«Σπείρα Σπείρα με σπιρούνια»

DSC 0067Η νέα παιδική μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου.

Σε συνέχεια των δύο πολύ επιτυχημένων τριετών κύκλων παραστάσεων για παιδιά, «Η συνωμοσία των λουκουμάδων» και «Ένα σπίτι παραμύθια»,  που λάτρεψαν παιδιά και γονείς, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου συναντιούνται ξανά στη δημιουργία μιας καινούριας μουσικής παιδικής παράστασης.

Τα παραμύθια, οι μύθοι και οι παραβολές υπάρχουν στην καθημερινή  ζωή των παιδιών και είναι αυτά  που τα διασκεδάζουν, τα διδάσκουν και  τα ψυχαγωγούν, αποκαλύπτοντάς τους αλήθειες και γνώμες, νοήματα και ιδέες.  Αυτό το στοιχείο υπάρχει έντονο στα τέσσερα καινούρια παραμύθια. Το πολύτιμο όμως στοιχείο είναι η μουσική, η οποία όταν υπάρχει στο θέατρο, τα παιδιά γίνονται δέκτες πλούτου γνώσεων και τέχνης.

Το παιδικό μουσικό θέατρο κατέχει ξεχωριστή θέση στον κόσμο της ψυχαγωγίας, καθώς εκτός από την εκπαιδευτική-διδακτική δράση του, παρασύρει το παιδί-θεατή στη γιορτή της μουσικής και της θεατρικής  πρακτικής.

Οι δύο δημιουργοί ξέρουν καλά το είδος του μουσικού θεάτρου και οι παραστάσεις τους όλες χαρακτηρίζονται από  υψηλή αισθητική και  μουσική πρωτοτυπία. Με την εκπαιδευτική πεντάδα των ηθοποιών και τραγουδιστών, της ομάδας  ελληνικού μουσικού θεάτρου «Σπείρα Σπείρα», χτίζουνε  μια νέα περιπέτεια στον κόσμο των παραμυθιών.

«Σπείρα Σπείρα με σπιρούνια» είναι ο τίτλος της καινούριας παράστασης. Τέσσερις δραστήριοι μαθητές και μια δασκάλα ανοίγουν τις πόρτες στην ξέφρενη περιπέτεια του παράξενου κόσμου τεσσάρων παραμυθιών, γνωστών μύθων αλλά και πρωτότυπων αποδόσεων.

Διασκευάζοντας το λιμπρέττο οι δύο δημιουργοί, δημιουργούν μία μουσική παράσταση, χρησιμοποιώντας μοτίβα από την κλασική, τη χιπ – χοπ, ακόμη και τη λαϊκή μουσική.

Τα τέσσερα παραμύθια που διαλέχτηκαν για να γίνει το καινούριο λιμπρέττο  είναι:

O ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ -λαϊκό παραμύθι-(περιγράφεται η αδικία σε μια κλασική περίπτωση κληρονομιάς)
Ο ΨΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ – λαϊκό παραμύθι – (περιγράφεται το ελάττωμα της πλεονεξίας)
ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΣΤΡΩΣΟΥ – των αδερφών GRIMM – (τρία αδέρφια διδάσκονται την επιβίωση και αντιμετωπίζουν με θάρρος τις δυσκολίες του βίου)
Η ΑΣΠΡΗ ΧΗΝΑ – λαϊκό παραμύθι – (η εργασία και η συλλογικότητα φέρνουν την ευτυχία)

Οι ηθοποιοί αρχίζουν την παράσταση μαζί με τα παιδιά, μαθαίνοντάς τους  ένα πρωτότυπο παραμύθι της Λίνας Νικολακοπούλου, για το πώς «μαγειρεύουμε» ένα παραμύθι.

Η δράση των παραμυθιών εξελίσσεται αυτόνομη και το ενωτικό  μεταξύ τους σημείο είναι ένας αφηγηματικός καμβάς, ο οποίος συνδέει τη ροή, στη διάρκεια του οποίου τα παιδιά  διαδραστικά συμμετέχουν στην εξέλιξη και στην πλοκή των παραμυθιών. Βάση και οδηγός του θεάματος είναι όλα να είναι εμφανή, τίποτα να μη γίνεται κρυφά από το παιδί. Οι ηθοποιοί αλλάζουν ευφάνταστα  ρόλους, κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα, περνώντας από τον έναν μύθο στον άλλο. Η μουσική παίζεται ζωντανά εκτός από τους μουσικούς και από τους ίδιους τους ηθοποιούς, μετατρέποντας τα σώματά τους σε μουσικά όργανα.

«ΧΕΛΩΝΑ»   Δεκελέων  24-26, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)