παραμυθάδες, που έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιους γίγαντες, θα ακούσουμε μια γλυκιά ιστορία για να πάρουμε θάρρος και να δούμε τι έκανε Ένας τόσος δα…μικρούλης ήρωας  στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, με όπλο το κοφτερό του μυαλό, αλλά και τη μεγάλη του.. φαντασία!

Στον Παιδικό ΙΑΝΟ της Αθήνας θα συναντήσουμε Καλούς και κακούς πειρατές!  Ένα… πειρατικό βιβλίο με πολύ χιούμορ, όπου θα δούμε τους κακούς πειρατές να φοβερίζουν σε κάθε σελίδα τους καλούς, οι οποίοι όμως κρατούν την ψυχραιμία τους και δεν τρομάζουν.

Ενώ και στον Παιδικό ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, θα συναντήσουμε… Χάρτινα όνειρα , από την μαθητική ομάδα «Παραμυθάδες», στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος του σχολείου τους, με τίτλο «Κόκκινη κλωστή δεμένη μες στον κόσμο γυρισμένη»….

…Γιατί, όταν οι κίνδυνοι γύρω μας είναι πολλοί, εμείς θα Ξέρουμε να λέμε ΟΧΙ  εκεί που πρέπει, ώστε να αποκτήσουμε κριτική σκέψη στα διάφορα ερωτήματα της ζωής, όπως θα μας εξηγήσει η συμβουλευτική ψυχολόγος κα Χριστίνα Ρασιδάκη το Σάββατο στην παρουσίαση του βιβλίου της, στο Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης.

Ανοίγουμε αυλαία

…Με το Μυστικό της Ονειρόπετρας  του μαγκούφη κυρίου Green, ο οποίος, καθώς προσπαθούσε να χτίσει το εργοστάσιό του, την βρήκε στην καρδιά του δάσους του Studio Μαυρομιχάλη. Μια παράσταση κουκλοθέατρου, που μας οδηγεί στα μαγικά μονοπάτια της φαντασίας, εκείνα που υπάρχουν μόνο πίσω από τα κλειστά μας βλέφαρα, αλλά και σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει φόβος.. Και τότε, όλα αλλάζουν!

Όπως και η γνωστή σε όλους μας σούπα, δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…. Όταν η ομάδα Κοκου-Μουκλό την ανακατεύει, χρησιμοποιώντας μαγικά φίλτρα, τότε περίεργα πλάσματα μπερδεύονται στα πόδια του πονηρού μάγου Λοπωδύτ. Η σούπα μεταμορφώνεται σε Φεγγαρόσουπα , για να δώσει στα παιδιά το μάθημα της διαφορετικότητας του καθενός και την αξία της μοναδικότητας και η περιπέτεια ξεκινάει στο Θέατρο Αλκμήνη.
Ώρα για Τέχνη

…Και κυριακάτικες Διαδρομές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης , όπου θα συναντήσουμε την ιστορία του λαδιού και τις χρήσεις του στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Μέσα από μια διαδρομή στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα αγγεία, στα οποία «κρύβονται» οι πολυπόθητες απαντήσεις…

Πάμε Παντού

…Και ανταλλάσσουμε παιδικά είδη  στο Δάσος των Χρωμάτων. Ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια, τα οποία δεν μας είναι χρήσιμα πλέον, για κάποιο άλλο παιδί θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν μικρό και ανεκτίμητο θησαυρό…

Αλλά θα κάνουμε και ένα χειμωνιάτικο ταξίδι στην παιδική γωνιά του athensheart , ώστε τα παιδιά να διασκεδάσουν με τις ξεχωριστές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι, μοναδικές μεταμορφώσεις και face painting.

Τελειώνει ο Ιανουάριος και μαζί του παίρνει και τις Γιορτές στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας . Για τελευταία φορά, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το κουκλοθέατρο με τις ιστορίες των ζώων στην φύση, την αφήγηση των Μύθων του Αισώπου, τη δημιουργική ενασχόληση στον παιδότοπο, τα ζυμαροπαιχνίδα, τα εργαστήρια «Ο τρικεράτοπας και η παρέα του», «Ο Captain Barbarossa και ο παπαγάλος», «Ο Ηρακλής υδραυλικός», αλλά και τη δημιουργική ξενάγηση στο Μουσείο, όπου θα συναντήσουμε και την μόνιμη έκθεση για το περιβάλλον.

…Τελευταίες ημέρες και για την Κηπουρική στον κήπο της ΠΥΡΝΑ , μέσα από την οποία το παιδί μπορεί να εκτιμήσει την αξία της φύσης, αλλά και να παρατηρήσει τον κύκλο της ζωής, καλλιεργώντας τον κήπο.. Έτσι, θα μάθει να γεύεται τους καρπούς της δουλειάς του..!

Καλό Σαββατοκύριακο, γεμάτο χαρούμενες διαδρομές, χρώματα, αρώματα και χάρτινα όνειρα γλυκά!