Συμβουλές για τους χωρισμένους γονείς.

monaxikos goneas sΗ ανατροφή του παιδιού θυμίζει ταξίδι στον ωκεανό, με φουρτούνες, καταιγίδες, μανιασμένα κύματα αλλά και υπέροχη ηλιόλουστη ηρεμία. Είναι αρκετά δύσκολο το να μεγαλώνεις ένα παιδί με τον σύντροφό σου, αλλά όταν είσαι μόνος ή μόνη η δυσκολία είναι τεράστια. Όμως αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Μοναχικοί γονείς ανατρέφουν με χαρά και επιτυχία τα παιδιά τους. 

Ωστόσο μερικές συμβουλές, είναι πάντα χρήσιμες:

Φροντίστε τον εαυτό σας.

Είναι απαραίτητο να μην ξεχνάμε τον εαυτό μας. Να μη ξεχνάμε να τρώμε και να κοιμόμαστε. Ο μοναχικός γονέας που δεν έχει την βοήθεια του ή της συντρόφου του, έχει ανάγκη από καλό φαγητό, αρκετό ύπνο και λίγη άσκηση όταν αυτό είναι δυνατό. Αφήνουμε το αυτοκίνητο και πηγαίνουμε στο super market με τα πόδια και το μωρό μας στο καροτσάκι του. Δεν πειράζει αν το σπίτι είναι ακατάστατο. Η δική μας ξεκούραση είναι πιο σημαντική από αυτό.

Ενώστε τις δυνάμεις σας

Περνάτε ένα όμορφο πρωινό Σαββάτου στην παιδική χαρά. Προσοχή όμως. Μην μένετε μόνοι το βράδυ στο σπίτι, παρέα μόνο με το μωρό σας. Προσπαθήστε να βρείτε και άλλους γονείς που είναι στην ίδια θέση με σας. Ασφαλώς υπάρχουν μοναχικοί γονείς σαν εσάς που και αυτοί θέλουν συντροφιά.

Δημιουργήστε μία κοινότητα

Μία ισχυρή κοινότητα μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και μία αίσθηση ότι ανήκω κάπου. Είναι το καλύτερο αντίδοτο στην απομόνωση που προήλθε από το γεγονός του μοναχικού γονέα. Μην περιοριστείτε και επικεντρωθείτε μόνο στους μοναχικούς γονείς. Δημιουργήστε ένα μεγάλο κύκλο γνωριμιών. Το να έχεις ένα ευρύ κοινωνικό κύκλο είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Εάν είστε εσωστρεφής τύπος οι κοινωνικές σχέσεις είναι δύσκολες. Όμως πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε. Στην αρχή είναι περίεργο ακόμη και να πεις ότι είσαι μοναχικός γονέας. Σιγά- σιγά όμως με προσπάθεια βγαίνεις από αυτό το τέλμα και γίνεσαι κοινωνικός έστω και μόνο από καθαρή ανάγκη.

Οι καλές κοινωνικές σχέσεις και η συντροφιά με άλλες οικογένειες με παιδιά, θα βοηθήσουν πάρα πολύ αργότερα και στα σχολικά χρόνια. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η κοινωνική απομόνωση είναι καταστροφική όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τα ίδια τα παιδιά.