Προσοχή: πριν πάρετε το παιδί στην εκκλησία διαβάστε αυτό

Προσοχή: πριν πάρετε το παιδί στην εκκλησία διαβάστε αυτό

Το αν και το πότε θα πάρεις μαζί σου το παιδί στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα είναι μία προσωπική απόφαση. Όμως καλό είναι πριν ξεκινήσετε να λάβεις υπόψιν κάποια πράγματα ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε αμφότεροι, καθώς το παιδί σου δεν είναι εξοικειωμένο με τις θρησκευτικές τελετουργίες των ημερών του Πάσχα, όπως ήσουν εσύ στην ηλικία του.

Για αρχή επειδή η πολύωρη αναμονή και η πολυκοσμία ενδέχεται να το κουράσουν, μπορείτε να πάτε να ανάψετε ένα κεράκι, αλλά αν δεις ότι το παιδί ζορίζεται και θέλει να φύγει, ακολούθησέ το και μην το πιέσεις.

Η αναπαράσταση του Εσταυρωμένου και η Αποκαθήλωση δεν αποκλείεται  να το τρομάξουν. Αν πάτε να προσκυνήσετε τον Επιτάφιο, παρουσίασέ το ως παραδοσιακό έθιμο, χωρίς να μπεις σε λεπτομέρειες και αν το παιδί δεν θέλει  να αφήσει λουλούδι, ή να τον φιλήσει, ή να περάσει από κάτω, μην το πιέσεις.

Η περιφορά του Επιταφίου

Η περιφορά του Επιταφίου με το κατανυκτικό ύφος της λειτουργίας και τις καμπάνες, που ηχούν πένθιμα ίσως επηρεάσουν το παιδί. Αν πάτε, φρόντισε να το έχεις προετοιμάσει κι αν δεις ότι δυσανασχετεί φύγετε.

Η Αναστάσιμη Λειτουργία είναι χαρμόσυνη, αλλά επειδή γίνεται γύρω στα μεσάνυχτα, δηλαδή αρκετά αργά από πλευράς ώρας για το παιδί φρόντισε εφόσον θα το πάρεις μαζί σου να έχει κοιμηθεί ώστε να είναι ξεκούραστο. Τα βεγγαλικά σε συνδυασμό με την πολυκοσμία ενδέχεται να το κουράσουν και να το τρομάξουν, οπότε φρόντισε να μείνετε μέσα στην εκκλησία ή να βρείτε ένα σημείο να είστε προφυλαγμένοι ή να τα δείτε από μακριά ασφαλισμένοι στο αυτοκίνητό σας.

Βέβαια δεν αποκλείεται το παιδί να σε ξαφνιάσει ευχάριστα και να έχει απολύτως θετική αντίδραση κατά την επαφή του με τις εκκλησιαστικές Λειτουργίες, και να τις απολαύσει.

Έτσι ή αλλιώς φρόντισε να πάρει μια γεύση το παιδί από τα έθιμα του Πάσχα, ανασύροντας μνήμες που έχεις από την παιδική σου ηλικία και πώς το βίωσες εσύ αλλά και παίρνοντάς το μαζί να αγοράσετε τις λαμπάδες για την οικογένεια ή και να τις φτιάξετε, να αγοράσετε σοκολατένια αβγά και κουνέλια, να ζυμώσετε κουλούρια και τσουρέκια, να βάψετε κόκκινα αυγά, να ακούσετε ύμνους όπως το «Ω γλυκύ μου έαρ» κ.ο.κ.

Αν και να είναι δύσκολο να μιλήσεις σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας για τη ζωή του Ιησού και τις τελετουργικές αναπαραστάσεις της, και κυρίως να του εξηγήσεις  τι συμβολίζει το Πάσχα, που εμπεριέχει θάνατο και ανάσταση, ωστόσο μπορείς να του πεις με απλά λόγια ότι είναι η γιορτή της αγάπης, της συγχώρεσης και της ελπίδας.  Οι  άνθρωποι γινόμαστε κάποιες φορές κακοί και μπορεί να βλάψουμε κάποιον χωρίς να το θέλουμε ή να το καταλάβουμε, ωστόσο, ο Χριστός με τον θάνατο και την Ανάστασή του μας έδωσε τη δυνατότητα να πιστέψουμε στη δύναμη της συγχώρεσης, στην αγάπη, την ευτυχία και στην ομορφιά της ζωής. Καλό Πάσχα!

αναδημοσίευση από: tanea.gr