Τεχνητό πάγκρεας ρυθμίζει την ινσουλίνη κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, που σχετίζονται με τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα, λόγω των ορμονικών διαταραχών που συμβαίνουν στο γυναικείο οργανισμό.  

Ένα  νέο εξωσωματικό μηχάνημα, που ονομάζεται  «τεχνητό πάγκρεας», χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά σε 10 εγκύους.

Το «κλειστό σύστημα χορήγησης ινσουλίνης» παρείχε την ακριβή δόση ινσουλίνης την κατάλληλη στιγμή που το είχε ανάγκη ο οργανισμός της εγκύου. Έτσι , με τη βοήθεια της συσκευής διατηρούνταν σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο, προστατεύοντας την έγκυο από την επικίνδυνη αύξησή του σακχάρου, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η δημιουργία του τεχνητού παγκρέατος βασίστηκε στο συνδυασμό δυο συσκευών που χρησιμοποιούνταν από άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1.

Η μία συσκευή ελέγχει συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ η δεύτερη συσκευή, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα που δίνει η πρώτη συσκευή, παρέχει στον οργανισμό τη γλυκόζη, που χρειάζεται.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Διαβητολιγικής Εταιρείας «Diabetes Care».