Προβλήματα με τον ύπνο του μωρού

Προβλήματα με τον ύπνο του μωρού

Ο ύπνος του μωρού, ιδίως το βράδυ, είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς. Πραγματικά το ένα τρίτο των παιδιών έχει κάποιο πρόβλημα στον ύπνο, με αποτέλεσμα να τυραννάει τους γονείς του, αλλά και το ίδιο να μην ξεκουράζεται αρκετά!

Μετά από μελέτες οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς κάνουν έξι βασικά λάθη, στο ζήτημα του ύπνου, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Όλοι συμφωνούν, ότι μερικές απλές αλλαγές στο περιβάλλον και στην ρουτίνα της διαδικασίας του ύπνου, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Και βέβαια όταν επιτύχετε να πηγαίνει το παιδί για ύπνο στην ώρα του και να κοιμάται όλο το βράδυ, έχετε ένα ξεκούραστο και χαρούμενο παιδί και μία ξεκούραστη και χαρούμενη οικογένεια!

1. Λάθος. Βάζουμε το παιδί για ύπνο πολύ αργά.

Σήμερα, τα παιδιά της σχολικής ηλικίας κοιμούνται μία ώρα λιγότερο κάθε νύχτα, από τον προηγούμενο αιώνα. Και λιγότερο από τους γονείς τους, όταν αυτοί μεγάλωναν. Στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία τα παιδιά σήμερα κοιμούνται λιγότερο από τις δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα.

Ίσως δεν έχετε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου για το μικρό σας, ή γυρίζοντας αργά από τη δουλειά θέλετε να παίξετε λίγο ακόμη μαζί του. Όμως όταν πηγαίνουν στο κρεβάτι αργά, παθαίνουν υπερκόπωση. Τότε δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να κοιμηθούν και ξυπνούν πολύ πιο νωρίς. Το υπερφορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών σήμερα, τα αναγκάζει να μην κοιμούνται αρκετά. Αυτό όμως δεν είναι καλό.

Καλή συνήθεια. Ορίστε τακτικές ώρες ύπνου και επιμείνατε σε αυτές.

Μην περιμένετε να αρχίσει να τρίβει τα μάτια του ή να χασμουριέται ή να κλαψουρίζει. Τότε είναι αργά. Βάλτε το στο κρεβάτι νωρίτερα. 15 ή 20 λεπτά παραπάνω ύπνου μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ασφαλώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όμως οι μελέτες έδειξαν ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά χρειάζονται 12 ώρες ύπνου την νύκτα, τα λίγο μεγαλύτερα (προσχολικής ηλικίας) γύρω στις 13 εάν παραλείπει κάποιο υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας, και τα μεγαλύτερα παιδιά 10 με 11 ώρες. Υπολογίστε τι ώρα πρέπει να σηκωθεί το πρωί και κανονίστε αναλόγως το πρόγραμμα του.

2. Λάθος. Μη στηρίζεστε στην κίνηση.

Πόσες φορές δεν έτυχε να πάρετε μια ανάσα, βλέποντας το μικρό σας να αποκοιμιέται στην κούνια του ή στο αυτοκίνητο. Αυτές οι υπέροχες στιγμές συμβαίνουν όταν δεν το περιμένετε.

Όμως πολύ γονείς, πέφτουν στην παγίδα της κίνησης. Δηλαδή αν το παιδί κοιμάται πάντα με κίνηση, βόλτα με το καροτσάκι του ή με το αυτοκίνητο, δεν κοιμάται καλά και βαθιά. Μοιάζει σαν τον ύπνο που κάνει ένας ενήλικας στο αεροπλάνο.

Καλή συνήθεια. Χρησιμοποίησε την κίνηση για ηρεμία και όχι για ύπνο.

Δεν είναι κακό να ηρεμίσετε το μικρό σας με μία βόλτα. Μόλις όμως κοιμηθεί σταματήστε αμέσως τη βόλτα ή το κούνημα. Το παιδάκι έχει έτσι καλύτερη ποιότητα ύπνου. Μην έχετε ενοχές. Αν αποκοιμηθεί στη βόλτα σας με το αυτοκίνητο, απλώς απολαύστε τις στιγμές ησυχίας.

3. Λάθος. Υπερδιέγερση.

Τα παιχνιδάκια που κρεμάμε συνήθως στην κούνια του μωρού με φωτάκια και μουσική, δεν έχουν το αποτέλεσμα που περιμένουμε. Προκαλούν υπερδιέγερση στα μικρά. Ακόμη και τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά αν έχουν πολλά παιχνίδια στο κρεβάτι τους και γενικά πράγματα που τους αποσπούν την προσοχή τους, δεν θα μπορέσουν να κοιμηθούν ήρεμα.

Καλή συνήθεια. Χαμηλώστε τα φώτα και μην επιτρέπεται καμία δραστηριότητα την ώρα του ύπνου.
Εάν το μικρό σας δεν έχει ακόμη αναπτύξει το αίσθημα του φόβου στο σκοτάδι, προτιμήστε να είναι το δωμάτιο του σκοτεινό.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να έχουν ένα φωτάκι νύκτας στο δωμάτιο τους, αλλά μην επιτρέψετε τηλεόραση, computer κλπ. Ακόμη και αν θέλει να αποκοιμηθεί με το αγαπημένο του DVD, θα χάσει οπωσδήποτε μισή ώρα απαραίτητου ύπνου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άσχημα την επόμενη μέρα του.

4. Λάθος. Παράλειψη της ρουτίνας του ύπνου

Ίσως, μπορούμε να σκεφτούμε ότι με το μωράκι μας, η διαδικασία του ύπνου, μπάνιο, γάλα, νανούρισμα δεν είναι απαραίτητη. Αλλά η κατάληξη της δραστηριότητας της ημέρας στο να σβήσετε το φως για να ετοιμαστεί το μικρό σας για ύπνο, είναι απαραίτητη.

Οι γονείς των μεγαλύτερων παιδιών κάνουν λάθος να νομίζουν ότι δεν χρειάζεται πια η τακτική αυτή. Ακόμη και τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, χρειάζονται να ακολουθούν ένα πρόγραμμα. Διαφορετικά δεν κοιμούνται αρκετά.
Καλή συνήθεια. Ήρεμη «τελετουργία» ύπνου.

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, η ήρεμη διαδικασία για να πάει στο κρεβάτι του είναι πολύ σημαντική. Στο μωράκι π.χ. το μπάνιο του, η πυτζάμα και τα χάδια θα το βοηθήσουν πολύ. Για τα μεγαλύτερα παιδιά το μπάνιο, η ανάγνωση βιβλίου και ήρεμη μουσική είναι αρκετά. Κάθε οικογένεια, σύμφωνα με το χαρακτήρα και την ηλικία του παιδιού, μπορεί να δημιουργήσει την δική της τελετουργία ύπνου! Απλά βήματα που συμβαίνουν στον ίδιο χώρο, με την ίδια σειρά, την ίδια ώρα, περίπου.

5. Λάθος. Ασυνέπεια

Μερικές φορές που είναι πραγματικά εκνευρισμένο το παιδάκι σας, μπορεί να ξαπλώσετε μαζί του στο κρεβάτι μέχρι να αποκοιμηθεί. Η να του επιτρέψετε να έρθει στο δικό σας κρεβάτι στη διάρκεια της νύκτας.
Αυτό δεν είναι σωστό. Πολλοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να κοιμούνται μαζί τους , αλλά πολύ συχνά καταλήγουν στο να μην μπορεί το παιδί να κοιμηθεί μόνο του. Επίσης καταλαβαίνει πολύ καλά, ότι όταν επιμείνει θα γίνει το δικό του.

Καλή συνήθεια. Ορίστε όρια για το που πρέπει να κοιμηθεί

Εάν συνηθίζει να έρχεται συχνά στο κρεβάτι σας, εξηγήστε ήρεμα αλλά αποφασιστικά ότι είναι ώρα για ύπνο στο δικό του κρεβάτι. Μην υποχωρήσετε! Φυσικά αν είναι άρρωστο ή φοβάται μια δυνατή καταιγίδα θα μείνετε κοντά του. Αλλά πρέπει να γυρίσετε στο κρεβάτι σας μόλις αυτά περάσουν.

6. Λάθος. Πηγαίνοντας από την κούνια στο μεγάλο κρεβάτι, πολύ νωρίς.

Το μικρό σας έγινε δύο ετών! Και θέλετε να το γιορτάσετε με την αγορά του χαριτωμένου κρεβατιού που βρήκατε και μάλιστα σε καλή τιμή. Αλλά μόλις κάνατε την αλλαγή το παιδάκι σας σηκώνετε όταν κλείνουν τα φώτα και έρχεται σε σας στο μέσον της νύχτας. Γιατί; Πριν από την ηλικία των 3 ετών, πολλά παιδιά δεν είναι απλά έτοιμα να εγκαταλείψουν την ασφάλεια της κούνιας για το μεγαλύτερο κρεβάτι.

Καλή συνήθεια. Περιμένετε με υπομονή έως ότου είναι έτοιμο για ένα μεγάλο κρεβάτι.

Στην ηλικία των 3 ετών, ίσως είναι ώρα να πάει από την κούνια στο κρεβάτι του. Όμως αν δεν μπορεί ακόμη να προσαρμοστεί, δώστε του απλά λίγο χρόνο. Είναι το ίδιο όταν προσωρινά γυρίζουμε στην πάνα, γιατί δεν τα κατάφερε με την τουαλέτα, έτσι και η επιστροφή στην κούνια δεν είναι αποτυχία. Χρειάζεται ακόμη λίγο χρόνο. Είναι σίγουρο ότι θα το ζητήσει μόνο του. Έχετε απλά υπομονή.