Σωστή θέση για το μωρό, στο κάθισμα του αυτοκινήτου

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας να κοιμάται στο κάθισμα στο αυτοκίνητο, χωρίς να το παρακολουθείτε συνεχώς.

Το κάθισμα του αυτοκινήτου για το μωράκι σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα προϊόντα που μπορείτε να έχετε. Δεν είναι μόνο κάτι που απαιτεί ο νόμος όταν είστε στο αυτοκίνητο, είναι η ασφάλειά του, η ευημερία του και επίσης έχει την ικανότητα να σώσει τη ζωή του μικρού σας σε κάποιο ατύχημα.

Όμως, πρόσφατες μελέτες θέτουν υπό αμφισβήτηση αν είναι ασφαλές να επιτρέπεται στα παιδιά να κοιμούνται στο καθισματάκι τους. Συγχρόνως συμβουλεύουν τους γονείς να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν χειμωνιάτικα μπουφάν και τοποθετούν το παιδάκι στο κάθισμά του.

Βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να κυκλοφορείτε με το αυτοκίνητο και να μην είναι το παιδί στο ειδικό του κάθισμα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα τους, όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο, το παιδικό αυτό κάθισμα δεν θεωρείται πλέον ως το κατάλληλο μέρος για να αφήσετε το παιδί να κοιμηθεί.

Όλοι βέβαια ξέρουμε ότι οι περισσότερες μητέρες το έχουν κάνει και τώρα μπορεί να ανησυχούν. Όμως απλά χρειάζεται προσοχή:

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ιμάντες του καθίσματος θα κρατήσουν το μωρό ακίνητο στη διάρκεια της διαδρομής. Και βεβαίως οι ιμάντες παρέχουν ασφάλεια, βοηθώντας στην αποφυγή τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος. Αλλά το κάθισμα δεν μπορεί να προσέχει το μωρό σας! Δεν μπορείτε απλά να το τοποθετήσετε και να το αφήσετε χωρίς να το παρακολουθείτε.

Πρέπει να είστε σίγουροι ότι το παιδί είναι άνετα, η πάνα του στεγνή, δεν πεινάει και δεν ζαλίζεται. Και όλοι γνωρίζουμε ότι οι βόλτες με το αυτοκίνητο κάνουν τα παιδιά να κοιμούνται.

Είναι λοιπόν δυνατόν να μείνουν ξύπνια;

Μάλλον όχι, ιδίως αν είναι μακρινή διαδρομή. Μπορεί να πάρει ένα υπνάκο για να περάσει πιο εύκολα ο χρόνος και να μην βαρεθεί.

Όμως η ασφάλειά του έρχεται πρώτη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η θέση στην οποία βρίσκεται το μωρό στο κάθισμά του παίζει έναν τεράστιο ρόλο στο αν κινδυνεύει ή όχι. Και φυσικά αν ένα μωρό μείνει στο κάθισμα χωρίς την επίβλεψη ενός ενήλικα, θα μπορούσε εύκολα να γύρει το κεφαλάκι του αρκετά ώστε να μπλοκάρει τους δικούς του αεραγωγούς.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χρήση του καθίσματος είναι απαραίτητη και πάρα πολύ σημαντική. Όμως ο κίνδυνος υπάρχει όταν το παιδάκι κοιμάται χωρίς επίβλεψη σε άσχημη θέση.

Συγκεκριμένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες, αποκάλυψε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ασφυξίας όταν κοιμούνται στο κάθισμά τους. Όμως αυτός ο κίνδυνος εξουδετερώνεται 100% όταν ένας ενήλικας προσέχει αν αναπνέει το παιδάκι του εύκολα.

Μερικές φορές μπορεί να σκεφτείτε να φέρετε το μωρό στο κάθισμά του μέσα στο σπίτι για να μην το ξυπνήσετε. Αυτό είναι λάθος.

Σε πρόσφατη μελέτη 40 περιπτώσεων αιφνίδιου σύνδρομου θανάτου νεογνών, οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 23% των παιδιών ήταν στο κάθισμα του αυτοκινήτου όταν εμφανίστηκαν συμπτώματα.

Στη μελέτη, 8 από τα 9 παιδιά που το παρουσίασαν είχαν κοιμηθεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου ενώ ταξίδευαν. Τα μωρά αυτά, άρχισαν να μην αναπνέουν καλά επειδή ήταν καθισμένα σε κεκλιμένη ή ημι-όρθια θέση και τα συμπτώματα ήταν δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία των μυών και γαλαζωπό χρώμα στο δέρμα τους.

Όμως οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι, αν και τα μωρά παρουσίασαν τα συμπτώματα του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ανταποκρίθηκαν θετικά στις τεχνικές καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης στο ιατρικό κέντρο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Συστάσεις.

Είναι σημαντικό να προσέχετε το παιδί σας ανά πάσα στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι δεν έγειρε μπροστά. Προσοχή, το σαγόνι να μην ακουμπά ποτέ στο στήθος του.

Αποφύγετε να έχετε το παιδί στο κάθισμα του αυτοκινήτου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το σηκώσετε όταν φτάσετε στον προορισμό σας και να το βάλετε σε ασφαλέστερη θέση.

Οι ειδικοί επίσης συστήνουν ότι σε περίπτωση μακρινών διαδρομών καλό είναι να σταματάτε και να παίρνετε το μωράκι σας αγκαλιά, για να ξεκουράζετε λίγο από το κάθισμά του.

Ποτέ δεν αφήνετε το μωρό στο κάθισμα του αυτοκινήτου χωρίς να το επιβλέπετε. Αν καταλάβετε ότι δυσκολεύεται λίγο να αναπνεύσει πάρτε το αγκαλιά κουνήστε το και χτυπήσετε λίγο ήρεμα την πλάτη του.

Και φυσικά αν χρειαστεί πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Δεν χρειάζεται φυσικά πανικός από τους γονείς. Το κάθισμα του αυτοκινήτου είναι σημαντικό και απαραίτητο. Αλλά η προσοχή των γονέων στο μωρό είναι επίσης κάτι που δεν διαπραγματεύεται. Και όχι μόνο στο αυτοκίνητο, αλλά παντού.