Πότε να καλέσετε τον γιατρό για το μωρό σας

Πότε να καλέσετε τον γιατρό για το μωρό σας

Είναι φυσιολογικό για τους νέους γονείς να ανησυχούν για την υγεία του μωρού τους. Ακόμα και αν μπορείτε να δείτε ότι το νεογέννητο σας είναι υγιές και εύρωστο, τα μωρά είναι μικρά και ευάλωτα και χρειάζονται την προστασία σας. Αλλά πώς θα ξέρετε πότε κάτι είναι πραγματικά σοβαρό; Ξέρετε το μωρό σας καλύτερα από όλους, έτσι μπορείτε να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να καλέσετε τον γιατρό σε περίπτωση που νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Εδώ είναι μερικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν.

Ταμπεραμέντο

Εάν το μωρό σας φαίνεται όπως είναι συνήθως, δηλαδή παιχνιδιάρικο, χαρούμενο και τρώει καλά, τότε είναι πιθανόν να μην είναι σοβαρά άρρωστο. Ένα μωρό που τρέχει η μύτη του αλλά είναι χαμογελαστό μάλλον δεν είναι τόσο άρρωστο, όσο ένα μωρό που τρέχει η μύτη του και είναι κακόκεφο. Συνεπώς η όρεξη του μωρού σας παίζει σημαντικό ρόλο.

Ασυνήθιστο κλάμα

Εάν το μωρό σας αρχίζει ξαφνικά να κλαίει περισσότερο από ότι συνήθως και δεν μπορείτε να το καθησυχάσετε με το συνηθισμένο τρόπο, ή εάν η κραυγή του είναι αδύναμη ή ασυνήθιστη, μπορεί να είναι σοβαρά άρρωστο. Το αντίθετο είναι επίσης σοβαρό, δηλαδή εάν το μωρό σας φαίνεται δυστυχισμένο και δεν κλαίει, αλλά είναι ασυνήθιστα ανενεργό και δυσκολεύεται να ξυπνήσει, καλέστε τον γιατρό σας.

Όρεξη

Η όρεξη του μωρού σας ποικίλει από μέρα σε μέρα. Αλλά αν είναι πεινασμένο θα πρέπει να τρώει καλά. Ένα μωρό που χάνει το ενδιαφέρον του προς την τροφή του μπορεί να είναι άρρωστο. Επίσης, αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας φτύνει περισσότερο από το συνηθισμένο και αυτό που φτύνει έχει περίεργο χρώμα καλέστε τον γιατρό σας.
Ανώμαλη κινήσεις του εντέρου

Νεαρά βρέφη, κυρίως βρέφη που θηλάζουν, αντιμετωπίζουν συχνά ανώμαλες κινήσεις του παχέος εντέρου. Αλλά αν και τα κόπρανα είναι υγρά, το μωρό σας μπορεί να έχει διάρροια. Παρακολουθείστε τις κινήσεις του εντέρου και δείτε αν η διάρροια συνεχίζεται. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό λαμβάνει αρκετά υγρά, ως συνήθως, ώστε να μην αφυδατωθεί. Το μωρό σας πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον έξι πάνες την ημέρα. Αν δείτε κάτι ανησυχητικό καλέστε το γιατρό.

Δυσκολία στην αναπνοή

Αν η αναπνοή του μωρού σας είναι βαριά ή το μωρό δυσκολεύεται να αναπνεύσει καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Πυρετός

Αν και πυρετός σε ένα μωρό είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι είναι άρρωστο, ο πυρετός συνήθως μόνος του δεν είναι ανησυχητικός. Ένα μωρό μπορεί να έχει χαμηλό πυρετό και να είναι σοβαρά άρρωστο, ή υψηλό πυρετό και να είναι ελαφρώς άρρωστο. Αλλά εάν ένα μωρό κάτω των 3 μηνών έχει πυρετό θα πρέπει να εξετασθεί.