Πως μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι όμορφα κεριά για το Πάσχα.

keriaΗ παραγωγή κεριών είναι μια μορφή τέχνης που έχει επιβιώσει αιώνες, άρχισε γύρω στο 200 μ. Χ. καθαρά από την ανάγκη των ανθρώπων για φωτισμό και έχει γίνει πλέον ένα δημοφιλές χόμπι. Είτε για προσωπική χρήση ή για να κάνουμε ένα όμορφο δώρο, μπορούμε να κάνουμε σπιτικά κεριά εύκολα χωρίς πολύ κόπο ή πολλά έξοδα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι φαντασία και δημιουργικότητα.

Προετοιμασία

1. Αποφασίστε τι είδος κεριού θέλετε να χρησιμοποιήσετε . Αυτό θα καθορίσει πόσο χρόνο και προσπάθεια χρειάζεστε. Επίσης περιορίζει κάπως και τη δημιουργικότητά σας.(π.χ. κερί από σόγια, παραφίνη ή από μέλισσες).

2. Προετοιμάστε σωστά τον χώρο σας πριν ξεκινήσετε. Βάλτε εφημερίδες, πετσέτες ή κουρέλια στην επιφάνεια που θα εργαστείτε και στο πάτωμα. Έχετε έτοιμο κοντά σας λίγο ζεστό νερό με σαπούνι σε περίπτωση διαρροής.

3. Ετοιμάστε μία κατσαρόλα μπεν μαρί γιατί δεν μπορείτε να βάλετε το μείγμα για το κερί απευθείας στη φωτιά. Πρέπει να λιώσει σιγά – σιγά σε ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε μικρά κομμάτια κερί για να σιγουρευτείτε ότι λειώνει σωστά.

4. Μόλις λειώσει, προσθέστε χρώμα και άρωμα. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη για ωραιότερο αποτέλεσμα! Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες δοκιμές για να βρείτε αυτό ακριβώς που σας αρέσει, όσον αφορά το χρώμα και το άρωμα.

5. Ζεσταίνετε το μείγμα κεριού μέχρι την κατάλληλη θερμοκρασία για το καλούπι που θα χρησιμοποιείστε , 130 C βαθμούς για γυαλί, πλαστικό ή χαρτόνι, 190 C βαθμούς για μέταλλο. Το φυτίλι πρέπει να είναι μέσα στη φόρμα και 2 – 3 εκατοστά πάνω από αυτή. Χύστε τώρα το λιωμένο κερί μέσα στο καλούπι.

6. Ψύχεται το κερί για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και μετά άλλες 12 ώρες στο ψυγείο.

7. Αφαιρέστε το κερί από το καλούπι του και κόψτε λίγο το φυτίλι. Το μεγάλο φυτίλι θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη φλόγα.

8. Καθίστε αναπαυτικά στο σαλόνι σας, ανάψτε το κερί σας και απολαύστε το δημιούργημα σας. Ή βέβαια απολαύστε την ευχαρίστηση των φίλων σας που πήραν ένα όμορφο δώρο φτιαγμένο με αγάπη από εσάς.

Τώρα το Πάσχα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να φτιάξουμε κεριά για να στολίσουμε το σπίτι μας και να τα χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.