Θεατρικές Παραστάσεις για παιδιά 2012-2013

Και η παράσταση…αρχίζει

 της Παναγιώτας Στρίκου-Τομοπούλου

The show must go onλέει το αγαπημένο τραγούδι, κι εμείς χαιρόμαστε που η νέα σχολική χρονιά σηματοδοτεί το ξεκίνημα ή τη συνέχιση παραστάσεων για παιδιά.

Όσο το φθινόπωρο προχωρεί λοιπόν, η λίστα με τις παραστάσεις που ανοίγουν αυλαία θα μεγαλώνει. Προς στιγμή κάναμε μια μικρή επιλογή ανάμεσα σε όσα περιμένουμε με ενδιαφέρον…

 Εθνικό Θέατρο -ΘΕΑΤΡΟ REX - ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη

 Η εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα, στις 28 Οκτωβρίου 1940,ανατρέπει τη ζωή του εννιάχρονου Πέτρου, που βλέπει τα πάντα να αλλάζουν γύρω του από τη μια στιγμή στην άλλη. Μέσα στις νέες αυτές συνθήκες, ο Πέτρος θα ξεκινήσει έναν μεγάλο περίπατο, γεμάτο περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις, που θα πλουτίσουν την παιδική του ψυχή και θα τον κάνουν να αγαπήσει«πάνω από όλες τις άλλες αγάπες» την πατρίδα του. 

Η απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς θα τον βρει να παίζει στους δρόμους,«άντρας πια, δεκατριών χρονών»!
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΕΘΝΙΚΟ
Η περσυνή, πολύ επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθετημένη από τον Τάκη Τζαμαργιά, θα είναι σίγουρα και φέτος πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε εδώ

 Θέατρο Ακροπόλ
«Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα

Άλλη μια παράσταση, βασισμένη σε ένα επίσης αγαπημένο και κλασικό βιβλίο. Ο «Τρελαντώνης»της Πηνελόπης Δέλτα, θα παρουσιάζεται αυτή τη σαιζόν, στο θέατρο Ακροπόλ.
ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛ 

Το έργο, διανθίζεται και από λίγα, λιτά κομμάτια, παρμένα από τις αυτοβιογραφικές Πρώτες Ενθυμήσειςτης, αφού σύμφωνα με τον μελετητή και απόγονό της Παύλο Ζάννα, οι Πρώτες Ενθυμήσεις συμπληρώνουν την οικογενειακή εικόνα που μας δίνει ο Τρελαντώνης» και «πρέπει να γράφτηκαν ταυτόχρονα ή μετά τον Τρελαντώνη».
Οι μουσικές και τα τραγούδια βασίζονται σε λόγια, εκφράσεις και γενικά στην πλοκή του βιβλίου, αλλά στον ήχο προστίθενται σύγχρονοι ήχοι. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν προβολές ιστορικών ντοκουμέντων, αντλημένων από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

 Θέατρο Μικρή Πόρτα
«H Mικρή Γοργόνα», του Μάικ Κένι

(Αθήνα και Θεσσαλονίκη)

«Η μικρή γοργόνα», η τρυφερή ιστορία του αγαπημένου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ανεβαίνει φέτος στη Μικρή Πόρτα σε μια διασκευή του Βρετανού συγγραφέα Μάικ Κένι, σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

H Mικρή Γοργόνα κατοικεί στο βυθό της θάλασσας με τον πατέρα της και τις αδελφές της.Κολυμπώντας μια μέρα ως την επιφάνεια της θάλασσας ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον κόσμο των ανθρώπων και ερωτεύεται έναν όμορφο πρίγκιπα.

Για να μείνει κοντά του είναι πρόθυμη να απαρνηθεί τον κόσμο της και τους δικούς της,αλλά και να θυσιάσει τα πάντα, ακόμη και τη φωνή της.
Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ 

Μια ποιητική και ευφάνταστη παράσταση από την οποία δεν θα λείπει και ένα πολύ ιδιαίτερο χιούμορ.

Τη νέα εκδοχή του κλασικού αυτού παραμυθιού, θα αποδώσουν επί σκηνής δύο ηθοποιοί. Η Μαρία Σκουλά και ο Γιώργος Χρυσοστόμου. 

Σημείωση: Η παράσταση θα παίζεται παράλληλα και στο θέατρο «Αυλαία», της Θεσσαλονίκης (με τους ηθοποιούς Χριστίνα Γαρμπή και Γιώργο Κισσανδράκη)

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Όπερα για παιδιά-Κοκκινοσκουφίτσα

Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας – Γιώργος Αραβίδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζάς


Δεν είναι ο λύκος εκείνος που τρομοκρατεί την Κοκκινοσκουφίτσα αλλά εκείνη που κατορθώνει να τον εξουδετερώσει, μιλώντας του για καραμέλες και γλυκά που τον κάνουν να χάσει τελείως την όρεξή του. Τη μουσική έχει συνθέσει ο αμερικανός Σύμουρ Μπάραμπ.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Λυρική ανεβάζει την παιδική όπερα «Κοκκινοσκουφίτσα» , βασισμένο στο κλασικό παραμύθι του Σαρλ Περώ, όμως με μια διαφορετική εξέλιξη.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς, που πέρυσι σκηνοθέτησε τον «οδυσσεβαχ»,εξαιρετικά κατά τη γνώμη μας, στη Μικρή Πόρτα.
ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ 

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Το σπίτι της κοκκινοσκουφίτσας. Το δάσος. Το σπίτι της γιαγιάς. Το λιβάδι με τις φράουλες. Ο λύκος. Ο χώρος προετοιμασίας των τραγουδιστών. Ο χώρος προετοιμασίας της ορχήστρας. Οι χώροι και οι ιδιότητες μπερδεύονται σε ένα αδιάσπαστο και ενιαίο σύνολο με συνεχόμενες δράσεις και εναλλαγές ρόλων, προκειμένου να ξαναγνωρίσουμε την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, την ιστορία για τη φυγή απ'το σπίτι και όλους τους κινδύνους που αυτή περικλείει μ' έναν ανάλαφρο αλλά και σκοτεινό τρόπο και με όλους τους συμμετέχοντες - τραγουδιστές, μουσικούς,κομπάρσους - να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της αφήγησης του παραμυθιού».

ΘΕΑΤΡΟΝ-Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
«Αργοναυτική εκστρατεία»

Προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Καρμεν Ρουγγέρη

Μετά τις περιπέτειες του Οδυσσέα και του Ηρακλή, αυτή τη θεατρική σαιζόν, η Κάρμεν Ρουγγέρη, διασκευάζει και παρουσιάζει για το παιδικό κοινό την «Αργοναυτική εκστρατεία».

Η πλοκή του έργου ξεκινά με την ιστορία του Φρίξου και της Έλλης. Στη συνέχεια βλέπουμε τον Ιάσονα,το πως και από ποιον κατασκευάστηκε η «Αργώ», τους γενναίους ήρωες που μαζεύτηκαν στην Ιωλκό για να συν ταξιδέψουν με τον Ιάσονα, και να πάνε στη Λήμνο – στο νησί της Χρυσής – στην Τροία – στον Ελλήσποντο, στην Κύζικο, στην Μυσία – να περάσουν τι Συμπληγάδες να φτάσουν στην Κολχίδα. Εκεί όπου ο Ιάσονας, με μεγάλη δυσκολία, θα κατορθώσει να πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας, θα γνωρίσει τη Μήδεια η οποία θα τον ακολουθήσει και θα τον βοηθήσει.
 
Τέλος, οι μικροί θεατές θα παρακολουθήσουν τον γυρισμό στην πατρίδα που είναι γεμάτος από ακόμη πιο συγκλονιστικές περιπέτειες.

Το τρένο στο Ρουφ-Θεατρικό Βαγόνι

«Κοντορεβυθούλα... μια ιστορία του σήμερα»
της Claudine Galea, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη

Άλλο ένα κλασικό παραμύθι, αυτό του Κοντορεβυθούλη, ανεβαίνει διασκευασμένο αυτή τη σαιζόν στην παιδική σκηνή του τρένου στο Ρουφ. Πρόκειται για ένα έργο της της γαλλίδας μυθιστοριογράφου και θεατρικής συγγραφέως Claudine Galea(Κλωντίν Γκαλεά).

Η διασκευή περιέχει ένα κείμενο ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα γεμάτο αισιοδοξία και χιούμορ που θίγει ουσιαστικά θέματα όπως η δημιουργία, η τέχνη και η ζωή.

Μ΄ ένα δώρο-έκπληξη και συντροφιά τις έξι άτακτες αδερφές της, η μικρή Βιολέτα θα οδηγήσει μια πληγωμένη συμμαθήτριά της να ξεπεράσει την αποξένωση, τη σκληρότητα και τη μοναξιά ενώ επτά μαγικά βότσαλα θα τη βοηθήσουν να χαράξει το προσωπικό της μονοπάτι στη ζωή.

 Κουκλοθέατρο

 Για όσους δεν είδατε πέρυσι τον Τζακ και τη Μαγική Φασολιάστη Παραμυθοχώρα, σας έχουμε καλά νέα. Η παράσταση θα συνεχιστεί και φέτος (από την Κυριακή 14 Οκτωβρίου).Εξαιρετική σκηνοθεσία, υπέροχα σκηνικά από την ομάδα της Παραμυθοχώρας που η αισθητική της είναι ξεχωριστή στον χώρο.
 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ Ο ΤΖΑΚ ΚΑΙ Η ΦΑΣΟΛΙΑ

Οι αγαπημένες μας φιγούρες και κούκλες,αφήνουν προσωρινά τη βασική τους έδρα, όχι όμως και την Πλάκα.Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου παρουσιάζουν «Το χωριό της ΑΒ» στο θέατρο του Ήλιου. Ένα έργο της Αλεξίας Αλεξίου (στο οποίο βασίστηκε και το ομώνυμο βιβλίο της) για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. 

Όσο για τον Καραγκιόζη του Τάσου Κώνστα, αυτός αφήνει το καλοκαιρινό του στέκι στον Φλοίσβο και θα βρίσκεται επίσης στο θέατρο του Ήλιου με τους χάρτινους ήρωες του σε νέες ξεκαρδιστικές περιπέτειες.

200 χρόνια παραμύθια Grimm

grimmknot 

 

Το 2012 είναι ένα έτος αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των αδερφών Grimm.Στην Αθήνα και όχι μόνο, πολλές είναι οι εκδηλώσεις που αφορούν σε αυτή τη θεματολογία. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη αφηγείται για μικρούς και μεγάλους "τα παραμύθια των Grimm και τα ελληνικά αδερφάκια τους".
ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Η KnotGallery έχει ετοιμάσει ένα ολόκληρο φεστιβάλ με παραστάσεις,αφηγήσεις, διαλέξεις με αφορμή τα παραμύθια των Γκριμ. Στις 4, 11 και 18 Νοεμβρίου η μεταφράστρια των παραμυθιών Γκριμ Μαρία Αγγελίδου ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή για να αφηγηθεί το γνωστό παραμύθι «Χανσελ και Γκρετελ». Μαζί με την αφηγήτρια, στη σκηνή θα βρεθούν και δυο ηθοποιοί που θα ζωντανέψουν διαδραστικά την ιστορία ενώ τα παιδιά-θεατές θα κληθούν να συμμετέχουν.

Οφείλουμε να δηλώσουμε, πως τα τελευταία χρόνια, γίνεται εξαιρετική δουλειά από πολλούς θιάσους, με αποτέλεσμα τα έργα που ανεβαίνουν να βλέπονται ευχάριστα από μικρό και ενήλικο κοινό. Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο κόσμος θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες (αξίζει άλλωστε) και πως τα έργα της φετινής θεατρικής σαιζόν θα έχουν την επιτυχία που τους αξίζει.