Πώς να διασκεδάσετε όπως τα παιδιά. 15 χαρούμενες συμβουλές

Πώς να διασκεδάσετε όπως τα παιδιά. 15 χαρούμενες συμβουλές

«Εάν δεν είναι διασκεδαστικό, δεν το κάνετε σωστά»! Συμβουλεύουν οι ειδικοί.
«Κάθε πρωί η κόρη μου και εγώ περπατάμε ένα τέταρτο μέχρι το γραφείο μου. Για μένα αυτό είναι η καθημερινή ρουτίνα μου, για την κορούλα μου είναι μία διαδρομή όπου παρατηρεί τα πάντα, τα μαγαζιά, τα δένδρα τα πρόσωπα γύρω μας» διηγείται νεαρή μητέρα.

Και συνεχίζει «βαδίζω δίπλα της απορροφημένη στις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου μην πέσει κάτω, μεγάλη προσοχή στα αυτοκίνητα. Ένα πρωί παρατήρησα ένα ηλικιωμένο άτομο να κοιτάζει με χαμόγελο το παιδί μου και όπως περάσαμε από μπροστά του μου είπε: Τα παιδιά ξέρουν να διασκεδάζουν!

Και βέβαια έχει δίκιο. Η ηλικία μου δεν είναι λόγος για να μην μπορώ να ευχαριστηθώ και εγώ, έστω σε αυτή την μικρή πρωινή καθημερινή διαδρομή μου.
Τώρα προσπαθώ να θυμηθώ ότι η διασκέδαση είναι μία προοπτική. Δεν είναι μία δύναμη που είναι φυλακισμένη μέσα στον τοίχο του λούνα παρκ. Όταν το σκέπτομαι αυτό, κάνει όλη τη διαφορά. Γεννιόμαστε με μία πλήρη κατανόηση της χαράς και της διασκέδασης, η οποία φαίνεται να εξαλείφεται με την πάροδο του χρόνου καθώς μεγαλώνουμε.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθουμε κάτι ή καλύτερα 15 πράγματα από τα παιδιά μας»!

Πώς να βάλουμε λίγη χαρά σε κάθε ημέρα μας.

1. Ζείτε τη στιγμή.
Τα παιδιά είναι πολύ ικανά στο να απολαμβάνουν τη στιγμή. Οι ενήλικοι είναι συνηθισμένοι να σκέπτονται όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνουν, απόψε, αύριο την επόμενη εβδομάδα. Η χαρά είναι στη στιγμή που βρίσκεστε τώρα. Πουθενά αλλού.

2. Μάθετε κάτι νέο.
Από τις καινούργιες λέξεις σε νέες εκφράσεις προσώπου, τα παιδιά μαθαίνουν συνεχώς νέες δεξιότητες. Βάλτε στόχο να μαθαίνετε συνεχώς κάτι καινούργιο, οτιδήποτε. Άλλωστε εμείς δεν λέμε στα παιδιά μας, ότι η μάθηση είναι διασκέδαση;

3. Βγείτε από τη ζώνη της άνεσής σας.
Τα μικρά παιδιά δεν λογαριάζουν τον κίνδυνο. Εμείς, καθώς μεγαλώνουμε έχουμε την τάση να μένουμε σε ασφαλές μέρος. Η ημέρα σας θα είναι πολύ πιο συναρπαστική, αν έχετε το θάρρος να φορέσετε ένα καυτό ροζ κοντό παντελόνι!

4. Βρείτε το ρυθμό.
Ενώ εμείς οι ενήλικες βρίσκουμε το συναγερμό ενός αυτοκινήτου, σαν δυνατό και αντιπαθητικό θόρυβο, η κόρη μου χορεύει στο ρυθμό του. Αναζητήστε λοιπόν τη συμφωνία στο θόρυβο του περιβάλλοντος.

5. Χαμογελάστε 27 φορές περισσότερο από ότι συνηθίζετε.
Έχω ακούσει ότι τα παιδιά χαμογελούν 400 φορές την ημέρα και οι ενήλικες μόνο 14, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το χαμόγελο είναι ο καταλύτης της διασκέδασης.

6. Παρατηρήστε τη φύση.
Κάθε παιδάκι παρατηρεί με δέος τα μυρμήγκια, τα πουλιά, τα λουλούδια. Κάποια στιγμή γινόμαστε πλάσματα του τσιμέντου. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ερωτευθεί ξανά τη Μητέρα Φύση.

7. Σκαρφαλώστε!
Από τη στιγμή που ανακαλύπτουν τα πόδια τους, τα παιδιά αρχίζουν να σκαρφαλώνουν στα πάντα. Υπάρχει κάτι συναρπαστικό να βρίσκονται πιο πάνω από το έδαφος. Ανεβείτε σε ένα βράχο, σε ένα δένδρο. Θα αισθανθείτε σαν να είστε ο κυρίαρχος του σύμπαντος!

8. Αγκαλιάστε τις ατέλειές σας.
Μερικές φορές η αυτογνωσία είναι ασφυκτική, (όχι βέβαια ότι δεν μας χρειάζεται). Το παιδί μου προσέχει περισσότερο από ότι εγώ την φουσκωμένη κοιλίτσα του. Αλλά διασκεδάζει με αυτό.

9. Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας.
Ένα παιδί μπορεί να χαθεί για ώρες μέσα στον φανταστικό κόσμο του. Φανταστείτε να κάνετε ιππασία σε ένα ειδυλλιακό μέρος δίπλα στη θάλασσα! Ή ότι επιτέλους επισκεφτήκατε το Θιβέτ! Θα ευχαριστηθείτε τόσο πολύ που μπορεί να πιστέψετε ότι κάποια μέρα θα γίνει πραγματικότητα. Μην αμφιβάλετε καθόλου ότι θα σας γεμίσει χαρά.

10. Να είστε απρόβλεπτη.
Δεν ξέρουμε ποτέ τι θα κάνει ένα μικρό παιδί το επόμενο λεπτό. Βγαίνοντας από τη συνηθισμένη καθημερινή ρουτίνα σας, θα εκπλαγείτε με το πόσο απελευθερωμένη θα αισθανθείτε.

11. Δώσε πέντε (η γνωστή χειραψία των νέων).
Τα παιδιά συνηθίζουν πολύ αυτή τη χειραψία, πολλές φορές και χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε ένα καλό νέο κάντε το και εσείς. Είναι πράγματι θαυμάσιο να αισθάνεστε καλά ακόμη και με μικρά πράγματα.

12. Ηρεμήστε.
Τα παιδιά ξέρουν πώς να ησυχάσουν και να απολαύσουν το χρόνο τους. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να έχει το χρόνο να απολαύσει τη ζωή. Η βιασύνη χαλάει όλη τη διασκέδαση της ημέρας μας.

13. Δημιουργήστε.
Ζωγραφική, γράψιμο, κατασκευή. Τα παιδιά απολαμβάνουν τις δραστηριότητες αυτές. Η διασκέδαση βρίσκεται στη δημιουργία.

14. Λερωθείτε.
Τα παιδιά δεν φοβούνται να λερώσουν τα χέρια τους. Το ίδιο και εσείς. Χτίστε ένα κάστρο στην άμμο. Παίξτε με τα παιδιά και τη λάσπη.

15. Σπάστε τους κανόνες.
Η διασκέδαση δεν ακολουθεί όλους τους κανόνες. Ούτε τα παιδιά τους ακολουθούν. Εάν δεν βλάπτει κάτι, κάντε το και εσείς. Αφήστε τα όμορφα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια όλο το χρόνο αναμμένα!