Πως να φροντίσετε τα νύχια του μωρού σας;

Πως να φροντίσετε τα νύχια του μωρού σας;

Πρέπει να κόψω τα νύχια του μωρού μου;

Ναι. Τα νύχια του μωρού σας μπορεί να είναι πιο μαλακά και πιο εύπλαστα από τα δικά σας, αλλά μην γελιέστε, είναι κοφτερά! Το νεογέννητο μωρό σας δεν έχει ακόμη καλό έλεγχο των άκρων του και μπορεί πολύ εύκολα να γρατσουνίσει το προσωπάκι του ή το δικό σας.

 Τα νύχια του μεγαλώνουν πολύ γρήγορα γι’ αυτό και ίσως χρειαστεί να τα κόβετε αρκετές φορές την εβδομάδα. Τα νύχια των ποδιών δεν χρειάζονται τόσο συχνά κόψιμο.

Πως μπορώ να κόψω τα νύχια του χωρίς να κόψω τα δάκτυλά του;

Η καλύτερη στιγμή είναι όταν κοιμάται ή αμέσως μετά το μπάνιο του που τα νύχια του είναι ακόμη πιο μαλακά.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φως για να βλέπετε τι κάνετε. Χρησιμοποιείστε ένα ψαλίδι για μωρά με στρογγυλεμένες άκρες. Κρατήστε σταθερά το δάκτυλό του και απομακρύνεται το δέρμα από το νύχι για να μην το πληγώσετε.

Κόψτε τα νύχια του χεριού ακολουθώντας την καμπύλη του δακτύλου του ενώ τα νύχια των ποδιών ίσια. Και στη συνέχεια χρησιμοποιείστε μία λίμα για τις τραχιές τυχόν άκρες.

Οι γιατροί συνιστούν μόνο τη χρήση της λίμας για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού, γιατί τα νυχάκια του είναι πάρα πολύ μαλακά. Με αυτόν τον τρόπο οι νέοι γονείς αποφεύγουν τα μικρό ατυχήματα με τα δακτυλάκια του μωρού τους.

Εάν θέλετε να κόψετε τα νύχια του μικρού σας, ενώ αυτό είναι ξύπνιο, ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου σας ή κάποιου φιλικού προσώπου για να το κρατάει και να μην το αφήνει να κουνιέται όσο εσείς εργάζεστε! Ή κάποιος να του αποσπά την προσοχή, ώστε να μπορέσετε χωρίς πρόβλημα να κόψετε τα νύχια του.

Εάν κόψω το δάκτυλό του πως θα σταματήσω την αιμορραγία;

Εάν πράγματι κάνετε ένα μικροσκοπικό κόψιμο στο δακτυλάκι του, μην θυμώσετε με τον εαυτό σας. Συμβαίνει σε πολλούς γονείς. Απλά ξεπλύνετε με κρύο νερό και στη συνέχεια τυλίξτε ένα χαρτομάντιλο γύρω από το δάκτυλό του και πιέστε το για λίγο. Η αιμορραγία σταματά συνήθως σε ένα δύο λεπτά.

Μην βάλετε κάποιο επίδεσμο στο δάκτυλό του. Είναι πολύ πιθανό να βγει όπως αυτό πιπιλά το δάκτυλο και θα μπορούσε να καταλήξει σε πνιγμό.

Επίσης, οι γιατροί δεν συνιστούν κανενός είδους επίδεσμο για τα μωρά ή τα μικρά έως δύο ετών, γιατί μπορεί να το πιπιλίσουν.

Αν δείτε ότι η αιμορραγία δεν σταματά επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας.