Τα 10 σημαντικά σημάδια της ενσυναίσθησης

Τα 10 σημαντικά σημάδια της ενσυναίσθησης

Ανακαλύψτε αν είστε ένα πολύ ευαίσθητο άτομο.

Το σήμα κατατεθέν του ατόμου που θεωρείται ότι έχει ενσυναίσθηση, είναι ότι αισθάνεται και απορροφά τα συναισθήματα ή και τα σωματικά συμπτώματα των άλλων ανθρώπων, λόγω της υψηλής ευαισθησίας του. Φιλτράρει τον κόσμο μέσα από τη διαίσθησή του.

Σαν ψυχίατρος, (Dr. Judith Orloff) και έχοντας αυτή την ικανότητα και εγώ, ξέρω τις προκλήσεις του να είσαι ένα πολύ ευαίσθητο άτομο.

Όταν συγκλονίζεσαι με τις επιπτώσεις αγχωτικών συναισθημάτων, μπορεί να οδηγηθείς σε κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, χρόνια κούραση, υπερβολές στο φαγητό, το σεξ και τα ναρκωτικά και πολλά σωματικά συμπτώματα που αψηφούν την παραδοσιακή ιατρική διάγνωση.

Όμως το πρόσωπο αυτό δεν έχει ανάγκη να αισθάνεται τόσο πολύ τους άλλους και να επιβαρύνεται από τη στιγμή που μαθαίνει πώς να ισορροπεί τον εαυτό του. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσει ότι είναι ένα πολύ συναισθηματικό πρόσωπο που είναι σε θέση να ταυτίζεται με την ψυχική κατάσταση των άλλων.

Τεστ απιστίας. Κάντε το ψυχολογικό τεστ και βρείτε τις απαντήσεις

Δείτε πιο κάτω τα σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου αυτού:

1. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα.
Είναι δοτικοί, πνευματικά ανοικτοί και καλοί ακροατές. Είναι πάντα δίπλα σας. Αλλά μπορεί εύκολα να πληγωθούν τα αισθήματά τους. Οι άλλοι λένε ότι είναι πολύ ευαίσθητοι και πρέπει να σκληρύνουν.

2. Απορροφούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.
Είναι πρόσωπα ιδιαίτερα προσαρμοσμένα στις διαθέσεις των άλλων ανθρώπων, καλές ή κακές. Αισθάνονται τα πάντα, μερικές φορές με ακραίο τρόπο. Παίρνουν αρνητικότητα όπως θυμό ή άγχος γεγονός που είναι κουραστικό. Εάν έχουν γύρω τους ειρήνη και αγάπη, το σώμα τους το αισθάνεται και ανθίζουν.

3. Πολλοί είναι εσωστρεφείς.
Δεν είναι άνετοι στο μεγάλο πλήθος, πράγμα που μπορεί να ενισχύσει την ενσυναίσθησή τους. Τείνουν να είναι εσωστρεφείς και προτιμούν τις μικρότερες ομάδες ή την επαφή με ένα πρόσωπο. Ακόμη και αν είναι εξωστρεφείς προτιμούν να περιορίσουν το χρόνο που θα είναι σε ένα πάρτι ή με πολύ κόσμο.

4. Είναι εξαιρετικά διαισθητικοί.
Βιώνουν τον κόσμο μέσα από τη διαίσθησή τους. Είναι σημαντικό γι’ αυτούς να αναπτύξουν τη διαίσθησή τους και να ακούσουν το ένστικτό τους για τους άλλους. Αυτό τους βοηθά να βρουν θετικές σχέσεις και να αποφύγουν τα ενεργειακά βαμπίρ!

5. Χρειάζονται χρόνο μόνοι τους.
Επειδή είναι πολύ δοτικοί, όταν είναι με άλλα άτομα μπορεί να χαθεί η ενέργεια τους, γι’ αυτό έχουν ανάγκη σε τακτά χρονικά διαστήματα να μένουν μόνοι για να φορτίζουν τις μπαταρίες τους. Ακόμη και μία μικρή απόδραση αποτρέπει την συναισθηματική υπερφόρτωση. Θέλουν πάντα να έχουν το αυτοκίνητό τους όταν πάνε κάπου, για να μπορούν εύκολα να φεύγουν όταν θέλουν.

6. Μπορεί να αισθανθούν συγκλονισμένοι σε μία προσωπική σχέση.
Πάρα πολύ συντροφικότητα μπορεί να τους είναι δύσκολη. Για να μπορεί να αποφύγουν τις πολύ οικείες σχέσεις. Κατά βάθος το φοβούνται για να μην χάσουν τη ταυτότητά τους. Για τα άτομα αυτά, η παραδοσιακή σχέση του ζευγαριού, πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.

7. Είναι στόχοι για τα ενεργειακά βαμπίρ.
Η ευαισθησία τους καθιστά ιδιαίτερα εύκολα «θύματα» για τα ενεργειακά βαμπίρ, των οποίων ο φόβος ή οργή μπορεί να υποσκάψει την ενέργεια και την ειρήνη του μυαλού τους. Τα βαμπίρ κάνουν κάτι περισσότερο από το να στραγγίξουν τη φυσική ενέργεια. Τα ιδιαίτερα επικίνδυνα άτομα όπως οι ναρκισσιστές, (δεν έχουν ενσυναίσθηση και ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους) μπορούν να τους κάνουν να πιστέψουν ότι είναι ανάξιοι και απωθητικοί.

8. Αναζωογονούνται στη φύση.
Η γεμάτη με εργασία και υποχρεώσεις ημέρα είναι πάρα πολύ για ένα τέτοιο άτομο. Ο φυσικός κόσμος το τρέφει και το αναζωογονεί. Το βοηθά να απελευθερώσει τα βάρη του και να βρει καταφύγιο στην παρουσία του πράσινου, του ωκεανού, και γενικά στη φύση.

9. Έχουν εξαιρετικά συντονισμένες αισθήσεις.
Τα νεύρα τους μπορεί να «σπάσουν» από τον θόρυβο, τις μυρωδιές ή την υπερβολική ομιλία.

10. Έχουν μία τεράστια καρδιά, αλλά μερικές φορές δίνουν πάρα πολλά.
Προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο των άλλων.
Ένας άστεγος κρατά μια πινακίδα που λέει «πεινάω» σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση.
Ένα πληγωμένο παιδάκι.
Ένας απελπισμένος φίλος.
Είναι φυσικό να θέλει να τους βοηθήσει, και να απαλύνει τον πόνο τους.
Αλλά δεν σταματά εκεί.
Θα προσπαθήσει να το αναλάβει, και ξαφνικά είναι αυτός που αισθάνεται στραγγισμένος ή αναστατωμένος, ενώ αισθάνθηκε καλά πιο πριν.

Ψυχολογικό τεστ: Πόσο ταιριάζετε ερωτικά

Έτσι λοιπόν, τα πρόσωπα αυτά με ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση, για να προστατεύουν τον εαυτό τους, πρέπει να χρησιμοποιούν κάποιες στρατηγικές, όπως σωστή διαχείριση του χρόνου, θέτοντας όρια, κάνοντας διαλογισμό και βγαίνοντας έξω στη φύση. Η ενσυναίσθηση είναι ένα «δώρο» στη ζωή του ατόμου, αλλά συγχρόνως πρέπει να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του.

Έχει και αυτό ανάγκες.

Πηγή www.psychologytoday.com