Το πρώτο κούρεμα του μωρού σας!

Το πρώτο κούρεμα του μωρού σας δεν είναι ιατρική διαδικασία και σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το να κόψετε τα μαλλιά του, δεν θα τα κάνει να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.  Είναι καθαρά απόφαση των γονέων.

Τα μωράκια γεννιούνται συνήθως με λίγα μαλλιά, που ή καλύπτουν όλο το κεφαλάκι τους ή είναι μία μικρή τουφίτσα μαλλιών. Αυτή η διαφορά είναι γενετική. Ωστόσο, το να έχει πολλά μαλλιά ως μωράκι δεν αποτελεί εγγύηση για την μη απόκτηση φαλάκρας αργότερα στη ζωή του.

Όπως το δέρμα και τα νύχια τους, τα μαλλάκια είναι απαλά και λεπτά. Και συνήθως πέφτουν τις πρώτες ημέρες, ειδικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού όπως ξαπλώνει το μωρό.

Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να κόψετε τα μαλλάκια του. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις επιθυμίες σας και από την κοινή λογική. 

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα μωρά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους μέσω του κεφαλιού τους. Μετά το πρώτο κούρεμα, προσέξτε να μην το εκθέσετε στο κρύο. 

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πόσες αλλαγές περνούν τα μωρά μετά τη γέννηση. Μόλις συνηθίσουν να ζουν έξω από τη μήτρα, εκτίθενται σε εκατοντάδες νέα ερεθίσματα. Έτσι ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε λίγους μήνες πριν από το πρώτο του κούρεμα. 

Καλό είναι να μην βιαστείτε πριν από τους τρεις τέσσερεις μήνες, για να μπορεί να κρατήσει το κεφαλάκι του μόνο του και ακόμη καλύτερα να περιμένετε όταν μπορεί να καθίσει μόνο του. Έτσι η διαδικασία θα είναι λίγο πιο εύκολη.

Πώς να κόψετε τα μαλλάκια του.

Πολλοί γονείς προτιμούν να τα κόψουν μόνοι τους, άλλοι πάλι προτιμούν το παιδικό κομμωτήριο. 

Το γεγονός είναι ότι, αν απλά θέλετε να κόψετε κάποιες άκρες, χρειάζεστε μόνο ένα ψαλίδι και ένα σταθερό χέρι. Η μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ηλεκτρική μηχανή, και να κανονίσετε έτσι το μέγεθος που θέλετε. Φυσικά ποτέ μην ασκήσετε πίεση στο κεφαλάκι του παιδιού.

Μία καλή στιγμή για να του κόψετε τα μαλλάκια είναι μόλις φάει ή παίζει με τα παιχνίδια του. Και βέβαια δεν χρειάζεται να τα βρέξετε γιατί είναι πολύ λεπτά. 

Πρώτο κούρεμα του μωρού σας. 

Πρώτα η ασφάλεια. Βέβαια δεν είναι κάτι επικίνδυνο, αλλά είναι σημαντικό να λάβετε μερικές προφυλάξεις. Για παράδειγμα, πρέπει να κρατάτε το κεφάλι του σταθερά για να μην κάνει κάποια απότομη κίνηση. Η παρουσία ακόμη ενός προσώπου δίπλα σας είναι απαραίτητη τουλάχιστον για την πρώτη φορά. 

Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το ψαλίδι ή τη μηχανή μακριά από το παιδάκι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το μικρό σας κινείται πλέον μόνο του χωρίς βοήθεια.

Περιμένετε τη σωστή στιγμή. Ο ήχος της μηχανής ή η κίνηση του ψαλιδιού, μπορεί να είναι ενοχλητικός για τα μωρά. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ πιο εύκολο να κόψετε τα μαλλιά του παιδιού όταν είναι ήρεμο. Εάν είναι ανήσυχο ή κλαίει, αφήστε το για άλλη φορά. 

Βάλτε μία πετσέτα στους ώμους του. Και θα μπορούσατε να το κάνετε μπάνιο μετά το κούρεμα. 

Φυσικά απαγορεύονται τα ξυράφια. Αυτό δεν χρειάζεται να το πει κάποιος ειδικός!

Σμηγματόρροια του τριχωτού του κεφαλιού. (Νινίδα μωρού) και κούρεμα. 

Η νινίδα μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. 

Κανείς δεν ξέρε τι το προκαλεί, αλλά αυτό που είναι σαφές είναι, ότι είναι εντελώς ακίνδυνο. Μπορεί να μοιάζει με πιτυρίδα αλλά γενικά έχει κιτρινωπό χρώμα. 

Αν και αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το πρώτο του κούρεμα, μερικές φορές το στρώμα αυτό μπορεί να κολλήσει στο δέρμα του. 

Γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν αποφασίσετε να το κουρέψετε. Χρησιμοποιώντας μία μαλακή βούρτσα, τρίψετε απαλά το κεφαλάκι του. Βοηθά στην απομάκρυνση της νινίδας.  

Τελικά μην βιαστείτε. Αφήστε τα μαλλάκια του να μεγαλώσουν. Μπορεί να καμαρώσετε όμορφες μπούκλες ή ίσια μεταξένια μαλλάκια. Έχετε καιρό! Και από απόψεως υγείας δεν κερδίζετε κάτι.