Τι να προσέξουμε πριν υποδεχτούμε το νεογέννητο μωράκι μας

μωρό προσοχή πριν έρθει στο σπίτιΕίτε πρόκειται να διαλέξουμε την κούνια του, το πρώτο κάθισμα για το αυτοκίνητο ή τι ρουχαλάκια χρειαζόμαστε, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε πριν γεννηθεί το μωρό μας. Από πού να αρχίσουμε όμως!

Μπορείτε να χρησιμοποιήστε την παρακάτω λίστα για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να υποδεχθείτε το νεογέννητο μωράκι σας στο σπίτι.

Στο σπίτι.

Εγκαταστήστε ανιχνευτές για μονοξείδιο του άνθρακα, αν χρησιμοποιείτε φυσικό αέριο ή θερμάστρα πετρελαίου ή έχετε γκαράζ στο σπίτι, ελέγχετε τις μπαταρίες δύο φορές το χρόνο.

Πρόληψη πυρκαγιάς

Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού, τους οποίους πρέπει να ελέγχετε κάθε μήνα. Έχετε ένα πυροσβεστήρα πρόχειρο και προγραμματίστε μία οδό διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Προσέχετε πάντα να είναι τα φωτάκια της νύκτας μακριά από κουρτίνες και κλινοσκεπάσματα. Χρησιμοποιείτε λάμπες που δεν ζεσταίνονται.

Πρώτες βοήθειες

Αγοράστε ένα κουτί πρώτων βοηθειών για μωρά.
Μην ξεχάσετε να γράψετε τα τηλέφωνα ανάγκης, δίπλα στο τηλέφωνό σας.
Βάλτε κλειδαριές ασφαλείας σε όλα τα ντουλάπια που έχουν απορρυπαντικά, ποτήρια και αιχμηρά αντικείμενα.
Καλύψτε όλες τις γωνίες των επίπλων σας και τοποθετήστε κάλυμμα αντιολισθητικό κάτω από τα χαλιά σας.
Ρυθμίστε την θερμοκρασία στο θερμοσίφωνα, να μην υπερβαίνει τους 48 βαθμούς. Αγοράστε τη μπανιέρα του μικρού σας, με προσοχή για να μη γλιστράει.

Η προίκα του μωρού μας

Το καροτσάκι του πρέπει να είναι βέβαια ανθεκτικό και να έχει μεγάλη και σταθερή βάση. Σιγουρευτείτε να είναι όλες οι επιφάνειές του απαλές, χωρίς τίποτε το μυτερό. Τα φρένα του να λειτουργούν καλά. Το στρώμα να είναι αρκετά σκληρό και να ταιριάζει σωστά. Αποφύγετε τα μαλακά και αφράτα μαξιλάρια και παπλώματα.

Αλλαξιέρα

Είναι καλό να έχει ένα λουρί ασφαλείας. Να είναι σταθερή και να έχει γύρω- γύρω κουπαστή. Να βαθουλώνει λίγο στη μέση ώστε να είναι λίγο πιο χαμηλή από τις πλευρές. Να υπάρχει οπωσδήποτε μέρος στην αλλαξιέρα για να έχετε τις πάνες και ότι άλλο χρειάζεστε για να περιποιηθείτε το μωρό σας, όμως που να μην μπορεί να το φτάσει εκείνο!
Ας έχετε και ένα χαλί κάτω από την αλλαξιέρα για καλό και για κακό!

Κούνια

Τα κάγκελα στην κούνια ή στο κρεβατάκι του πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 5 με 6 εκ. ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
Να μην υπάρχουν διακοσμητικές εγκοπές που μπορεί να παγιδευτεί το κεφαλάκι του μωρού.
Το αρκετά σκληρό στρώμα να εφαρμόζει καλά και αποφεύγουμε πάντα τα μαλακά, αφράτα σκεπάσματα, μαξιλάρια κλπ.
Επίσης η θέση της κούνιας να είναι μακριά από παράθυρα, θερμαντικά σώματα, λάμπες, κορδόνια και διακοσμητικά τοίχου.
Όλο το υλικό για τη συναρμολόγηση της κούνιας ή του κρεβατιού δίνετε μαζί από το κατάστημα αγοράς. Μην αντικαταστήσετε τα γνήσια ανταλλακτικά με άλλα.

Αυτοκίνητο

Αγοράστε το ειδικό κάθισμα για το αυτοκίνητο.
Τοποθετήστε το σωστά στη μέση του πίσω καθίσματος. Εξασκηθείτε στην εγκατάσταση και αφαίρεση του, για να γίνετε γρήγορα και σωστά. Είναι καλό, να τοποθετήσετε σκιερό στο παράθυρο για να μην το χτυπάει ο ήλιος.

Τέλος είναι μία πολύ καλή ιδέα να μάθετε την πρακτική CPR για βρέφη και μικρά παιδιά. Και ας είναι αχρείαστη!
Με το σωστό προγραμματισμό και την καλή διάθεση που όλες οι μέλλουσες μανούλες και μπαμπάδες έχουν ασφαλές σπίτι, ιδανικό παιδικό δωμάτιο  και ασφαλές αυτοκίνητο,  για τον ερχομό του μωρού τους.