Πώς να βελτιώσετε το συναισθηματικό κλίμα στο σπίτι σας
Η βελτίωση του συναισθηματικού κλίματος στο σπίτι είναι πολύ σημαντική.
Παρόλο που κάθε οικογένεια έχει διαφορετική δομή και το δικό της στυλ επικοινωνίας, θα πρέπει πάντα σαν γονείς να εγγυάτε την ευτυχία και την ευημερία όλων των μελών.
Ένα σπίτι είναι ένα μίνι σύμπαν και μία αντανάκλαση της κοινωνίας. Αυτό που συμβαίνει μέσα στους τέσσερις τοίχους είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός συνδυασμός των αξιών, των συμπεριφορών και των συναισθημάτων που επηρεάζουν κάθε μέλος της οικογένειας με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Επιπλέον, η συναισθηματική εκπαίδευση γίνεται ακόμη πιο σημαντική όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μιλούν πάντα με τα παιδιά τους για τα συναισθήματά τους πριν αυτά αναστατωθούν. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων που επιδρούν άσχημα στο συναισθηματικό κλίμα στο σπίτι.
Παράγοντες που επηρεάζουν την καλή ατμόσφαιρα του σπιτιού.
Οι ειδικοί στην περιβαλλοντική ψυχολογία επιβεβαιώνουν ότι όλα τα σπίτια έχουν ένα περιβάλλον που αποτελείται από τρία θεμελιώδη και ουσιαστικά στοιχεία:
Υλικοί παράγοντες: Υπάρχουν φυσικά στοιχεία που δίνουν στο σπίτι μία συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Η αρμονική διάταξη του χώρου επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων.
Προσωπικοί παράγοντες: Αυτοί καθορίζονται από τη συσχέτιση των κατοίκων που ζουν στο χώρο, από τις συνήθειες τους και τον τρόπο δημιουργίας σχέσεων.
Ψυχικοί παράγοντες: Είναι, χωρίς αμφιβολία, οι πιο σχετικές διαδικασίες στην οικογενειακή δυναμική. Σε αυτούς τους παράγοντες ανήκουν τα παραδείγματα, οι πεποιθήσεις, οι αξίες, οι συνθήκες και οι κανόνες που καθορίζονται από κάθε μέλος της οικογένειας.
Οι πιο κάτω συμβουλές θα βοηθήσουν τους γονείς να βελτιώσουν το συναισθηματικό κλίμα στο σπίτι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη διατήρηση ενός λογικού, αρμονικού και πάνω από όλα θετικού ρυθμού.
1. Δώστε προσοχή στο πως δείχνετε τη στοργή σας.
Όλοι έχουμε ανάγκη να ακούμε κάποιον να μας μιλά με αγάπη και κατανόηση. Υπό αυτήν την έννοια, η επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων του σπιτιού πρέπει να γίνεται με λεπτότητα και σεβασμό.
Λόγω του άγχους και της ρουτίνας της καθημερινής ζωής, συχνά μιλάμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα με έναν τόνο που δεν είναι κατάλληλος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώσει την μεταξύ τους εμπιστοσύνη και κατά συνέπεια επηρεάζει αρνητικά το συναισθηματικό κλίμα.
2. Η κοινή ευημερία αποτελεί προτεραιότητα.
Για να βελτιώσετε το συναισθηματικό κλίμα στο σπίτι, είναι σημαντικό τα μέλη της οικογένειας να μοιράζονται στιγμές διασκέδασης και να αλληλοϋποστηρίζονται στις δύσκολες στιγμές.
Η απλή πράξη του να δείχνεις ειλικρινά ενδιαφέρον για τους άλλους, είναι ο ιδανικός τρόπος για τη βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων. Το ενδιαφέρον για τη ζωή ενός άλλου ατόμου είναι μια μεγάλη παρηγοριά που αποτρέπει τη δημιουργία κακού κλίματος στο σπίτι.
Πολύτιμα συναισθήματα μπορούν να ανθίσουν μόνο σε ένα περιβάλλον όπου εκτιμώνται οι ατομικές διαφορές, τα λάθη είναι ανεκτά, η επικοινωνία είναι ανοικτή και οι κανόνες είναι ευέλικτοι. Είναι ακριβώς η ατμόσφαιρα της οικογένειας που ευδοκιμεί.
3. Αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός.
Το σπίτι είναι ένας χώρος στον οποίο μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και να ενεργούμε με φυσικό τρόπο. Όμως μερικές φορές υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνήθειες μπορούν να κάνουν τα μέλη της οικογένειας να ξεχάσουν ορισμένες βασικές αρχές, όπως είναι ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη, που πρέπει χωρίς αμφιβολία να είναι αμοιβαίες μεταξύ των μελών της οικογένειας.
4. Φροντίδα για τα συναισθήματα.
Η φροντίδα για τα συναισθήματα και την κοινή ευεξία είναι ζωτικής σημασίας. Είναι δε ακόμη πιο σημαντικό όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Γιατί είναι αυτά που υποφέρουν περισσότεροι από τις συγκρούσεις.
Επίσης, οι γονείς πρέπει να φροντίσουν για τη δημιουργία συναισθηματικής νοημοσύνης στο σπίτι, καθώς αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα ευτυχισμένο και χαρούμενο περιβάλλον.
5. Ενσυναίσθηση.
Η ενσυναίσθηση ευνοεί το συναισθηματικό κλίμα στο σπίτι και φέρνει αναμφισβήτητα οφέλη για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Η ενσυναίσθηση είναι μία ικανότητα που μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε, να καταλαβαίνουμε και να συνδεόμαστε με τα συναισθήματα των άλλων, λαμβάνοντας υπόψη και την άποψη των άλλων, καθώς και τον τρόπο που βιώνουν τα γεγονότα.
Τελικά, η ευθύνη της μητέρας είναι να διασφαλίσει ένα καλό κλίμα στο σπίτι της, βοηθώντας έτσι τα παιδιά της να επιτύχουν την προσωπική τους ευημερία.