Ποιά είναι τα σημάδια αλλεργίας από το βρεφικό γάλα;

Αν δεν θηλάζετε το μωρό σας και τρέφεται με βρεφικό γάλα, πιθανότατα είστε πολύ προσεκτική για σημάδια αλλεργίας, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στην οικογένειά σας ή σε αυτή του πατέρα του μωρού σας. Τα περισσότερα βρεφικά γάλατα περιλαμβάνουν το αγελαδινό γάλα ή προϊόντα σόγιας στα συστατικά τους.

Σε περιπτώσεις αλλεργιών σε βρέφη, η πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο. Όμως αλλεργίες που οφείλονται στο βρεφικό γάλα δεν είναι τόσο συχνές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, λιγότερο από το 3% των βρεφών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλλεργία σε πρωτεΐνες γάλακτος. Τα μισά από αυτά τα μωρά αντιδρούν άσχημα στη σόγια. Έτσι το γάλα με βάση τη σόγια δεν είναι απαραίτητα η λύση αν το μωρό σας έχει πράγματι αλλεργία σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο πριν προχωρήσετε σε κάποια αλλαγή στο γάλα του μωρού σας. Μπορεί να σας βεβαιώσει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεπεράσει την αλλεργία στο γάλα μέσα σε λίγα χρόνια.

Προβλήματα του δέρματος

Εάν δείτε κάποιο εξάνθημα, κνίδωση ή έκζεμα ενημερώστε το γιατρό σας. Ένα εξάνθημα σαν δακτυλίδι γύρω από το ορθό του, το οποίο δεν καθαρίζει με την ειδική κρέμα (για εξάνθημα της πάνας) μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα αλλεργίας.

Παλινδρόμηση και έμετος

Τα περισσότερα μωρά βγάζουν, ειδικά τους πρώτους μήνες λίγο γάλα. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στην ανωριμότητα των πεπτικών οδών τους. Ωστόσο, αν το μωράκι επανειλημμένα βγάζει αρκετό γάλα μετά το μπιμπερό, είναι σημάδι παλινδρόμησης και είναι καλό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Μη φυσιολογικές εκκενώσεις

Αν είναι η στιγμή που σταματήσατε τον θηλασμό και αρχίσατε να του δίνετε βρεφικό γάλα, είναι φυσικό τα κακά του να μυρίζουν και να φαίνονται διαφορετικά. Αλλά αν μυρίζουν άσχημα ή είναι ιδιαίτερα σκληρά ή μαλακά, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε αλλεργία. Αν πάλι παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή διάρροια που συμβαίνει αρκετές φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες στη σειρά, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρο.

Κοιλιακή δυσφορία

Τα μωρά που είναι αλλεργικά στο βρεφικό γάλα, κλαίνε κατά τη διάρκεια ή μετά από τάισμά τους, στριφογυρίζουν ή παρουσιάζουν άλλα σημάδια πεπτικής δυσφορίας. Το να κλαίει ασταμάτητα, όπως και με τον κολικό, μπορεί να υποδηλώνει ότι αισθάνεται αέρια ή έχει κοιλιακό άλγος. Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι φυσιολογικά ή να είναι σημάδια αλλεργίας από το γάλα. Αν αναρωτιέστε αν το μωρό σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη (που δεν είναι το ίδιο με μία αλλεργία), πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ η δυσανεξία στη λακτόζη είναι εξαιρετικά σπάνια στα μωρά.

Αύξηση/απώλεια βάρους

Τα γαστρικά προβλήματα, όπως ο έμετος και η διάρροια, μπορεί να εμποδίσουν την κανονική ανάπτυξη του μωρού σας. Αν αυτό συμβαίνει πρέπει αμέσως να επικοινωνήσετε με το γιατρό.

Αναπνοή

Η ρινική συμφόρηση, το άσθμα, ο συριγμός, η δύσπνοια, η βλέννα στο λαιμό ή στη μύτη και άλλες αναπνευστικές δυσκολίες που δεν οφείλονται σε κρυολόγημα μπορεί να είναι σημάδια αλλεργικής αντίδρασης στη πρωτεΐνη του γάλακτος.

Ύπνος

Τα μωράκια που πάσχουν από αλλεργίες που οφείλονται στο βρεφικό γάλα μπορεί να αισθάνονται δυσφορία που τα εμποδίζει να κοιμούνται καλά. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο ενημερώστε τον παιδίατρό σας.