Τα πολύτιμα οφέλη του βρεφικού μασάζ

Τα πολύτιμα οφέλη του βρεφικού μασάζ

Το καλό και σωστό μασάζ δεν είναι ευεργετικό και καλοδεχούμενο μόνο από τους ενήλικες. Τα μωράκια επίσης το απολαμβάνουν και τους κάνει καλό. Αυτό συμβαίνει γιατί από τις πέντε αισθήσεις, η αφή είναι η πιο ανεπτυγμένη κατά τη γέννηση και όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν και δηλώνουν ότι το βρεφικό μασάζ έχει τεράστια οφέλη στην ανάπτυξη και την ευδαιμονία των μωρών.

Πως λοιπόν μπορεί να τους κάνει καλό; Τα ανακουφίζει από τους πόνους της κοιλιάς και των δοντιών τους, τονώνει τους μύες και τα ηρεμεί όταν είναι εκνευρισμένα. Βοηθά επίσης το μωρό να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.

Και ας μην  ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα χάδια κάνουν το δεσμό σας με το νεογέννητο μωράκι πιο δυνατό. Και βοηθούν να βρείτε και εσείς ηρεμία και ισορροπία.

Μπορείτε να ξεκινήσετε από την πρώτη ημέρα που θα γυρίσετε στο σπίτι. Ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να το δοκιμάσει και αυτός. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να δεθεί και ο ίδιος με το μωρό του.

Πριν λοιπόν αρχίστε πρέπει να προσέξετε:

Βάλτε το μασάζ στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Προσπαθήστε να είναι περίπου την ίδια ώρα, για να το περιμένει και να το απολαμβάνει. Πια στιγμή είναι η καλύτερη; Δεν υπάρχει μία πιο κατάλληλη ώρα. Γενικά, διαλέξτε ένα διάστημα που δεν είστε πνιγμένη (πρέπει να μαγειρέψετε, να βάλετε πλυντήριο) και δεν είναι ώρα φαγητού του μωρού σας, ή έχει μόλις φάει.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα λάδι για μασάζ, διαλέξτε με προσοχή ένα κατάλληλο για μωρό, άοσμο από φρούτα ή φυτικό έλαιο. Μία ελαφριά λοσιόν θα κάνει τα χέρια σας να γλιστρούν πιο εύκολα στο δερματάκι του μωρού. Καλή επιλογή είναι αυτές που περιέχουν καρύδα, κανόλα, καλαμπόκι, ελιές, σπόρους σταφυλιών, βερίκοκο, αβοκάντο. Αυτά τα έλαια απορροφώνται  εύκολα από το δέρμα του μωρού και δεν είναι επικίνδυνα αν γλύψει κάποιο δακτυλάκι. Αποφύγετε αυτά που περιέχουν ουσίες από ξηρούς καρπούς για την πιθανότητα αλλεργίας.

Διαλέξτε ένα μέρος του σπιτιού που να αισθάνεστε άνετα εσείς και το μωρό, να μην κάνει κρύο και κρυώσει όπως θα είναι χωρίς ρουχαλάκια. Προσθέστε μία ήρεμη μουσική ή μιλήστε και τραγουδήστε στο μωράκι σας.

Ακολουθήστε τη διάθεση του μωρού. Κανένας δεν θέλει να τον αγγίζουν, αν δεν έχει διάθεση. Ισχύει το ίδιο και για το μωρό σας. Αν δείτε ότι δυσανασχετεί όταν το αγγίζετε αφήστε το για αργότερα.  Και μην ξεχνάτε ότι δεν χρειάζεται κάθε φορά να του κάνετε μασάζ σε όλο το κορμάκι του.

Προσέξτε να είναι οι κινήσεις σας πολύ απαλές. Και μία λεπτομέρεια, χαϊδεύοντας το κορμάκι του μακριά από την καρδιά (από τον ώμο προς τον καρπό για παράδειγμα) χαλαρώνει και είναι καλό για να κοιμηθεί. 

Δείτε τώρα κάποιες κινήσεις για να ξεκινήσετε:

Γάμπες και πατούσες. Κρατήστε τη φτέρνα του με το ένα χέρι, με το άλλο ξεκινήστε από την κορυφή του μηρού και σιγά- σιγά κατεβαίνετε προς τον αστράγαλο, πιέζοντας ελαφρά την γάμπα του. Μετά κάντε το αντίθετο, αρχίστε από τον αστράγαλο προς τον μηρό του. Μετά τρίψτε τα δακτυλάκια του μαλακά, οι ίδιες κινήσεις είναι καλές και για τα μπράτσα και τα χέρια του.

Κεφάλι. Ξεκινήστε με τα χέρια σας στις δύο πλευρές του κεφαλιού του, στη συνέχεια κατεβάστε τα χέρια σας σιγά-σιγά στις δύο πλευρές του κορμιού του από το κεφάλι προς τα δάκτυλα των ποδιών του. Μετά κάντε μικρούς απαλούς κύκλους με τα δάκτυλά σας στο κεφάλι του.

Πρόσωπο. Ενώστε τα χέρια σας στο μέτωπό του, σαν να προσεύχεστε, και πιέστε απαλά προς τα έξω. Και μετά με τον αντίχειρά σας χαϊδέψτε απαλά τα μάγουλα του.

Στήθος. Διπλώστε τα χέρια σας στο στήθος του μωρού, στη συνέχεια σπρώξτε προς τα πλάγια σαν να θέλετε να ισιώσετε τις σελίδες ενός ανοικτού βιβλίου.

Κοιλιά. Με τις άκρες των δακτύλων σας, σχεδιάστε ένα οβάλ σχήμα κάτω από τον αφαλό του, στη συνέχεια «περπατήστε» τα δάκτυλά σας από τη μια πλευρά της κοιλιάς του στην άλλη σαν να σχηματίζετε ένα Χ.

Πλάτη. Χαϊδέψτε απαλά την πλάτη του από τη μία πλευρά προς την άλλη και μετά από επάνω προς τα κάτω. Βέβαια εσείς θα καταλάβετε τι ακριβώς αρέσει στο δικό σας μωράκι. Και σε αυτές τις κινήσεις πρέπει να επιμείνετε. Να είστε σίγουρη ότι θα περιμένει και εκείνο,  αυτή την ιδιαίτερη στιγμή μαζί σας ή με τον μπαμπά του με πολύ χαρά.