Πώς να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα στα παιδιά με τη μουσική

Η μουσική έχει την ικανότητα να επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Πως μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα στα παιδιά μέσω της μουσικής;

Όλοι έχουμε μία προσωπική σύνδεση με τη μουσική. Όταν ακούμε μουσική, παρατηρούμε συχνά πως μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας και να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε. Στην πραγματικότητα ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους που χρησιμοποιούμε  τη μουσική είναι για να επηρεάσουμε προς το καλύτερο, τα συναισθήματά μας και τη διάθεσή μας. Με αυτό το πνεύμα, είναι σαφές ότι είναι δυνατή η χρήση της μουσικής για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων στα παιδιά. 

Η σύνδεση με τη συναισθηματική ρύθμιση που προκαλείται από τη μουσική σχηματίζεται κυρίως κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωση. Αυτή η σχέση είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ταυτότητας και την επιρροή των φίλων. Δηλαδή, τα αγαπημένα τραγούδια των περισσότερων ανθρώπων είναι αυτά που άκουσαν με τους φίλους τους στο σχολείο, στα μαθητικά και φοιτητικά τους χρόνια. 

Αλλά στην πραγματικότητα η επιρροή της μουσικής και η σχέση της με τα συναισθήματα ξεκινά πολύ νωρίτερα. Τα παιδάκια έλκονται από τη μουσική από πολύ μικρά. Οι γονείς, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να επηρεάσουν τα συναισθήματα των παιδιών από πολύ νωρίς. 

Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μουσική μπορεί να διευκολύνει τις συναισθηματικές αλλαγές στα παιδιά από το νηπιαγωγείο. 

Και αυτό γιατί:

  • Η μουσική βοηθά την ανάπτυξη των παιδιών.
  • Υπάρχει μία καλά τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ της μουσικής, των συναισθημάτων και της φυσιολογικής διέγερσης, ακόμη και στα μωρά. 
  • Πράγματι, η μουσική χρησιμοποιείται συχνά στις μουσικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ατόμου που το φροντίζει και του παιδιού.

Μουσικές μεταβάσεις.

Οι μεταβάσεις είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο πρόγραμμα του παιδιού. Για παράδειγμα, τα παιδιά περνούν από τον ύπνο στην αφύπνιση, από το σπίτι στο σχολείο, από μία τάξη στην άλλη, από το σχολείο σε εξωσχολικές δραστηριότητες, από εκεί στο σπίτι, και μετά στον ύπνο. 

Υπάρχουν δεκάδες μεταβάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεδομένου ότι τα παιδιά καταναλώνουν σε αυτές τις αλλαγές μεγάλη ενέργεια και ίσως επικρατεί και χάος,  υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να χρησιμοποιήσουν οι γονείς τη μουσική για να διευκολύνουν/ισορροπήσουν αυτές τις μεταβάσεις, (αλλαγές).

Ένας τρόπος μπορεί να είναι η μουσική υπόκρουση για να είναι το περιβάλλον πιο ήρεμο. Διαλέξτε αργή μουσική χωρίς στίχους σε χαμηλή ένταση. 

Επίσης μπορείτε να διαλέξετε διάφορα τραγούδια. Όπως, ένα συγκεκριμένο τραγούδι για τον ύπνο, ένα για το πρωινό ξύπνημα και το βούρτσισμα των δοντιών. Μην ανησυχείτε για το τραγούδι, απλά είναι ένας τρόπος για να παίζετε με το παιδί σας. 

Μουσικά παιχνίδια.

Τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι. Διασκεδάζουν, γίνονται κοινωνικά και μαθαίνουν με τα παιχνίδια. Έτσι ένας δεύτερος τρόπος για να επηρεαστούν τα συναισθήματά τους είναι τα μουσικά παιχνίδια. 

Μπορείτε να βάλετε ήχους σε κάθε μουσικό παιχνίδι. Μπορείτε να δημιουργήσετε ρυθμούς με τα αντικείμενα που βρίσκετε σε ένα δωμάτιο ή να χορέψετε με τα παιδιά. 

Όπως επίσης μπορείτε να τραγουδήσετε όλοι μαζί. Και δεν πειράζει, τραγουδήστε χαρούμενα ή και ανόητα τραγούδια ότι αρέσει στο μικρό σας.

Μουσική ηρεμία. 

Υπάρχει ο χρόνος του παιχνιδιού και υπάρχει ο χρόνος της ησυχίας για ξεκούραση. Μπορείτε χωρίς καμία αμφιβολία να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να ηρεμήσετε ένα θυμωμένο ή εκνευρισμένο παιδάκι ή αν θέλετε να το κάνετε να αισθανθεί καλύτερα. Επίσης όταν είναι υπερκινητικό και θέλετε να ηρεμήσει, η μουσική θα σας βοηθήσει. Διαλέξτε ένα ήρεμο τραγούδι που το παιδάκι σας αγαπά.

Επίσης αν τραγουδήσετε μαζί του αυτό θα του θυμίζει τη στενή σχέση που έχετε. Και μάλλον θα ηρεμήσει γρηγορότερα. 

Τελικά, μην ξεχνάτε την δυνητική σημασία της μουσικής για την ανάπτυξη και τα συναισθήματα του παιδιού. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να διευκολύνει αρκετές καθημερινές δραστηριότητες.